Audio by title monah_arsenije_jovanovic

Монах Арсеније (Јовановић): "Шизофренија или светост“

Tagged:
76:46 минута (11 МБ)

У Духовном центру Црквене општине  Подгорица монах Арсеније (Јовановић), аутор књиге "Бог и рокенрол“ одржао је, у недјељу 1. јануара 2012., предавање на тему "Шизофренија или светост“.

 

Монах Арсеније Јовановић: "Бог и рокенрол"

67:49 минута (11.64 МБ)

У оквиру циклуса предавања "Разговори о вјери" који се одржавају на Правном факултету у Подгорици, овог четвртка предавач је био монах Арсеније Јовановић, сабрат манастира Острог, који је говорио на тему "Бог и рокенрол".

Монах Арсеније (Јовановић): Преподобна Марија Египћанка-блудница и анђео

71:51 минута (10.29 МБ)

У емисији Огледало, у сусрет празнику Преподобне Марије Египћанке (14. априла), доносимо предавање монаха Арсенија (Јовановића) на тему "Преподобна Марија Египћанка - блудница и анђео" које је одржао у недјељу 1. априла у манастру Подмаине у Будви у оквиру циклуса предавања "Господ мој и Бог мој".

Монах Арсеније (Јовановић): Умјетност живљења

Tagged:
73:09 минута (12.56 МБ)

„Ако уопште постоји појам уметности живљења онда значи да би требали да постоје и уметници живљења, требали би да постоје људи који ће свој живот водити као уметност. Ако је то тако онда би такви људи, сигурно, морали волети свој живот, јер сваки уметник, сваки стваралац воли своје уметничко дело до те мере да све жртвује ради свог уметничког дела. Да ли ми, мислим на нас хришћане, посматрамо живот као своје уметничко дело, односно, шта је наш живот? То је наша душа. И да ли ми радимо на својој души као на нашем врховном и важном уметничком делу или нам то промиче од свакодневних обавеза и послова?", рекао је, између осталог, у предавању под називом „Умјетност живљења", које је у петак 29. јуна, у Црквено - народном дому Светог Василија Острошког у Никшићу, одржао је монах Арсеније Јовановић, сабрат манастира Острог.

Монах Арсеније (Јовановић): "Од прапочетка до постмодерне"

Tagged:
75:06 минута (12.9 МБ)

Предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог на тему "Од прапочетка до постмодерне" које је одржао у суботу 11. августа 2012. године у оквиру Острошких духовних вечери које се суботом увече организују у Горњем манастиру Острог.

Монах Арсеније (Јовановић): О љубави

Tagged:
57:31 минута (9.88 МБ)

Предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог  "О љубави" које је у недјељу 21. октобра одржао у Духовном центру Црквене општине Подгорица.

"Само борбом са собом, оштром борбом са собом, ми задобијамо љубав. Уколико то нисмо у стању да учинимо знајмо да наши животи теку узалуд. Ми морамо завољети Божји лик у себи, морамо препознати Божји лик у себи, завољети га, јер видјевши Божји лик је исто што и доживјети Божју љубав у срцу", рекао је између осталог монах Арсеније

Mонах Арсенијe (Јовановић): "Има ли Бога у 21. вијеку"

Tagged:
96:04 минута (16.49 МБ)

Предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог на тему "Има ли Бога у 21. вијеку" које је одржао у фебруару 2013. године у Фочи.

 

Запис са промоције књиге "Бог и рокенрол" аутора монаха Арсенија (Јовановића)

Tagged:
63:31 минута (10.91 МБ)

Запис са промоције књиге "Бог и рокенрол" аутора монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог, која је одржана у недјељу 3. марта у манастиру Подмаине у оквиру циклуса предавања "Господ мој и Бог мој".

О књизи "Бог и рокенрол" која је изашла у издању манастира Острог и Издавачке куће "Светигора" говорио је аутор монах Арсеније (Јовановић).

Предавање монахa Арсенија (Јовановића): "Исихазам-срце Православља, молитва у савременом свијету"

Tagged:
102:17 минута (14.65 МБ)

Предавање монахa Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог на тему "Исихазам - срце Православља, молитва у савременом свијету" које је одржао на Недјељу Светог Григорија Паламе у недјељу 31. марта 2013. године у Духовном центру Црквене општине Подгорица.

Mонах Арсеније (Јовановић): „Лажни рајеви и себеубиство“

Tagged:
86:37 минута (14.87 МБ)

У недјељу 2. јуна 2013. године у Црквеној гостионици Пасха у Никшићу, предавање на тему „Лажни рајеви и себеубиство" одржао је монах Арсеније (Јовановић), сабрат манастира Острог.

Предавање је, поводом јубилеја 1700 година од Миланског Едикта, организовала Црквена општина Никшић, у чије име је оца Арсенија и бројну публику, која је до посљедњег мјеста испунила салу Црквене гостионице Пасха, поздравио ђакон др Никола Маројевић.

