Audio by title jeromonah_petar_dragojlovic

Срби и Руси кроз историју

Tagged:
95:53 минута (13.73 МБ)

Јеромонах Петар (Драгојловић), игуман манастира Врањина, одржао је у недјељу, 19.10.2008. љ.Г. у Парохијском дому у Бару предавање на тему "Срби и Руси кроз историју“. У цјеловитом и свестраном приказу односа два братска народа од античких времена до наших дана, позивајући се на несумњиве историјске чињенице и изворе отац Петар је у потпуности раскринкао све квази - историјске теорије које данас постоје и које бацају сијенку на многе свијетле странице, како наше тако и руске историје, као и на односе наша два готово истовјетна народа. Модератор сусрета био је свештеник Јован Пламенац, главни уредник Радио - Светигоре.

Обиљежена је древна завјетна слава братства Клисића из Лимљана у Црмници

2:04 минута (366.34 КБ)

У храму Свеетог Апостола Томе 25.12.2008. године обиљежена је древна завјетна слава братства Клисића из Лимљана у Црмници. За наш радио говори јеромонах Петар Драгојловић настојатељ манастира Св. Николе на Врањини - Скадарско језеро.

Духовни смисао страдања кроз болест

Tagged:
67:37 минута (11.61 МБ)

Предавање јеромонаха Петра (Драгојловића) настојатеља манастира Врањина на Скадарском језеру на тему "Духовни смисао страдања кроз болест" које је на Недјељу раслабљеног, у недјељу 10. маја 2009. године одржао у Парохијском дому на Тополици у Бару.

Слава манастира Врањина - пренос моштију Светог оца Николаја Мирликијског

13:37 минута (2.34 МБ)

Јеромонах Петар (Драгојловић) настојатељ манастира Врањина на Скадарском језеру најављује и позива вјерни народ на прославу празника преноса моштију Светог оца Николаја Мирликијског, славу манастира Врањина, средњевјековног драгуља Зетске Свете Горе и хришћанске духовности. Света служба Божија на Врањини, у славу празника почеће у четвртак 22. маја у 8. часова.

Бесједа јеромонаха Петра (Драгојловића) на Тројичиндан у цркви Свете Тројице на планини Румији, 7. јун 2009

Tagged:
4:02 минута (711.88 КБ)

Бесједа јеромонаха Петра (Драгојловића) на Тројичиндан, у цркви Свете Тројице на планини Румији изнад Бара. Црква Свете Тројице на Румији прославила је своју храмовску славу, празник Силаска Светог Духа на апостоле.

Видовдан прослављен на Врањини

13:42 минута (2.35 МБ)

Видовдан, један од највећих празника у српском народу, прослављен је у Манастиру Светог Николаја на Врањини, Светом Литургијом, Светим Крштењима, поменом Видовданским косовским витезовима и дјечијим квизом знања из вјеронауке. О прослави Видовдана говори настојатељ Врањине Јеромонах Петар (Драгојловић).

"Свети Стефан Високи – витез Европе“

Tagged:
60:50 минута (10.45 МБ)

Предавање јеромонаха јеромонах Петра (Драгојловића), настојатеља манастира Врањина на тему „Свети Стефан Високи – витез Европе“, одржано у Парохијском дому у Бару у суботу 1. августа 2009. године, на дан Светог Стефана, Деспота српског поводом крсне славе Српског културног друштва „Слово љубве“ из Бара.

Бесједа јеромонаха Петра (Драгојловића) са Свете Литургије у Бољевићима у Црмници

Tagged:
8:16 минута (1.42 МБ)

Бесједа јеромонаха Петра (Драгојловића) настојатеља манастира Врањина на Скадарском језеру са Свете Литургије, коју је на празник Зачећа Светог Јована Крститеља, у уторак 6. октобра, заједно са јерејом Јованоим Пламенцом, служио у цркви посвећеној Светом Јовану Крститељу и Светом Николи у Бољевићима у Црмници.

Евхаристија - Богослужбена пракса Руске Православне Цркве

Tagged:
62:09 минута (10.67 МБ)

Предавање Јеромонаха Петра (Драгојловића) настојатеља манастира Врањина на Скадарском језеру на тему "Евхаристија - Богослужбена пракса Руске Православне Цркве" које је у недјељу 15, новембра одржаo у манастиру Подмаине у Будви.

