Audio by title jovan_markus

Публициста Јован Маркуш говори о Митрополиту Никанору Ивановићу-Његушу

34:13 минута (5.88 МБ)

Публициста Јован Маркуш говори о Митрополиту Никанору Ивановићу - Његушу првом Митрополиту у Књажевини Црној Гори и неким новим подацима о њему, као и о црквеној имовини у Црној Гори.

У спомен и славу Светог Јована Владимира

34:35 минута (5.94 МБ)

Недавно је у издању Митрополије црногорско-приморске и ИИУ Светигора изашао зборник „У спомен и славу Св. Јована Владимира". Зборник се састоји из пет поглавља.

Уредник овог вриједног издања је публициста Јован Маркуш који је за наш радио представио зборник.

У припреми нови шематизам Митрополије црногорско-приморске

33:57 минута (5.83 МБ)

Након 10 година, када је у Митрополији црногорско-приморској објављен последњи шематизам (2006. године објављен у оквиру календара СПЦ), ове године се очекује излазак из штампе новог шематизма.

Припреме су при крају а очекује се да ће то бити једна богато илустрована књига од 500-600 страна са свим неопходним подацима које један шематизам треба да садржи.

Уредник и приређивач шематизма је публициста Јован Маркуш са којим разговарамо о овом издању.

Јован Маркуш: „Узроци и посљедице одржавања Велике народне скупштине у Подгорици 1918. године“

Tagged:
50:19 минута (7.21 МБ)

У просторијама Друштва црногорско-руског пријатељства „Свети Георгије“ у Никшићу, у суботу 12. новембра 2016, предавање на тему „Узроци и посљедице одржавања Велике народне скупштине у Подгорици 1918. године“ одржао је публициста и истраживач историје Јован Маркуш.

Водитељ програма био је Велимир Касалица.

Из штампе изашла Споменица јубилеја Митрополита Амфилохија

48:22 минута (8.31 МБ)

У издању Митрополије црногорско-приморске и Издавачко-информативне установе "Светигора" из штампе је изашла Споменица поводом 30 година архијерејске и 25 година митрополитске службе Његовог Високопреосвештенства Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског и Егзарха свештеног трона пећког господина Амфилохија.

За Радио Светигору о овом издању говори приређивач Споменице, књижевник и публициста, господин Јован Маркуш.

Из штампе изашла монографија манастира Ком

38:02 минута (6.53 МБ)

У склопу обиљежавања 600 година манастира Ком припремљена је „Монографија цркве Успења Пресвете Богородице на Кому”. Издавачи овог издања су МЦП и ИИУ „Светигора" а уредник је публициста Јован Маркуш.

Књига ће бити промовисана 28. августа на Кому у оквиру Свечане академије припремљене поводом прославе 600 година манастира.

О овом издању разговарамо са уредником, Јованом Маркушем.