Излагање на ову веома интересантну и актуелну тему изазвало је велику пажњу публике па је на крају предавања монаху Арсенију упућено и неколико питања.

Mонах Арсеније (Јовановић): "Животна прича" и "Оваплоћени Бог-врховни психотерапеут"

Tagged:
77:46 минута (13.35 МБ)

У емисији Катедра доносимо тонске записе са двије духовне вечери које су у јулу 2013. године одржане у манастиру Острог. На теме: "Животна прича" и "Оваплоћени Бог - врховни психотерапеут", младима сабраним у Острошкој Светињи, говорио је сабрат ове Свете обитељи монах Арсеније (Јовановић).

Монах Арсеније (Јовановић): "Живот у манастиру"

29:41 минута (5.1 МБ)

У емисији Огледало доносимо тонски запис са духовне вечери одржане 17. јула 2013. године у манастиру Острог, у оквиру циклуса предавања за младе сабране у Острошкој Светињи. На тему: "Живот у манастиру" младима сабраним у Острошкој Светињи, говорио је сабрат ове Свете обитељи монах Арсеније (Јовановић).

Mонах Арсеније (Јовановић): "Пријатељство и љубав"

Tagged:
50:23 минута (8.65 МБ)

У емисији Катедра доносимо тонски запис са духовне вечери одржане 19. јула 2013. године у манастиру Острог, у оквиру циклуса предавања за младе сабране у Острошкој Светињи. На тему: "Пријатељство и љубав" младима сабраним у Острошкој Светињи, говорио је сабрат ове Свете обитељи монах Арсеније (Јовановић).

Монах Арсеније (Јовановић): "О молитви"

42:13 минута (7.25 МБ)

Предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог "О молитви" које је одржао 22. јула 2013. године у оквиру циклуса предавања за младе која се сваке ноћи одржавају у Острошкој Светињи.

Mонах Арсенијe (Јовановић): "О Цркви и Светости"

Tagged:
53:54 минута (9.26 МБ)

Предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог "О Цркви и Светости" које је одржао 26. јула 2013. године у оквиру циклуса предавања за младе која се сваке ноћи одржавају у Острошкој Светињи.

Mонах Арсенијe (Јовановић): "О моди и модерном"

30:09 минута (5.18 МБ)

Предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог "О моди и модерном" које је одржао 30. јула 2013. године у манастиру Oстрог у оквиру циклуса предавња за младе сабране у Острошкој Светињи.

 

Mонах Арсенијe: "О богоостављености и богоиспуњености"

Tagged:
75:49 минута (13.02 МБ)

Предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог "О богоостављености и богоиспуњености" које је одржао у суботу 3. августа 2013. године на духовној вечери, које се сваке суботе, са благословом Високопреосвећеног Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског и игумана острошког Г. Г. Амфилохија, одржавајуу Горњем манастиру Острог.

Mонах Арсенијe (Јовановић): "Секта и њен шири смисао"

Tagged:
49:08 минута (8.44 МБ)

Предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог на тему "Секта и њен шири смисао" које је одржао у августу 2013. године у манастиру Острог у оквиру циклуса предавања за младе.

Mонах Арсеније о односу према ближњима, новцу, политици, о спорту...

55:22 минута (9.51 МБ)

У петак 9. августа 2013. године у манастиру Острог на духовној трибини за младе монах Арсеније (Јовановић) сабрат Острошке Светиње кроз један животни мозаик младима је говорио о односу према новцу, према политици, према ближњима, о спорту...

Монашко ткање на чунку живота VI

62:49 минута (10.79 МБ)

Са благословом Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија, Радио "Светигора" започиње рад на серијалу емисија о монаштву, о монашком животу.

У овој емисији "Монашко ткање на чунку живота" говори монах Арсеније (Јовановић).

Надахнути животом и подвигом тог Светог човјека, последњег старозавјетног пророка и првог новозавјетног мученика и монаха, покушаћемо да опишемо, предочимо и објаснимо шта је то монашки живот, онолико колико је то у нашим моћима, унапријед свјесни да се то никада не може до краја постићи јер суштина и тајна мошаког живота је тајна будућег вијека, вјечног живота у Царству Небеском.

Mонах Арсеније (Јовановић): "О борби са страстима"

Tagged:
55:11 минута (9.48 МБ)

У манастиру Острог настављен је циклус предавања за омладину сабрану у Острпшкој Светињи. У понедјељак 12. августа предавање "О борби са страстима" одржао је монах Арсеније (Јовановић).

Монах Арсеније (Јовановић): O избору духовника, о тјелесном здрављу и исхрани, о врачању, о интернету, о успоменама и о чудима

Tagged:
69:48 минута (11.98 МБ)

Монах Арсеније (Јовановић) сабрат манастира Острог говорио је у петак 15. августа 2013. године у манастиру Острог, на трибини за младе сабране у Острошкој Светињи, у оквиру предавања "Животни мозаик" о избору духовника, о тјелесном здрављу и исхрани, о врачању, о интернету, о успоменама и о чудима.