О прослави Божића у манастиру Врањина на Скадарском језеру

15:26 минута (2.65 МБ)

Јермонах Петар (Драгојловић) настојатељ манастира Варњина на Скадарском језеру говори о прослави Божића у Светониколајевској обитељи Врањинској као и о обнови ове Светиње на Зетској Светој Гори.

Jеромонах Петар (Драгојловић) говори о обнови манастира Врањина

19:46 минута (3.4 МБ)

Јеромонах Петар (Драгојловић), игуман манастира Врањина на Скадарском језеру говори о наставку обнове ове древне светиње и о Друштву црногорско - руског пријатељства Петар I, гдје је и члан управног одбора.

Пренос моштију Светог оца Николаја слава манастира Светог Николе на Врањини

6:55 минута (1.19 МБ)

Светом Архијерејском Литургијом коју ће у суботу 22. маја, на празник Преноса моштију Светог оца Николаја служити Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије манастир Светог Николе на Врањини прославиће манастирску славу. О томе нам говори игуман манастира Врањина јеромонах Петар (Драгојловић).

Јеромонах Петар говори о манастиру Светог Николе на Врањини

30:26 минута (5.23 МБ)

Јеромонах Петар (Драгојловић) Игуман манастира Светог Николе на Врањини говори о обнови ове Светиње, животу у њему, посјети вјерног народа и школи вјеронауке при манастиру.

 

О посјети Михаила Денисенка тзв. "ЦПЦ"

30:49 минута (5.29 МБ)

Јеромонах Петар (Драгојловић) Игуман манастира Врањина на Скадарском језеру говори о недавној посјети бившег Митрополита Украјинске Православне Цркве Московског Патријархата Михаила Денисенка ткз "ЦПЦ". Отац Петар, који је завршио Московску Духовну академију, аутор је и акатиста Светом Петру Цетињском, чије друго издање је штампано у издању "Светигоре" Издавачко  - информативне установе Митрополије Црногорско - приморске.

„Савремена руска богослужбена пракса“

Tagged:
50:24 минута (8.66 МБ)

Предавање Јеромонаха Петра (Драгојловића) Игумана манастира Врањина на тему „Савремена руска богослужбена пракса“ које је у недјељу 13. фебруара 2011. године одржао у манастиру Помаине.

Јеромонах Петар (Драгојловић): О милосрђу

Tagged:
52:41 минута (9.05 МБ)

Предавање Јеромонаха Петра (Драгојловића) Игумана манастира Врањина „О милосрђу“ које је у недјељу 24. јула одржао у манастиру Подмаине.

 

Јеромонах Петар (Драгојловић) говори о утисцима са своје недавне посјете Берлину и Москви

25:10 минута (4.33 МБ)

Јеромонах Петар (Драгојловић) Игуман манастира Светог Николе на Врањини говори о утисцима са своје недавне посјете Берлину и Москви у циљу прикупљања помоћи за обнову манастира Врањина на Зетској Светој Гори. Разговор водила Слободанка Капа.

 

Јеромонах Петар (Драгојловић): Свети Оптински старци - ланчана реакција

Tagged:
73:39 минута (12.64 МБ)

Предавање Јеромонаха Петра (Драгојловића) Игумана Светониколајевског манастира на Врањини на тему "Свети Оптински старци - ланчана реакција" које је одржап у недјељу 4. децембра у манастиру Подмаине у Будви.

Питајте свештеника

99:40 минута (14.27 МБ)

У недјељу 25. марта гост емисије "Питајте свештеника" био је Јеромонах Петар (Драгојловић) Игуман Светониколајевског манастира на Врањини.

 

Свети Василије Острошки - Чудотворац и Исцјелитељ

Tagged:
57:39 минута (9.9 МБ)

У емисији Катедра, прослављајући празник Светог Василија Острошког Чудотворца, из архиве нашег Радија, доносимо предавање јеромонаха Петра (Драгојловића) Игумана Светониколајевског манастира на Врањини на тему  "Свети Василије Острошки - Чудотворац и Исцјелитељ" које је одржао 7. јуна 2009. године у Парохијском дому у Бару.

Разговор са настојатељем манастира Врањина јеромонахoм Петром (Драгојловићем)

9:41 минута (1.66 МБ)

Светом литургијом, резањем славског колача и славском трпезом у манастиру Врањина на Скадарском језеру сјутра ће бити прослављен празник Преноса моштију Светог Николаја Мирликијског Чудотворца, који је храмовна слава ове древне немањићке Светиње. Тим поводом разговарали смо са настојатељем манастира Врањина јеромонахoм Петром (Драгојловићем).

