Audio by title protojerej-stavrofor_dr_radomir_popovic

"Теме будућег сабора православне цркве"

77:03 минута (11.04 МБ)

Историчар цркве протојереј ставрофор др Радомир Поповић, професор Богословског факултета одржао је у уторак 2. децембра занимљиво предавање "Теме будућег сабора православне цркве". Предавање је одржано на Трибини Православног народног универзитета у Патријаршији у Београду у организацији Вјерско добротворног старатељства Архиепископије београдско – карловачке. Осврнувши се на сам појам сабора и саборности, отац Радомир Поповић говорио је о васељенским саборима, али и о питањима које је наметнуло вријеме и настојањима православних цркава да та питања ријеше на истовјетан начин. Протојереј – ставрофор Радомир Поповић навео је десет таквих питања која би у догледно вријеме ваљало ријешавати.

Протојереј-ставрофор др Радомир Поповић: „Црквене прилике у вријеме Цара Константина Великог"

44:56 минута (7.71 МБ)

Предавање  Протојереја - ставрофора др Радомира Поповића на тему  „Црквене прилике у вријеме Цара Константина Великог" које је одржао на  233. духовне трибине у организацији храма Светог Трифуна са Топчидерског гробља у Општини Вождовац. На основу поузданих историјских извора предавач је сагледао однос између цркве и државе, појаву првих јереси, експанзију монаштва али и богослужбени живот првих хришћана.

Отац Радомир Поповић: „Феномен монаштва у раном хришћанству“

Tagged:
57:01 минута (9.79 МБ)

Предавање историчара цркве протојереја-ставрофора др Радомира Поповића, професора Православног богословског факултета у Београду, које је одржао одржао је 25. октобра 2011. године на тему „Феномен монаштва у раном хришћанству“. Предавање је одржано у сали Патријаршије у Београду у организацији ВДС-а.

У свом предавању, отац Радомир Поповић говорио је о монаштву у историјском контексту, од старозаветних до данашњих времена. Отац Радомир је нагласио да су поједине хришћанске цркве и поједини народи снажни онолико колико им је снажно монаштво, подсетивши на то да су монаси жива ходајућа јеванђеља која сведоче изворно хришћанство.