Mонах Арсеније (Јовановић): "Очајање и Преображење"

Tagged:
50:04 минута (8.6 МБ)

На празник Преображења Господњег, у понедјељак 19. августа монах Арсеније (Јовановић) сабрат манастира Острог одржао је, на Трибини за младе у манастиру Острог, предавање на тему "Очајање и Преображење".

Нама је дато да спознамо смисао, да спознамо Логос и да, из очајања, завапимо живоме Богу и да доживимо преображај, да доживимо преображење.

Код Хришћана нема места очајању, има места само радовању. Уколико се код нас Хришћана неки пут појави очајање, знајмо да нешто није у реду са нашим усхођењем на Таворску гору. Нешто није у реду са нашим животом. Или се нисмо исповедили, или кријемо нешто у себи, или се не бавимо собом како би заиста требало. Можда повлађујемо "старом човеку". Можда, на неки скривен и нејасан начин, хранимо "старог човека" у нама и повлађујемо својим страстима. Јер кад се крене на Тавор, када се крене ка Господу, морамо свући "старог човека" са себе" - каже отац Арсеније.

Монах Арсеније Јовановић: "Бог и рокенрол"

Tagged:
103:33 минута (17.78 МБ)

Предавање монах Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог на тему његове књиге "Бог и рокенрол" које је одржао 25. маја 2006. године на Машинском факултету у Београду.

 

Емисија "Реч пастира" - гост монах Арсеније (Јовановић)

55:35 минута (7.96 МБ)

У емисији "Огледало" доносимо емисију "Реч пастира" коју смо преузели са Радија "Слово љубве" а у којој је гост Јелене Јеж био монах Арсеније (Јовановић) сабрат манастира Острог. Монах Арсеније и овог пута јасно и одлучно, али са пуно мира, топлине и љубави, поучава - Истини.

Монашко ткање на чунку живота X

72:30 минута (12.45 МБ)

Са благословом Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија, Радио "Светигора" започиње рад на серијалу емисија о монаштву, о монашком животу.

У овој емисији "Монашко ткање на чунку живота" о ангелском живљењу, о монаштву, говори аутор емисије монах Арсеније (Јовановић) сабрат манастира Острог.

Надахнути животом и подвигом тог Светог човјека, последњег старозавјетног пророка и првог новозавјетног мученика и монаха, покушаћемо да опишемо, предочимо и објаснимо шта је то монашки живот, онолико колико је то у нашим моћима, унапријед свјесни да се то никада не може до краја постићи јер суштина и тајна мошаког живота је тајна будућег вијека, вјечног живота у Царству Небеском. Аутор и водитељ емисије монах Арсеније (Јовановић).

Монах Арсеније (Јовановић) боравио је у Шведској на позив групе боготражитеља

60:46 минута (10.44 МБ)

Монах Арсеније (Јовановић) сабрат манастира Острог недавно је, са благословом Високопреосвећеног Митрополита Г. Амфилохија боравио у Шведској на позив једне групе боготражитеља. По повратку из Шведске монах Арсеније је са нама подијелио утиске које носи из ове земље а говрио је и о значају мисионарења за нашу Српску Православну Цркву.

Монах Арсеније (Јовановић): "Животни мозаик"

Tagged:
57:24 минута (8.22 МБ)

Предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог "Животни мозаик" 3. дио у оквиру кога је 21. августа 2013. године на Трибини за младе у манастиру Острог говорио: о слободи, о осуђивању, о хигијени, о болести и о идеалима.

Монах Аресније: "Царство небеско или царство земаљско"

Tagged:
38:45 минута (6.66 МБ)

Предавање монаха Ареснија (Јовановића) сабрата манастира Острог на тему "Царство небеско или царство земаљско" које је одржао у 25. септембра 2013. године у манастиру Острог групи војника и официра из Републике Српске.

 

Mонах Арсеније (Јовановић) - О самоповређивању и самоубиству

48:57 минута (8.41 МБ)

Монах Арсеније (Јовановић) сабрат манастира Острог био је у сриједу 16. октобра 2013. године гост у емсији "Реч пастира" Радија "Слово љубве".

Благодарећи Радију "Слово љубве" доносимо тонски запис ове емисије.

 

Монах Аресније - човјек спознајући Христа схвати да смрти нема

Tagged:
47:06 минута (8.09 МБ)

У емисији Катедра, благодарећи сајту Радија "Слово љубве", доносимо гостовање монаха Арсенија (Јовановића) Острошког сабрата, у емисији "Реч пастира" на таласима Радија "Слово љубве", гдје је на Митровдан одговарао на бројна питања слушалаца овог Радија.