Јеромонах Петар (Драгојловић): Смирење-најкраћи пут ка спасењеу

Tagged:
64:27 минута (11.07 МБ)

Предавање Јеромонаха Петра (Драгојловића) Игумана Светониколајвеског манастира на Врањини на тему "Смирење-најкраћи пут ка спасењеу" које је одржао у недјељу 29. јула 2012. године у манастиру Подмаине у Будви.

 

Питајте свештеника

88:52 минута (15.26 МБ)

У недјељу 9. септембра гост емисије "Питајте свештеника" био је Јеромонах Петар (Драгојловић) Игуман манастира Светог Николе на Врањини.

 

Јеромонах Петaр (Драгојловић): "Молите се Богу без престанка"

Tagged:
43:57 минута (7.55 МБ)

Предавање Јеромонаха Петра (Драгојловића), Игумана Светониколајевског манастира на  Врањини, на Скадарском језеру, на тему "Молите се Богу без престанка" које је одржао у препуној сали Општине Вождовац на 241. духовној трибини у организацији храма Светог Трифуна.

Између осталог, отац Петар је поручио присутнима да је молитва наука над наукама и уметност над уметностима, али неће бити на корист и спасење ако је човек не „загризе" и не продре у њену суштину.

Јеромонах Петар (Драгојловић): "Учешће у Евхаристији, литургијска праска Руске Православне Цркве"

Tagged:
53:48 минута (9.24 МБ)

У оквиру Острошких духовних вечери, које се суботом увече организују у Горњем манастиру Острог, 06. октобра текуће године предавање је одржао јеромонах Петар Драгојловић, игуман манастира Врањина, са темом Учешће у Евхаристији, литургијска праска Руске Православне Цркве.

Свети Петар Цетињски-свијетли украс Српске Цркве

Tagged:
101:14 минута (14.5 МБ)

Предавање јеромонаха Петра (Драгојловића) настојатеља манастира Врањина на Скадарском језеру на тему "Свети Петар Цетињски - свијетли украс Српске Цркве" које је 2009. године одржао у Парохијском дому у Бару.

Јеромонах Петaр (Драгојловић): Крст носити нама је суђено

Tagged:
66:07 минута (11.35 МБ)

Предавање Јеромонаха Петра (Драгојловића) Игумана Светониколајевског манастира на Врањини на тему "Крст носити нама је суђено" које је одржао у недјељу 30. децембра у манастиру Подмаине у Будви у оквиру циклуса предавања "Господ мој и Бог мој".

Питајте свештеника

99:08 минута (17.02 МБ)

У недјељу 24. марта гост емисије "Питајте свештеника" био је Јеромонах Петар (Драгојловић) Игуман манастира Светог Николе на Врањини.

 

Јеромонах Петар (Драгојловић): "Покајање-радовање"

Tagged:
59:47 минута (10.26 МБ)

Предавање јеромонаха Петра (Драгојловића) Игумана Светониколајевског манастира на Врањини на тему "Покајање-радовање" које је одржао у недјељу 21. априла 2013. године у манастиру Подмаине у Будви.

"Сваки пут кад учинимо неки гријех, поготово тежак гријех, ми као да забадамо нове трнове у Тијело Исусово и као да стављамо нови трнов вијенац на Његову главу. А Он, трпељиво, са крста, свакоме од нас поново поручује, као да је опет на крсту: Опрости им Боже јер заиста не знају шта раде. Заиста је опроштен гријех и заиста си се покајао, ако ти омрзнеш гријех. Тај пут Господњи, истински пут покајања- није пут спољашњи. Покајање је велики подвиг и значи такво смиравање свог тијела, такву борбу против тјелесних страсти да се то назива правим ратом и то је борба на живот и смрт. Радовање долази на крају и оно је плод истинског покајања" -рекао, је између осталог, отац Петар (Драгојловић).

Манастир Светог Николе на Врањини прославиће у сриједу 22. маја своју храмовску славу

6:35 минута (1.13 МБ)

Манастир Светог Николе на Врањини прославиће у сриједу 22. маја своју храмовску славу празник преноса моштију Светог Николаја Мирликијског чудотворца. Света Литургија у овој Светињи почеће у 9 часова.

