Audio by title monah_pavle_kondic

Освећена црква Светих апостола Петра и Павла у Сремским Карловцима

4:43 минута (1.36 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и Његово Преосвеђтенство Епископ сремски г. Василије служили су на Недјељу свих Светих, у недјељу 15. јуна Свету Архијерејску Литургију у цркви Светих апостола Петра и Павла у Сремским Карловцима, уз саслужење бројног свештенства. Литургији је претходило освећење из темеља обновљене цркве Светих апостола. У свету трпезу Цркве која на овом месту постоји већ 400 година, Митрополит Амфилохије је положио мошти Светог апостола Филимона. У беседи о светости као мери људског и народног достојанства, Митрополит је нагласио да "само духовно узвишени народи порађају и изнедрују свеце, угоднике Божије". Из Сремских Карловаца се Радију "Слово љубве" јавио монах Павле Кондић:

Прослављен празник Светих седам младића ефеских у пештерској цркви манастира Стањевићи

30:15 минута (5.2 МБ)

Једина црква Митрополије црногорско-приморске посвећена Светој седморици младића ефеских налази се у манастиру Стањевићи.

Наиме, прије неколико година док су уређивали простор око манастира, стањевићка братија је у непосредној близини олтарске апсиде манастирске цркве пронашла пештеру. По благослову Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија тај простор који и сам чудом Божијим својим сводовима и окренут ка истоку подсјећа на цркву, претворен је у богослужбени и посвећен управо Светој седморици младића ефеских.

Страдање свештенства у Првом свјетстком рату

Tagged:
29:46 минута (5.11 МБ)

Током Свечане академије, одржане уочи празника Рођења Пресвете Богородице у порти Цетињског манастира учешће у програму узео је и монах др Павле Кондић, историчар.

Отац Павле је присутнима говорио о страдању свештенства у Првом свјетском рату а његово излагање је пратила пројекција фотографија из тога времена на видео биму.

Сјутра освећење цркве Светог Георгија у манастиру Стањевићи

13:02 минута (11.94 МБ)

Завршне припреме пред освећење обновљене цркве Светог Георгија на Ђурђевцу, у комплексу манастира Стањевићи, приводе се крају.

У вечерњим часовима биће одржано и донаторско вече за прукупљање прилога у сврху градње асфалтног пута од Побора до манастира.

Да ли је све спремно за овај догађај чућемо од монаха др Павла Кондића, сабрата манастира Стањевићи .