Отац Арсеније је између осталог поучио да "човек спознајући Христа схвати да смрти нема". Чули смо и како се најбоље борити против гордости, шта је јога а шта молитва и још много тога истинитог и душекорисног.

Монах Арсеније- "Живот је дат да би живео, растао, бујао"

Tagged:
43:32 минута (7.48 МБ)

У "Катедри", благодарећи Радију Митрополије Београдско - карловачке "Слово љубве", доносимо емисију "Реч пастира" у којој је на тему детеубиства - аботруса говорио монах Арсеније (Јовановић) сабрат манастира Острог.

У Србији сваке године, особе женског пола од 15 до 45 година изврше између 40.000 и 125.000 прекида трудноће, детеубистава, односно абортуса. Неумољива статистика биљлежи да су од тог броја чак 4 до 5 одсто адолесценткиње, а да трећина жена никада више не остане у другом стању. "Живот је дат да би живео, растао, бујао", рекао је између осталог монах Арсеније (Јовановић) сабрат манастира Острог беседећи о овој веома тешкој теми. Он је указао и да су страх и брига од непланиране трудноће у ствари показатељи неверја.

Монах Арсеније (Јовановић): Под окриљем Светог Kраља Стефана Дечанског

Tagged:
70:05 минута (12.04 МБ)

Ми смо између Истока и Запада-ми треба да спојимо цео свет

Монах Арсеније (Јовановић) сабрат манастира Острог, дугогодишњи сабрат манастира Високи Дечани одржао је у недјељу 24. новембра 2013. године, на празник Светог Краља Стефана Дечанског, у Духовном центру Црквене општине Подгорица предавање на тему "Под окриљем Светог Краља Стефана Дечанског".

Говорећи о Светом Краљу Стефану Дечанском, о манастиру Високи Дечани који чува мошти овог Божјег угодника из нашег, српског, рода, манастира у коме је провео дванаест година живота и у коме је примио монашки постриг, монах Арсеније (Јовановић) је препоручио, савјетовао и замолио све нас да не заборавимо оно што су вриједности нашг српског народа.

Монах Арсеније (Јовановић): О несаници

63:24 минута (10.89 МБ)

У "Огледалу" доносимо емсију "Реч пастира" коју смо преузели са Радија "Слово љубве" а у којој је на питања слушалацаодговарао монах Арсеније Јовановић сабрат манастира Острог.

Савремени човјек свакодневно се сусреће са најразличитијим искушењима која најчешће остављају последице по његово душевно стање. То се нарочито спознаје ноћу када људи, пристиснути немиром, пате од несанице. Како себи помоћи? Који су могући узроци несанице? Како се молити Исусовом молитвом? То су само нека од питања на која је одговарао монах Арсеније (Јовановић), сабрат манастира Острог.

Монах Арсеније (Јовановић): "Православље и полна љубав"

Tagged:
71:33 минута (12.29 МБ)

У емисији "Катедра" доносимо предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог на тему "Православље и полна љубав" које је одржао 19. новембра 2013. године на трибини "Православље и млади" коју је, са благословом Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Милутина, приредила Светосавска омладинска заједница у конференцијској сали Вишег јавног тужилаштва у Ваљеву.

Монах Арсеније (Јовановић): Покајање је величанствено осећање

Tagged:
46:07 минута (7.92 МБ)

У емисији "Катедра" доносимо предавање монаха Арсенија (Јовановића) Острошког сабрата на тему "Покајање је величанствено осећање" које је одржао 19. децембра 2013. године у Казнено.поправном заводу у Ваљеву.

Монах Арсеније, сабрат манастира Острог, аутор је књиге „Бог и рокенрол", најчитаније међу штићеницима Казнено- поправног завода Ваљево. Природно, будући писана језиком блиским данашњој омладини и истинита, као скуп дубоко проживљених искустава подударних онима које доводе у затворске ћелије. Недавно је из штампе изашло њено друго, допуњено издање, чијих је неколико примерака о. Арсеније поклонио библиотеци установе приликом јучерашњег изванредног предавања о спасоносном откривању и утврђивању у православној вери, након низа година лутања мрачним стазама порока и духовних заблуда.

Монах Арсеније (Јовановић): "Косовски завјет-мит или стварност"

Tagged:
84:22 минута (14.49 МБ)

АМНЕЗИЈА НАШЕ ИСТОРИЈЕ БИЛА БИ СМРТ НАШЕГ НАЦИОНАЛНОГ БИЋА.

Предавање мона Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог на тему "Косовски завјет-мит или стварност" које је одржао 8. децембра 2013. године у Никшићу.

"Косовски завет и Нови Завет су, практично, једно исто. И жртва Светог кнеза Лазара и српског народа, у том тренутку, са њим је, практично, жртва коју је Сам Христос Син божји поднео за људски род. Зато би амнезија наше историје била смрт нашег националног бића".