О томе смо разговарали са Игуманом ове Свете обитељи јеромонахом Петром (Драгојловићем).

Питајте свештеника

89:40 минута (15.4 МБ)

У недјељу 26. маја гост емисије "Питајте свештеника" био је Јеромонах Петар (Драгојловић) Игуман Светониколајевског манастира на Врањини.

 

О Светињи живота и гријеху чедоморства

53:39 минута (9.21 МБ)

Разговор са Игуманом манастира Светог Николе на Врањини, јеромонахом Петром (Драгојловићем).

 

Jеромонах Петaр (Драгојловић): "Свети Петар Цетињски - свијетли украс Српске Цркве"

98:25 минута (16.9 МБ)

У емисији Огледало у сусрт празнику Светог Петра Цетињског доносимо предавање јеромонаха Петра (Драгојловића) настојатеља манастира Врањина на Скадарском језеру на тему "Свети Петар Цетињски - свијетли украс Српске Цркве" које је 2009. године одржао у Парохијском дому у Бару.

Бесједа Јеромонаха Петра (Драгојловића) у Цетињском манастиру, 1. децембар 2013

Tagged:
14:34 минута (2.5 МБ)

Бесједа Јеромонаха Петра (Драгојловића) Игумана Светониколајевског манастира на Врањини, на Светој Литургији коју је у недјељу 1. децембра у Цетињском манастиру служило свештенство Митрополије Црногорско - приморске.

Свету службу Божју на прву недјељу од почетка Божижног поста, 23. недјељу по Педесетници служили су Архимандрит Методије (Остојић) Игуман Цетињског манастира, Ректор Цетињске Богословије Протојереј - ставрофор Гојко Перовић, Протојереј - ставрофор Обрен Јовановић Секретар Митрополије Црногорско - приморске, професор Цетињске Богословије главни уредник часописа "Светигора" Архимандрит Кирило (Бојовић) сабрат Цетињског манастира, Игуман манастира Врањина јеромонах Петар (Драгојловић), јеромонаси Исак и Спиридон, Игуман Гурије и јерођакони Јаков и Серафим из Цетињског манастира.

Јеромонах Петар (Драгојловић): "Свети Василије Острошки - Чудотворац и Исцјелитељ"

58:36 минута (10.06 МБ)

У емисији "Огледало", прослављајући празник Светог Василија Острошког Чудотворца, из архиве нашег Радија, доносимо предавање јеромонаха Петра (Драгојловића) Игумана Светониколајевског манастира на Врањини на тему "Свети Василије Острошки - Чудотворац и Исцјелитељ" које је одржао 7. јуна 2009. године у Парохијском дому у Бару.

Питајте свештеника

87:34 минута (15.03 МБ)

У недјељу 22. јуна гост емисије "Питајте свештеника" био је Јеромонах Петар (Драгојловић) Игуман манастира Светог Николе на Врањини.

 

Манастир посвећен празнику Рођења Пресвете Богородице у Ластви Грбаљској прославио је своју храмовну славу

Tagged:
2:20 минута (413.56 КБ)

Манастир посвећен празнику Рођења Пресвете Богородице у Ластви Грбаљској прославио је у недјељу 21. септембра, на овај празник своју храмовну славу. Свету Литургију служио је јеромонах Петар (Драгојловић) Игуман манастира Врањина уз саслужење јеромонаха Атанасија из Тријице Сергијеве лавре и грбаљских свештеника Мијајла Бацковића, Јована Крстића и Бранка Богојевића.

Јеромонах Петар (Драгојловић): "Свети Петар Цетињски - свијетли украс Српске Цркве"

Tagged:
98:07 минута (14.05 МБ)

Предавање јеромонаха Петра (Драгојловића) настојатеља манастира Врањина на Скадарском језеру на тему "Свети Петар Цетињски - свијетли украс Српске Цркве" које је 2009. године одржао у Парохијском дому у Бару.

Предавање емитујемо из архиве Радио "Светигоре" поводом празника Светог апостола и јеванђелисте Луке и Светог Петра Цетињског.

Свети Василије Острошки - чудотворац и исцјелитељ

57:31 минута (9.88 МБ)

У "Огледалу" подводом празника Светог оца нашег Василија Острошког Чудотворца, из архиве нашег Радија, издвајамо предавање јеромонаха Петра (Драгојловића) Игумана манастира Светог Николе на Врањини на Скадарском језеру на тему "Свети Василије Острошки-чудотворац и исцјелитељ" које је одржао 7. јуна 2009. године у Бару.

