Audio by title umirovljeni_episkop_g_atanasije_jevtic

Владика Атанасије: "Како је диван и велик човјек, када је човјек"

Tagged:
74:58 минута (10.74 МБ)

Предавање Његовог Преосвештенства умировљеног Епископа Захумско - херцеговачког Г. Атанасија на тему "Како је диван и велик човјек, када је човјек" које је одржао у недјељу 8. априла, на празник Уласка Господа и Спаса нашег Исуса Христа у Јерусалим - Цвијети у Епархијском дому у Требињу.

Умировљени Епископ Г. Атанасије: Свети Јован Владимир – Пречиста Крајинска и раскол

Tagged:
78:04 минута (11.18 МБ)

У организацији ЦО Бар и Одбора за изградњу Саборног Храма Светог Јована Владимира, први пут ове године организују се дани Светог Јована Владимира.

Умировљени Епископ Захумско херцеговачки Г. Атанасије (Јевтић) одржао је предавање на тему: „Свети Јован Владимир – Пречиста Крајинска и раскол“ у сали Скупштине општине Бар 31. маја 2012. године.

Умировљени Епископ Атанасије (Јевтић): Косовски завjет

77:02 минута (13.22 МБ)

Бесједа умировљеног Владике Атанасија (Јевтића) о Светом великомученику Кнезу Лазару и Косовском завјету.

 

Владика Атанасије (Јевтић): Човек са Христом - у Христу, у Цркви

Tagged:
43:34 минута (7.48 МБ)

У оквиру острошких Духовних вечери, које се суботом увече организују у Горњем манастиру Острог, 21. јула текуће године предавање је одржао Његово Преосвештенство умировљени Епископ Захумско-херцеговачки Г. Атанасије на тему "Човек са Христом - у Христу, у Цркви".

Умировљени Епископ Г. Атанасије: Човјек као биће подвига

66:10 минута (11.36 МБ)

Предавање Њеоговог Преосвештенства умировљеног Епископа Захумско - херцеговачког Г. Атанасија (Јевтића) на тему "Човјек као биће подвига" које је одржао у недјељу 2. децембра. на Прву недjељу Божићњег поста у Епархијском дому у Требињу. На предавању се окупио велики брј вјерног народа, који је са пажњом пратио Владикине ријечи.

Умировљени Епископ Г. Атанасије: "Човјек-биће подвига"

Tagged:
56:04 минута (9.63 МБ)

Његово Преосвештенство умировљени Владика Захумско - херцеговачки Г. др. Атанасије (Јевтић) одржао је у суботу 29. децембра у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици предавање на тему "Човјек - биће подвига".

У вечерашњој Катедри доносимо комплетан запис овог предавања:

Умировљени Епископ Атанасије (Јевтић): "Свети цар Константин лик и дјело"

Tagged:
64:00 минута (10.99 МБ)

Предавање Његовог Преосвештенства умировљеног Епископа Захумско-херцеговачког Г. Атанасија на тему "Свети цар Константин лик и дјело" које је одржао у недјељу 28. децембра 2012. године под сводовима Светосавског здања у Нишу.

Предавање на тему свети Цар Константин - Лик и дело, на веома посебан начин изнео је Владика Атанасије, тако да можемо темељније да упознамо Лик Светог и равноапостолног цара. Веома значајне информације о личности светог Цара и његовом равноапостолном раду , историјске чињенице детаљно аргументоване подацима истакнутих светских историчара и патролога, и наравно драгоцено знање и деценијски истраживачки рад Епископа Атанасија, уводе нас у велику тајну познања услова Миланског Едикта чију јубиларну 1700. Годишњицу прослављамо.

Предавање умировљеног Епископа захумско-херцеговачког. Г. Атанасија (Јевтића): О ави Јустину

54:47 минута (9.41 МБ)

У емисији "Огледало" из архиве нашег Радија, поводом празника преподобног аве Јустина Ћелијског и Врањског доносимо предавање Његовог Преосвештенства умировљеног Епископа захумско - херцеговачког. Г. Атанасија (Јевтића) о ави Јустину које је одржао у сали Црквене општине Врање 12. јуна 2012. године.

Умировљени Епископ Г. Атанасије: "О Светом цару Константину и царици Јелени"

Tagged:
64:23 минута (9.22 МБ)

Предавање Његовог Преосвештенства умировљеног Епископа Захумско - херцеговачког Г. Атанасија "О Светом цару Константину и царици Јелени" које је одржао 13. јуна 2013. године на Топлој у Херцег Новом поводом обиљежавања 1700-те годишњице Миланског едикта.