Mонах Арсеније (Јовановић) - О Светој Гори и Светогорцима

80:15 минута (13.78 МБ)

Монах Арсеније (Јовановић) сабрат манастира Острог недавно се вратио са Свете Горе одакле је нашем Радију донио праву ризницу духовног блага у разговорима са монасима Светогорцима, које емитујемо у оквиру емисије "Монашко ткање на чунку живота" сриједом у 21 сат, а очекује нас и путописна репортажа у шест једночасовних наставака, како би и ми, уз таласе Радио Светигре, могли да прошетамо светогорским стазама.

О Светој Гори, Светогорцима и утисцима које носи са овог путовања разговарали смо са оцем Арсенијем

Монах Арсеније (Јовановић): О односу према себи и према другима

Tagged:
42:08 минута (7.24 МБ)

У "Записима" доносимо емисију Радија "Слово љубве" Реч пастира у којој је на питања слушалаца одговарао монах Арсеније (Јовановић) сабрат манастира Острог.

Тема емисије била је однос, како према себи тако и према другима.

"Једна од најгорих људских особина јесте да друге кривимо за своје неуспехе и лоше одлуке", рекао је између осталог монах Арсеније, додајући да су једни од криваца за недостатак комуникације и зли духови, нематеријалне силе које праве блокаду између нас и Господа.

Монах Арсеније (Јовановић ) - Да би успијели ми морамо да будемо утроје, Бог увјек мора да буде међу нама.

Tagged:
62:09 минута (10.67 МБ)

Предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог на тему књиге "Он и она" аутора оца Павла Гумерова под насловом "У потрази за брачном хармонијом" које је 25. децембра 2013. године одржао у цркви Светог Јована Владимира у Београду.

Ми никада нисмо удвоје. Да би успели, ми морамо бити утроје. Значи: Бог Творац, главни давалац љубави, мора увек да буде међу нама.

Ми смо се данас разболели од сведозвољености. Цивлизација болује од недостатка комуникације, а комуникација није ништа друго до љубав. Ми, на првом месту, немамо комуникацију са собом, себе не разумемо, не знамо шта хоћемо а самим тим не можемо да комуницирамо ни са другима, и тако се све руши. Међуљудски односи су у великој кризи.

Mонах Арсеније (Јовановић) - Небо и земља

49:25 минута (8.49 МБ)

Дани уочи Божића су у духовном смислу можда и најважнији дани у припреми дочека Богомладенца Христа, а опет, са друге стране, живимо по одређеним правилима савременог свијета, која нас могу пореметити у тим припремама. Како направити равнотежу између небеског и земаљског, питали смо монаха Арсенија (Јовановића), сабрата манастира Острог. „Духовна досада се може испунити само Богом, само Духом Светим“, поучио је између осталог отац Арсеније, говорећи о испразности прослављања и о једином исправном смеру у коме наш живот треба да иде. Извор: Радио Слово Љубве.

Монах Арсеније (Јовановић): "Бити човјек или о људском достојанству"

Tagged:
55:48 минута (9.58 МБ)

Предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог на тему "Бити човјек или о људском достојанству" које је одржао у суботу 22. фебруара 2014. године у цркви Светих 42 новомученика у подгоричком насељу Момишићи, у оквиру разговора о вјери- вјеронауке за одрасле који се, са благословом старјешине цркве свештеника Николе Пејовића главног и одговорног уредника Радио Светигоре, одржавају сваке суботе након вечерње службе у овој цркви.

"Ја знам да постоје Свети оци и да постоје сви остали. Можемо ми да изучавамо философе, али морамо да се пазимо, као што каже Свети апостол Павле: Пазите се да вас не заведу празним мудровањем и философијама. Свети оци су гиганти и философије, и вере и свега"- каже монах Арсеније.

Хришћани говоре о Богу и животу VI

77:51 минута (13.37 МБ)

О Богу и животу говори уредник ове емисије монах Арсеније (Јовановић).

"Христос је жив, Био је жив, жив је и Биће вечно. Христо се увек: некада, сада и во вјеки. Ми Хришћани треба да максимално постимо од овога света. од интернета, од разноразних превеликих путовања, од превеликих куповина, од превеликог једења, пијења, телесне љубави, свега онога што је нама овдје слатко. Буди умерен и имаћеш радост и имаћеш Царство небеско"- каже, између осталог отац Арсеније.

Монах Арсеније (Јовановић): "Православље-умјетност над умјетностима"

Tagged:
77:32 минута (13.31 МБ)

Боримо се против ругобe љепотом јер љепота ће спасити свијет.

Предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог на тему "Православље-умјетност над умјетностима" које је одржао 26. марта 2014. на Високој школи Српске православне Цркве за умјетност и консервацију у Београду.

