Audio by title protojerej-stavrofor_prof_dr_ljubivoje_stojanovic

Протојереј ставрофор - проф. др Љубивоје Стојановић: „Жене мироносице као благовјесници Христовог васкрсења кроз вјекове“

Tagged:
56:27 минута (9.69 МБ)

На духовној трибини у Парохијском дому Капеле Свете Петке и Цркве Ружице, одржаној у петак вече 4. маја, протојереј ставрофор - проф. др Љубивоје Стојановић одржао је предавање „Жене мироносице као благовјесници Христовог васкрсења кроз вјекове“. У свом предавању отац Љубивоје Стојановић подсјетио је да је жена своју праву еманципацију доживјела у Хришћанству, да су постале саговорници и сарадници Христови и да је Христос изједначио мушкарце и жене.

Протојереј-ставрофор проф. др Љубивоја Стојановић: Култура дијалога у контексту Христовог разговора са женом Самарјанком

Tagged:
59:59 минута (10.3 МБ)

Предавање протојереја - ставрофора проф. др Љубивоја Стојановића на тему "Култура дијалога у контексту Христовог разговора са женом Самарјанком“ које је одржао у петак вече 18. маја у Парохијском дому Цркве Ружице и Капеле Свете Петке на београдском Калемегдану. Говорећи о географском простору и о историјским и социјалним околностима у којима је разговор вођен, и анализирајући реченицу по реченицу дијалога, отац Љубивоје је указао на један другачији пут односа међу људима који разговарају, где је од велике важности благост Христа као саговорника. Емисију смо преузели са Радија "Слово љубве".

Протојереј ставрофор проф. др Љубивоје Стојановић: Шта је срећа у хришћанском животу

55:58 минута (8.01 МБ)

Шта је срећа? Како је препознати у овом нашем кризном времену, у нашој садашњости? Како  срећу изградити и остварити? Овом темом бавио се протојереј ставрофор проф. др Љубивоје Стојановћ у предавању „Шта је срећа у хришћанском животу"  одржаном на Павловдан увече 13. јула у Сали Парохијског дома Цркве Ружице и Капеле Свете Петке.

У изузетно занимљивом предавању отац Љубивоје је подесјтио да је предуслов за срећу активан стваралачки живот испуњен вјером која је осмишљена надом, док страх од живота није савезник вјере. Најсрећнији су они људи који су свијесни времена у коме живе и својих могућности, при томе је важно да се усклади разум и срце.

Протојереј ставрофор проф. др Љубивоје Стојановић: „Богатство као благослов и саможиво богаћење као неразумно поступање"

59:58 минута (8.59 МБ)

На духовној трибини одржаној 20. јула у Парохијском дому Цркве Ружице и Капеле Свете Петке на Калемегдану у Београду говорило се о односу богатства и личне среће. Протојереј ставрофор проф. др Љубивоје Стојановић одржао је предавање „Богатство као благослов и саможиво богаћење као неразумно поступање". Богатство које се стиче стваралаштвом само по себи јесте благослов, сматра отац Љубивоје Стојановић.  Људи који стичу не смију се опустити и мислити само на себе. Богатити се значи - увећавати своју одговорност.

Протојереј - ставрофор проф. др Љубивоје Стојановић: „Милост Божија, људска милост и милостиња“

Tagged:
47:54 минута (8.22 МБ)

На духовној трибини у Парохијском дому Цркве Ружице и Капеле Свете Петке Протојереј - ставрофор проф. др Љубивоје Стојановић одржао је 27. јула предавање „Милост Божија, људска милост и милостиња".

За Богом треба трагати и кроз другог човjека, подсjетио је у свом предавању отац Љубивоје Стојановић, и на тај начин се препознају потребе ближњих, других људи, чиме се смањује могућност да милостиња буде ствар сажаљења. Милостив човjек осjећа радост давања.

Протојереј ставрофор проф. др Љубивоје Стојановић: „Да ли Бога стварно волимо, или Га се само плашимо“

Tagged:
48:30 минута (8.33 МБ)

На духовној трибини у Парохијском дому Цркве Ружице и Капеле Свете Петке на београдском Калемегдану у петак вече 30. новембра протојереј ставрофор проф. др Љубивоје Стојановић одржао је предавање „Да ли Бога стварно волимо, или Га се само плашимо“. У том предавању отац Љубивоје Стојановић подсетио је да Бог воли човека и да га никада неће оставити, и да неће доносити одлуке у име човека. Човек треба да воли Бога, и да Га се не плаши, а љубав према Богу исказује се кроз љубав према ближњем, јер су богољубље и човекољубље исто. Благодаримо Радију Слово љубве на тонском запису предавања.

Отац Љубивоје Стојановић: О прослављању светитеља и угодника Божијих

48:01 минута (8.25 МБ)

У овом издању емисије „Огледало“ преносимо разговор са протојерејем - ставрофором Љубивојем Стојановићем, духовником у капели Свете Петке и цркви Ружици на Калемегдану који је гостовао у емисији „Реч пастира“ на таласима радија Слово љубве и говорио о прослављању светитеља и угодника Божијих што често може да прође у сјенци обичаја и празновјерја, да ли се нешто "ваља" или "не ваља" на одређени дан и томе слично. Извор: радио Слово љубве.