Освештан камен темељац храма Васкрсења Христовог у Пребиловцима

22:45 минута (3.91 МБ)

У суботу 3. августа 2013. године Његово преосвештенство умировљени епископ Захумско Херцеговачки и Приморски Атанасије, освештао је камен темељац Спомен храма Васкрсења Христовог у Пребиловцима, гдје је са епархијским свештенством служио Свету архијерејску литургију. Владика Атанасије је после литургије код моштију пребиловачких мученика које су смештене у некадашњој школи, обавио помен за више од 4.000 Срба страдалих у долини Неретве од усташа у Другом свјетском рату, те преломио крсни хљеб у славу ових мученика.

Предавање Његовог Преосвештенства умировљеног Епископа Г. Атанасија (Јевтића) - "Христос - Земља живих"

46:50 минута (8.04 МБ)

Предавање Његовог Преосвештенства умировљеног Епископа Захумско-херцеговачког Г. Атанасија (Јевтића) на тему "Христос - Земља живих" које је одржао у недјељу 25. августа у манастиру Подмаине у Будви.

Предавању је присуствовао Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије.

Владика Атанасије о Светој Литургији

55:01 минута (9.45 МБ)

Интервју Владике Атанасија Јевтића на ТВ Логос 2008 године (Тема је била Литургија, Преосвећени Владика је дао одговоре на многе недоумице у вези са светом Литургијом).

 

Умировљени Епископ Г. Атанасије (Јевтић): "О Светом цару Константину и Миланском едикту"

34:55 минута (6 МБ)

Предавање Његовог Преосвештенства умировљеног Епископа Захумско - херцеговачког Г. Атанасија (Јевтића) "О Светом цару Константину и Миланском едикту" поводом  1700. година од његовог доношења, које је одржао у недјељу 25. августа у манастиру Подмаине у Будви

Са благословом  Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско-приморског Г. Амфилохија, који је присуствовао предавању, Преосвећени Владика Атанасије позвао је вјерни народ да, у што већем броју, дође на освећење храма Христовог Васкрсења у Подгорици

Владика Атанасије (Јевтић): "Христос земља (простор) Светих"

Tagged:
48:25 минута (8.32 МБ)

Предавање Његовог Преосвештенства умировљеног Епископа Захумско-херцеговачког Г. Атанасија (Јевтића) на тему "Христос земља (простор) Светих" које је одржао на Недјељу православља, у недјељу 9. марта 2914. године у Центру за културу у Бијељини на трибини коју организује Мисијски фонд Епархије зворничко - тузланске и Центар за културу у сарадњи са Светосавском омладинском заједницом Епархије зворничко - тузланскe.

Умировљени Епископ Г. Атанасије (Јевтић): "Христос вјечна пасха"

Tagged:
73:33 минута (12.63 МБ)

Поводом празника Васкрсења Христовог, из архиве нашег Радија доносимо предавање Његовог Преосвештенства умировљеног Епископа Захумско - херцеговачког Атанасија (Јевтића) на тему "Христос вјечна пасха" које је одржао 13. априла 2008. г. у крипти Саборног Храма Христовог Васкрсења у Подгорици у организацији Братства православне омладине Свети Симеон Мироточиви.

Умировљени Епископ Атанасије: "Домаћин Дома и Домаћин Домостроја"

Tagged:
57:59 минута (9.96 МБ)

Предавање Његовог Преосвештенства умировљеног Епископа Захумско - херцеговачког Г. Атанасија (Јевтића) на тему "Домаћин Дома и Домаћин Домостроја" које је, са благословом Преосвећеног Владике Крушевачког Г. Давида, одржао 3. августа 2013. године у порти цркве у Великој дренови.

Умировљени Епископ Атанасије: "Преображење Господње и наше преображење"

47:27 минута (8.15 МБ)

Поводом празника Преображења Господњег, из архиве нашег Радија, доносимо предавање Његовог Преосвештенства умировљеног Епископа Захумско - херцеговачког Г. Атанасија (Јевтића) на тему „Преображење Господње и наше Преображење“ које је одржао у петак 12. августа 2012. године у Парохијском дому на Жабљаку.

Умировљени Епископ Г. Атанасија "О Пресветоj Богородици"

54:47 минута (9.41 МБ)

У емисији "Огледало" поводом празника Покрова Пресвете Богородице, из архиве нашег Радија, доносимо предавање Његовог Преосвештенства умировљеног Епископа Захумско - херцеговачког Г. Атанасија "О Пресветоj Богородици".