"У тим предивним моментима пројаве Божје љубави у себи, схватио да је најузвишеније и најлепше уметничко  дело, у ствари, људска душа. Сам човек је, устваи, најузвишеније уметничко дело на коме треба радити. Православље је уметност над уметностима, наука над наукама, философија над философијама. Када се добије молитва уметности  и уметност молитве то је та врхова синтеза којом би требало да се бавимо, нарочито ми, такозвано естетско свештенство, ми амбасадори духове лепоте а то су, на првом месту, људи који се баве сакралним уметностима као што су иконописци"-рекао је, између осталог отац Арсеније (Јовановић) острошки сабрат.

Монах Арсеније (Јовановић): О исповијести

35:06 минута (6.03 МБ)

У "Огледалу" доносимо, благодаећи Радију "Слово љубве" емисију овог Радија "Реч пастира" у којој је гост био монах Арсеније (Јовановић) сабрат манастира Острог. Монах Арсеније је говорио о томе колико су исповијест и покајање важни за православне Хришћане.

Монах Арсеније (Јовановић): "Појам личности у Православном Хришћанству"

Tagged:
40:58 минута (7.04 МБ)

Предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог на тему "Појам личности у Православном Хришћанству" које је осржао 27. марта 2014. године у цркви Светог Марка у Београду.

 

Разговор са монахом Арсенијем (Јовановићем) на изложби икона у Никшићу

7:57 минута (1.37 МБ)

Наша сарадница из Никшића Сенка Чоловић у току изложбе разговарала је са монахом Арсенијем (Јовановићем) сабратом манастира Острог, чије иконе Господа и Светог Јована Крститеља су имале запажено мјесто на овој изложби.

Mонах Арсенијe (Јовановић): "О младости и старости"

40:37 минута (6.98 МБ)

Предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог "О младости и старости" које је одржао 4. априла 2014. године средњошколској омладини у Рековцу код Крагујевца.

 

Mонах Арсенијe (Јовановић): "Православље данас"

Tagged:
55:42 минута (9.57 МБ)

Предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог на тему "Православље данас" које је одржао 10. маја 2014. године у цркви Светог Саве у Лондону у оквиру "Дана Светог Василија Острошког" који се традиционално одржавају у овом граду.

Монах Арсеније (Јовановић): "О слободи"

43:20 минута (7.44 МБ)

Предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог "О слободи" које је одржао 26. јуна 2014. године младима сабраним у манастиру Острог.

 

Монах Арсеније (Јовановић): "О ропству"

Tagged:
46:18 минута (7.95 МБ)

Предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог "О ропству" које је одржао на трибини за младе која је 1. јула 2014. године одржана у Острошкој Светињи.

 

Монах Арсеније (Јовановић): "О благодати"

47:30 минута (8.16 МБ)

Предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог "О благодати" које је одржао 5. јула 2014. године на "Трибини за младе" у манастиру Острог.

 

Монах Арсеније (Јовановић): "Последњи свјетски поредак и истинити идентитет"

Tagged:
77:24 минута (11.09 МБ)

Предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манстира Острог на тему "Последњи свјетски поредак и истинити идентитет" које је одржао 30. марта 2014. године у Хелсинборгу.

 

Mонах Арсенијe (Јовановић): "О духовној зрелости"

Tagged:
46:49 минута (8.04 МБ)

Предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог "О духовној зрелости" које је одржао 9. јула 2014. годие на Трибини за младе у манастиру Острог.

Монах Арсеније (Јовановић): "О љубави и љубавима"

Tagged:
96:33 минута (16.58 МБ)

У емисији Катедра доносмо тонске записе са двије Трибине за младе, које су у манастиру Острог одржане 5. и 13. августа 2014. године а на којима је монах Арсеније (Јовановић) сабрат манастира Острог говорио о Љубави и љубавима и о посту и још понечему.

Монах Арсеније (Јовановић): "О духовној борби"

Tagged:
50:42 минута (8.71 МБ)

Предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог "О духовној борби" које је одржао 10. јула 2014. године на Трибини за младе у манастиру Острог.

 

Mонах Арсеније (Јовановић): Молитва вjере ће помоћи!

53:23 минута (6.11 МБ)

У оквиру малог циклуса емисија посвећених светим Тајнама Цркве Христове, монах Арсеније (Јовановић) бесједио је о светој Тајни јелеосвећења. Чућете од када, како и зашто се ова света Тајна служи, како се користи освештан хлеб умјешан од брашна и уља са службе, али и свједочење о догађајима приликом служења ове свете Тајне у манастиру Острог. "Не можемо очекивати да од једног присуствовања потпуно оздравимо", рекао је монах Арсеније, истичући да је један од основних дјелова ове свете Тајне - света Тајна покајања. Извор: Радио Слово Љубве.

Монах Арсеније (Јовановић): "Боје су патња свјетлости"

Tagged:
102:38 минута (17.62 МБ)

Предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог на тему "Боје су патња свјетлости" које је одржао 17. децембра 2014. године на Академији Српске Православне Цркве за умјетност и конзеврацију у Београду.

