Audio by title monah_arsenije

Mонах Арсенијe: О страху и страховима

60:58 минута (10.47 МБ)

У данашњој емисији "Огледало" емитујемо снимак са предавања монаха Арсенија, сабрата манастира Острог, аутора књиге "Бог и рокенрол", на тему "О страху и страховима". Предавање је одржано у Духовном центру Црквене општине Подгорица 11. марта 2012. године.

Монах Арсеније (Јовановић): "Девичанство-некад и сад"

Tagged:
51:56 минута (8.92 МБ)

БОЈЕ СУ ПАТЊА СЛИКАРА, МЕЛОДИЈЕ СУ ПАТЊА КОМПОЗИТОРА, СТИХОВИ СУ ПАТЊА ПЕСНИКА.

Предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог на тему "Девичанство-некад и сад" које је одржао 7. децембра 2014. године у Духовном цетру Црквене општине Подгорица.

"Гете, чувени немачки песник је рекао да су боје патње светлости. Боја се рађа из патње светлости јер, имамо и у науци, када пропустимо светлосни зрак кроз стаклену призму светлост се растаче, распада се на боје, она нестаје, губи се у бојама. А ја се усуђујем да додам да су боје патња сликара, да су мелодије патња композитора и да су стихови патња песника. Боже, никада ме не лиши не лиши те Свете патње, никада. Допусти ми ту Свету патњу, јер, само се кроз патњу и кроз жртву велике ствари добијају у овом животу"-каже монах Арсеније.

На „Тргу од ћирилице“ у Херцег Новом монах Арсеније Јовановић говорио о издаваштво у манастиру Острогу

Tagged:
58:33 минута (10.06 МБ)

АрсенијеУ оквиру манифестације Трг од ћирилице у Херцег Новом, монах манастира Острог, Арсеније, говорио је на тему "Издаваштво у манастиру Острог". Он је публици приближио шта православље носи и шта се налази иза имена и дјела Светог Василија Острошког, појаснивши да "иако тај светитељ није оставио никакав спис, он је ријечју божјом и својом светачком харизмом остварио своје дјело".