 

Умировљени Епископ Г. Атанасије (Јевтић): "Радост живота"

Tagged:
63:33 минута (10.91 МБ)

Предавање Његовог Преосвештенства умировљеног Епископа Захумско-херцеговачког Г. Атанасија (Јевтића) на тему "Радост живота" које је одржао у 17. октобра 2014. године у aмфитeaтру Фaкултeтa зa прoизвoдњу и мeнaџмeнт Унивeрзитeтa у Истoчнoм Сaрajeву. Влaдикa je у свoм прeдaвaњу пoкушao дa приближи млaдимa, кojи су дo пoсљeдњeг мjeстa испунили aмфитeaтaр фaкултeтa, пojaм рaдoсти живoтa истoврeмeнo нудeћи oдгoвoрe кaкo сe и чeму рaдoвaти. „Mлaди су oбдaрeни рaдoшћу живoтa кojу мoгу прeпoзнaти живoтним стaвoм и уз пoмoћ и рaзумиjeвaњe других, aли трeбajу бити свjeсни дa им у живoту ништa нeћe пaсти сa нeбa и дa мoрajу сaми дa ствaрajу и грaдe живoт", пoручиo je влaдикa. Дoдao je дa живoт трeбa прихвaтити и кaдa дoнoси нeвoљe, тe дa сe прoтив свих нeдaћa трeбaмo бoрити слoгoм и вjeрoм. „Рaдoст живoтa je вeлики дaр, aли рaдoст сa вeрoм, рaдoст сa љубaвљу, рaдoст сa нaрoдoм, oтвoрeни смo зa вeчнoст", кaзao je влaдикa Aтaнaсиje. Прeдaвaњe je зaвршиo пoрукoм дa je je српски нaрoд нa вeликoм испиту, aли дa сe снaгa зa живoт и рaдoвaњe мoжe прoнaћи у ствaрaњу и рaђaњу живoтa.

Умировљени Епископ захумско-херцеговачки Г. Атанасије: "Хришћанска радост"

Tagged:
42:45 минута (7.34 МБ)

У склопу Божићног циклуса предавања организованог од стране Мисијског фонда Епархије зворничко-тузланске, 21. децембра 2014. на Дјетињце  у Центру за културу у Бијељини предавање о Хришћанској радости одржао је Његово Преосвештенство г. Атанасије, умировљени Епископ захумско-херцеговачки.

Долазак Преосвећеног Владике г. Атанасија у Бијељину, односно Епархију зворничко-тузланску, побудио је велико интересовање благочестивих Хришћана како у Бијељини, тако и у цијелој Епархији. Скоро из свих дијелова Епархије пристигли су многобројни свештеници, монаси, монахиње и вјерници, жељни да чују ријечи охрабрења у ове божићнопосне дане и претпразништво Божића.  Центар за културу у Бијељини био је препун слушалаца који су са посебном пажњом пратили излагање Преосвећеног Владике Атанасија.

Умировљени Епископ Атанасије (Јевтић): "Христос-земља живих"

Tagged:
59:27 минута (10.21 МБ)

Предавање Његовог Преосвештенства умировљеног Епископа Захумско - херцеговачког проф. др Атанасија (Јевтића) на тему "Христос-земља живих" које је одржао 18. марта 2015. године на Православном богословском факултету Универзитета у Београду.

 

Предавање Његовог Преосвештенства умировљеног Епископа Г. Атанасија (Јевтића) на тему "Пасха Христова и наша"

Tagged:
43:42 минута (7.51 МБ)

Предавање Његовог Преосвештенства умировљеног Епископа Захумско-херцеговачког Г. Атанасија (Јевтића) на тему "Пасха Христова и наша" које је одржау на празник Цвијети, у недјељу 5. априла 2015. године у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

 

Умировљени Епископ захумско-херцеговачки господин Атанасије о Преподобном Јустину Ћелијском

11:21 минута (1.95 МБ)

Гостујући на Радију Искон, Епархије Врањске, владика Атанасије је јуна мјесеца 2012. године говорио о својим сусретима са оцем Јустином Ћелијским. Благодарећи колегама из Радија Искон, слушаоцима Светигоре доносимо овај архивски снимак.

 

Епископ Атанасије (Јевтић): "Христос- једино ново под сунцем"

Tagged:
62:51 минута (10.79 МБ)

Предавање Његовог Преосвештенства умировљеног Епископа Захумско - херцеговачког Г. Атанасија (Јевтића) на тему "Христос - једино ново под сунцем" које је одржао 6. децембра 2015. године, у Центру за културу у Бијељини у оквиру новог Божићног циклус предавања на општу тему "Рађање у свијетлу Христовог рођења".