 

Монах Арсеније (Јовановић) говори о посјете Митрополји Аустралијско - новозеландској

22:04 минута (3.79 МБ)

Монах Арсеније (Јовановић) сабрат манастира Острог вратио се ових дана из посјете Митрополји Аустралијско-новозеландској гдје је одржао низ предавања православним вјерницима.

По повратку отац Арсеније подијелио је са нама своје утиске о овој посјети.

Монах Арсеније (Јовановић): "Православље у савременом свиету"

Tagged:
65:31 минута (11.25 МБ)

У емисији Катедра доносимо предавање монаха Арсенија (Јоановића) сабрата манастира Острог на тему "Православље у савременом свиету" које је одржао приликом своје тронедјељне посјете Епархији Аустралијско-новозеландској.

 

Монах Арсеније (Јовановић): "Острошка порука данашњој омладини"

28:46 минута (4.94 МБ)

У суботу 28. марта 2015. године монах Арсеније (Јовановић) сабрат манастира Острог је у Острошкој Светињи упутио Острошку поруку данашњој омладини, младима из Православне омладинске заједнице Сребренице и Братунца који су посјетили манастир Острог.

 

Mонах Арсенијe (Јовановић): "Слобода, нужност, Васкрсење"

Tagged:
52:08 минута (8.95 МБ)

Предавање монаха Арсенија (Јовановића), сабрата манастира Острог, које је одржао 29. марта 2015. године, на Глувну недјељу, недјељу Свете Марије Египћанке  у Малој сали Дворца краља Николе у Бару. Тема предавања била је "Слобода, нужност, Васкрсење".

 

Монах Арсеније (Јовановић): "На коме остаје свијет"?

Tagged:
56:00 минута (9.62 МБ)

Предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог на тему "На коме остаје свијет"? које је одржао у априлу 2015. године у професорима једне Основне школе у Требињу.

 

Предавање монаха Арсенија (Јовановића): "О стварном и узалудном подвигу"

Tagged:
42:42 минута (7.33 МБ)

Предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата Острошке обитељи "О стварном и узалудном подвигу" које је одржао 22. јуна 2015. године на "Трибини за младе" у манастиру Острог.

 

Предавање монаха Арсенија (Јовановића): "O борби са помислима"

Tagged:
57:23 минута (9.86 МБ)

Предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата Острошке обитељи "О борби са помислима" које је одржао у  јуну 2015. године на "Трибини за младе" у манастиру Острог.

 

Монах Арсеније (Јовановић): "Видљиви и невидљиви рат"

Tagged:
48:49 минута (8.38 МБ)

Предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог на тему "Видљиви и невидљиви рат" које је одржао у априлу 2015. године представницима Оружаних снага Босне и Херцеговине који су били у посјети Острошкој Светињи.

 

Предавање монаха Арсенија (Јовановића): "O посту и уздржању"

Tagged:
47:53 минута (8.22 МБ)

Поводом почетка Госпојинског поста, у емисији Катедра доносимо предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата Острошке обитељи "О посту и уздржању" које је одржао у јуну 2015. године на "Трибини за младе" у манастиру Острог.

 

Монах Арсеније (Јовановић): "Православље – прво и последње уточиште човјечанства”

Tagged:
50:09 минута (8.61 МБ)

Монах Арсеније: Православље је сам живот. Православље је беспоштедна борба, не са другима, већ беспоштедна борба са самима собом. Са измијењеним собом, са демонизованим собом, са исквареним и размаженим собом. Православље је борба-права и једина".

На "Духовним вечерима суботом" које се са благословом Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско-приморског г. Амфилохија, одржавају на платоу испред Горњег манастира Острог у суботу 19. септембра 2015. године предавање је одржао монах Арсеније (Јовановић), сабрат манастира Острога, на тему "Православље - прво и последње уточиште човјечанства".

У Никшићу ће бити одржан концерт познатог београдског музичара Мишка Плавог

13:58 минута (2.4 МБ)

У сриједу 7. октобра, са почетком у 19 часова у сали Парохијског дома у Никшићу биће одржан концерт познатог београдског музичара Мишка Плавог. Концерт организује Поетско - музички духовни театар "Острошки светионик" и монах Арсеније (Јовановић) сабрат манастира Острог, који је за наш Радио најавио овај догађај:

Монах Арсеније (Јовановић): "О Духу, души, култури, отаџбини, храбрости и слободи"

Tagged:
69:28 минута (11.93 МБ)

Предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог "О Духу, души, култури, отаџбини, храбрости и слободи" које је одржао у јануару 2015. године у Њемачкој.

 

Монах Арсеније (Јовановић): "Акутна упала човјечанства"

Tagged:
46:48 минута (8.04 МБ)

ХРИСТОС УПОЗОРАВА: ЉЕКАРУ, ИЗЛИЈЕЧИ СЕ САМ

Предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог на тему "Акутна упала човјечанства" које је одржао у манастиру Острог у јуну 2016. године гостима Острошке Светиње- полазницима медицинске школе у Крагујевцу.

