Audio by title veselin_matovic

„Ковачи лажног језика“

47:41 минута (8.19 МБ)

Недавно је из штампе изашла књига „Ковачи лажног језика“ чији је аутор Веселин Матовић из Никшића. У овој књизи сабрани су текстови које је Матовић објављивао у часописима и дневним листовима у последње четири године поводом насиља над српским језиком у Црној Гори, од некадашњег његовог преименовања као наставног предмета у црногорским школама до најновијих дешавања у виду оснивања катедре за тзв. црногорски језик на Филозофском факултету у Никшићу. О књизи „Ковачи лажног језика“ и бројним последицама у друштву, које су проузроковане мијењањем националног, културног и духовног идентитета у Црној Гори са аутором, проф. Веселином Матовићем разговорала је Сенка Чоловић.

„Ковачи лажног језика“

17:31 минута (3.01 МБ)

Књига „Ковачи лажног језика“ професора Веселина Матовића промовисана у петак (13.02.2009.) у Црквено - народном дому Светог Василија Острошког у Никшићу. Прилог: Сенка Чоловић.

Веселин Матовић: О дискриминацији већинског српског језика и српских писаца у школским програмима у Црној Гори

42:49 минута (7.35 МБ)

У четвртак 15. марта у Парохијском дому цркве Светог Ђорђа у подгоричком насељу Момишићи гост "Трибине четвртком" био је један од отпуштених професора српског језика из Никшића Веселин Матовић. Он је говрио о дискриминацији већинског српског језика и српских писаца у школским програмима у Црној Гори. Опширније: Славко Живковић

Разговор са г. Веселином Матовићем о књизи "Ћирилица и латиногорица"

29:00 минута (4.98 МБ)

Са професором српског језика г. Веселином Матовићем из Никшића предсједником Актива професора српског језика и књижевности из Никшића о књизи "Ћирилица и латиногорица" разговарала је наша колегиница Сенка Чоловић.