Audio by title vladimir_medenica

„Савремене комуникационе технологије и човјек“

40:08 минута (6.89 МБ)

Тема духовног разговора обављеног у сриједу вече 21. априла у великој сали Парохијског дома београдске Вазнесењске цркве била је „Савремене комуникационе технологије и човјек“. Предавач је био философ и издавач Владимир Меденица, добар познавалац руске хришћанске философске мисли и чест гост на овој трибини. По његовом схватању нова комуникациона средства и нове технологије су у најмању руку антидемократске, а екран је нешто што треба, ако не презрети, добро анализирати. Човек се залуђује ако мисли да може господарити својим производима.

„Смисао стваралаштва“

52:13 минута (7.48 МБ)

Философ и издавач философске литературе Владимир Меденица поново је био гост предавач на духовној вечери која је организована у сриједу 29. децембра у сали Парохијског дома у београдској Вазнесењској цркви. Тема његовог уводног излагања носила је наслов „Смисао стваралаштва“. После предавања повео се духовни разговор. Владимир Меденица је добар познавалац, а и издавач на српском језику руских религиозних мислилаца, а нарочито Фјодорова, Соловјева и Берђајева. Своје ставове често поткрепљује мишљењима ових философа. Њихова имена често су помињана на овој вечери.

„Вјера и утопија“

60:59 минута (8.73 МБ)

Утопијски пројекти као што је био комунизам и као што су неки нови утопијски пројекти који се нуде у којима нема Бога у којима нема Христа су „црне јаме“ из којих нема излаза, а сви они који воде такве пројекте и они који их слиједе су уствари „жртве црног сунца смрти“, ријечи су које је више пута понављао философ и издавач Владимир Меденица у свом предавању „Вјера и утопија“ одржаном у сриједу вече 16. марта на духовној трибини у Парохијском дому Вазнесењске цркве у Београду.

Достојевски: Љепота ће спасити свијет - Предавање Владимира Меденице

56:35 минута (9.72 МБ)

Философ и издавач Владимир Меденица, чест гост предавач на духовним вечерима које се сриједом увече одржавају у Великој сали Парохијског дома београдске Вазнесењске цркве, одржао је 8. јуна предавање „Достојевски: Љепота ће спасити свијет“. Владимир Меденица бави се проучавањем руске хришћанске философске мисли, а издавачка кућа „Логос“ коју он води објавила је на српском језику велики број дјела руских религиозних мислилаца.

Ново предавање на Православној философско-књижевној школи у цркви Лазарици

52:57 минута (9.09 МБ)

Ново предавање на Православној философско-књижевној школи у организацији Књижевног друштва Свети Ћирило и Методије и Православне Епархије Крушевачке са благословом Његовог Преосвештенства Епископа крушевачког господина др Давида (Перовића) и уз учешће Преосвећеног Владике Давида одржано је у уторак 4, септембра 2012. године у Амфитеатру цркве Лазарице у Крушевцу. Своју беседу БОГ СЕ НАМА У СЛОВУ ОТКРИВА (судбина српског језика и ћирилице данас) одржао је Владимир Меденица, православни философ, публициста и власник издавачке куће Логос. Издавачка кућа Логос позната је по преводима и објављивању књига руске православне мисли и књижевности.

Владимир Меденица: „Шта је истина или ко је истина“

55:14 минута (9.49 МБ)

Предавање Владимира Меденице у храму Вазнесења Господњег на тему „Шта је истина или ко је истина“.