Владика Атанасије (Јевтић): "Спасење-заједништво са живим Богом"

Tagged:
53:22 минута (9.17 МБ)

Предавање Његовог Преосвештенства умировљеног Епископа Захумско-херцеговачког Г. Атанасија (Јевтића) на тему "Спасење-заједништво са живим Богом" које је одржао 27. марта 2016. године на Пачисту недјељу, другу нејдељу Часног поста, посвећену Светом Григорију Палами у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

Епископ Г. Атанасије (Јевтић): „Теодицеја у књизи о Јову“

Tagged:
62:27 минута (10.72 МБ)

Његово Преосвештенство умировљени Епископ Захумско - херцеговачки Атанасије (Јевтић) одржао је 18. маја 2016. предавање на тему „Теодицеја у књизи о Јову“. Предавање одржано у препуном амфитеатру Православног богословског факултета Универзитета у Београду организовано је у сарадњи Студентског парламента ПБФ и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке, а модератор је била Ранка Маџаревић.

Забележио репортер Радија Слово љубве АЕМ Милош Јевтић. Благодаримо Радију Слово љубве на тонском запису предавња.

Бесједа Владике Атанасија (Јевтића) на празник Светог Аве Јустина у Ћелијама ваљевским

Tagged:
22:07 минута (3.8 МБ)

Бесједа Његовог Преосвештенства умировљеног Епископа Захумско-херцеговачког Г. Атанасија на Светој Архијерејској Литургији коју је на празник Преподобног Аве Јустина 14. јуна 2016. године служио са преосвећеном господом Епископима ваљевским Милутином, рашко-призренским Теодосијем, новоизабрани аустралијско-новозеландским Силуаном и великим бројем свештеника из више Епархија СПЦ у манстиру Ћелије ваљевске.

Код Јустина је све богочовјечанско, зато читајте његова дела и молите му се, поручио је Владика Атанасије који се осврнуо и на проблем нерађања у Србији. Владика је закључио да љубав надилази све и да ће љубав спасити свет.

Владика Атанасије: Осми и девети Васељенски сабор

59:57 минута (8.59 МБ)

Један од предлога Српске православне цркве, на предстојећем Сабору на грчком оструву Крит јесте да Фотијев сабор (879.-880.г.) и Исихастички сабор (1351. г.) добију васељенски значај.

Аргументацију за тај предлог износи Епископ др Атанасије (Јевтић) у тексту СВЕТИ ВАСЕЉЕНСКИ САБОРИ: ОСМИ и ДЕВЕТИ.

Празник Усјековања главе Светог Јована Крститеља прослављен у Кућанцима

Tagged:
12:29 минута (2.15 МБ)

У недјељу, 11. септембра 2016. године, у цркви Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима, родном мјесту блаженопочившег Патријарха српског Павла, служена је Света Архијерејска Литургија.

Свету службу Божију служили су Високопреосвећена господа Митрополити црногорско-приморски Амфилохије и кемеровски Аристарх (Московска патријаршија), Преосвећена господа епископи шемјатицки Георгије (Пољска православна црква), пакрачко-славонски Јован и умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије са свештенством и вјерним народом.

Након прочитаног Светог Јеванђеља сабранима се архипастирском бесједом обратио владика Атанасије.

Епископ Атанасије (Јевтић): Мисија манастира Ваведење

Tagged:
74:03 минута (12.72 МБ)

Предавање Његовог Преосвештенства умировљеног Епископа Захумско - херцеговачког Г. Атанасија (Јевтића) на тему "Мисија манастира Ваведење" које је одржао 17.  децембра 2016. године на Православном богословском факултету у Београду у оквиру обиљежавања 80 година оснивања манастира Ваведење.

Владика Атанасије: Теологија и Икономија

90:43 минута (15.58 МБ)

Дана 13. марта 2017. године, у амфитеатру Православног богословског факултета Универзитета у Београду, на позив Студентског парламента ПБФ-а и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке, одражао је предавање епископ Г. Атанасије Јевтић, умировљени херцеговачки, професор-емеритус Православног богословског факултета Универзитета у Београду, на тему Икономија и Теологија.

Умировљени Епископ ЗХиП Атанасије: "Теологија и Икономија"

Tagged:
51:23 минута (8.82 МБ)

Дана 13. марта 2017. године, у амфитеатру Православног богословског факултета Универзитета у Београду, на позив Студентског парламента ПБФ-а и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке, одражао је предавање епископ Г. Атанасије Јевтић, умировљени херцеговачки, професор-емеритус Православног богословског факултета Универзитета у Београду, на тему Икономија и Теологија.

Трг од ћирилице: Владика Атанасије одржао предавање о светом деспоту Стефану Лазаревићу

Tagged:
48:24 минута (13.85 МБ)

Предавање Његовог Преосвештенства умировљеног Епископа Захумско-херцеговачког Г. Атанасија (Јевтића) на тему „Стефан Високи“ које је одржао 14. августа 2017. године на „Тргу од ћирилице“ у Херцег Новом, на духово-књижевној вечери посвећеној Светом деспоту Стефану Лазаревићу.