"Христос упозорава: Љекару, излијечи се сам. Саслушати човјека. Пружити му љубав, осмјех, утјеху. Утјеха нам је потребна. То лијечи. Сви ми би једни другима требали да будемо терапеути. То је оно на шта је позван Хришћанин. Да упозна себе, да излијечи себе а затим да буде терапеут својима ближњима"-каже монах Арсеније.

Гостовање монаха Арсенија (Јовановића) у емисији Огледало на Српској ТВ.

58:07 минута (9.98 МБ)

Гостовање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог у емисији Огледало на Српској ТВ.

 

 

Монах Арсеније (Јовановић): "Црква и театар"

Tagged:
57:16 минута (9.83 МБ)

Предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог на тему "Црква и театар" које је одржао у манастиру Острог 26. августа 2016. године.

"Литургија је она која одржава аксис планете. Литургија је она која одржава аксис Сунчевог система. Литургија је она која одржава осовину комплетног Универзума са свим галаксијама. Тешко нама ако се одрекнемо Свете Литургије. То је тај божанствено - божански театар и слава Богу да га имамо. Слава Богу да служимо Свету Литургију.

Слава Богу да се радујемо, да се обесмрћујемо ширећи поруку свијету поруку Божанске Литургије"- каже отац Арсеније.

Предавање монаха Арсенија (Јовановића): "Душа у доба терора"

Tagged:
72:21 минута (12.42 МБ)

Предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог на тему "Душа у доба терора" које је одржао 1. септембра 2016. године у великој сали градске општине Гроцка.

 

Монах Арсеније (Јовановић): "Божји благослов"

Tagged:
71:52 минута (10.29 МБ)

Предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог на тему "Божји благослов" које је одржао 17. септембра 2016. године на Духовним вечерима суботом које се сваке суботе одржавају у Горњем манастиру Острог са благословом Игумана ове Светиње Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско-приморског Г. Амфилохија.

Монах Арсеније (Јовановић): „Световна амнезија или духовно сјећање“

Tagged:
120:59 минута (20.77 МБ)

Монах Арсеније (Јовановић), сабрат манастира Острог, je одржао 17.октобра 2016. године предавање у Вазнесењској цркви у Београду на тему „Световна амнезија или духовно сјећање“.

Предавање је било подијељено у три дијела: први, о самој унутрашњој борби коју је он доживео, други, о негативној културно-духовној амнезији савременог друштва, и трећи, о позитивној амнезији, тј. забораву греха.

Mонах Арсенијe Јовановић у Никшићу одржао предавање „Духовне рефлексије“

Tagged:
84:44 минута (14.55 МБ)

Друштво црногорско-руског пријатељства „Свети Георгије" из Никшића угостило је монаха Арсенија Јовановића, сабрата Манастира Острог који је одржао предавање на тему „Духовне рефлексије". Медијатор вечери Велимир Касалица упознао је публику с чињеницом да је монах Арсеније Јовановић, по образовању стоматолог, а по божијем провиђењу музичар, писац, сликар, вајар...

- Његове духовне проповиједи се радо слушају од Аустралије до Америке. То је човјек огромног искуства. Отац Арсеније је монах који проповиједа живу вјеру Христову и чија ријеч се радо слуша гдје год да се појави, казао је Касалица.

Монах Арсеније (Јовановић): О жртви и жртвовању

Tagged:
88:08 минута (15.13 МБ)

Монах Арсеније Јовановић, сабрат манастира Острог, одржао је 16. децембра 2016. године у књижари Матице српске – друштво чланова у Црној Гори предавање на тему ”О жртви и жртвовању".

 

Mонах Арсенијe (Јовановић): "Икона и антиикона"

Tagged:
74:54 минута (12.86 МБ)

Предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог на тему "Икона и антиикона" које је одржао на дан побједе Светих Икона-Недјељу Православља, у недјељу 5 марта 2017. године у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару.

 

Mонах Арсеније (Јовановић): "На јарболу брода спасења"

Tagged:
72:42 минута (12.48 МБ)

У овом издању емисије "Катедра" Радио Светигора доноси предавање монаха Арсенија (Јовановића) које је одржао 11. марта 2017. године у цркви Светог Ђорђа у подгоричком насељу Доња горица. Тема предавања је "На јарболу брода спасења".

"Истинито узрастање у Богу је немогуће без уздржања од свих страсних везаности за овај свијет. Пост је постепено уклањање наслага овосвјетских лажних љубави и раскривање Божанске љепоте"-каже, између осталог, монах Арсеније. На тонском запису предавања благодаримо братији манастира Острог.

Монах Арсеније (Јовановић): "Популарна култура и савремени живот младих"

Tagged:
94:50 минута (16.28 МБ)

Предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог на тему "Популарна култура и савремени живот младих" које је одржао у априлу 2017. године у Панчеву.