Разговор са Јеромонахом Петром (Драгојловићем) игуманом манастира Светог Николаја на Врањини

26:17 минута (4.52 МБ)

Јеромонах Петар (Драгојловић), игуман манастира Светог Николаја на Врањини говори о животу у овој древној светињи и најављује храмовну славу 22. маја 2015. године Пренос моштију Светог оца Николаја.

 

Питајте свештеника

95:03 минута (16.32 МБ)

У недјељу 23. августа 2015. године гост емисије "Питајте свештеника" био је јеромонах Петар (Драгојловић) Игуман Светониколајевског манастира на Врањини на Скадарском језеру.

 

Хришћанска Црква и светиње јужне Далмације или Превалитане до досељавања српских племена на територију данашње Црне Горе

31:21 минута (4.49 МБ)

Хришћанска Црква и хришћанска вјера на нашим географским просторима тј. у ондашњој римској провинцији Илирикуму,  још од првих апостолских времена, или пак времена првих апостолских ученика, постепено су али уједно и одлучно и незадрживо, проницале у крвоток духовног и свеукупног друштвеног живота. Треба напоменути да се римска провинција Илирикум од 9. године Христове ере, дељаше на приморски или тзв. Главни Илирик (Илирикум супериус - Illyricum superius) који се другачије називаше и Далмацијом, и на Периферни Илирик (Илирикум инфериус - Illyricum inferius) или тзв. Панонију.  Стога се може рећи да је подручје данашње Црне Горе и Приморја од Котора до Улциња, заједно са градом Скадром и његовом околином, у апостолска времена припадала територији  тзв. Главног Илирика или Далмације тј. њеног јужног дјела.

Бесједа Јеромонаха Петра (Драгојловића) на слави манастира Подмаине 2015

Tagged:
24:06 минута (4.14 МБ)

Бесједа Игумана манастира Врањина Јеромонаха Петра (Драгојловића) изговорена на празник Успенија Пресвете Богородице на Светој Литургији у манастиру Подмаине.

Бесједа оца Петра (Драгојловића) у Светониколајевском манастиру Врањина

Tagged:
11:45 минута (2.02 МБ)

У недјељу 30. августа 2015. године, на тринаесту недјељу по Духовима, празник Светог мученика Мирона у Светониколајевском манастиру Врањина служена је Света служба Божија. Свету Литургију, са почетком у 10 часова, служио је Игуман ове Свете обитељи јеромонах Петар (Драгојловић). После прочитаног зачала из Светог Јеванђеља отац Петар је одржао пригодну бесједу:

У току Свете Литургије Светој Тајни Причешћа приступили су вјерници из Краљева, Подгорице и сва дјеца окупљена на Светој служби Божјој.

Бесједа јеромонаха Петра (Драгојловића) у манастиру Светог Николе на Врањини на Скадарском језеру

Tagged:
16:18 минута (2.8 МБ)

Бесједа јеромонаха Петра (Драгојловића) Игумана манастира Врањина изговорена на Светој Литургији коју је на четнаесту недјељу по Духовима, у недјељу 6. септембра 2015. године, служио у манастиру Светог Николе на Врањини на Скадарском језеру.

 

Питајте свештеника

91:22 минута (15.69 МБ)

У недјељу 27. септембра 2015. године гост емисије "Питајте свештеника" био је Јеромонах Петар (Драгојловић) Игуман Светониколајевског манастира на Врањини.

 

Јеромонах Петар (Драгојловић): "Свети Петар Цетињски - свијетли украс Српске Цркве"

Tagged:
99:18 минута (17.05 МБ)

Поводом празника Светог апостола и јеванђелисте Луке и Светог Петра Цетињског, из архиве Радио "Светигоре" доносимо предавање јеромонаха Петра (Драгојловића) настојатеља манастира Врањина на Скадарском језеру на тему "Свети Петар Цетињски - свијетли украс Српске Цркве" које је 2009. године одржао у Парохијском дому у Бару.

Игуман Петар (Драгојловић) – “Моли се Богу и држи се Русије“

23:27 минута (4.03 МБ)

Благодарећи порталу "Принцип" доносимо интервју који је Јеромонах Петар (Драгојловић) Игуман Светониколајевског манастира на Врањини дао Фонду стратешке културе – “Моли се Богу и држи се Русије“.

 

Питајте свештеника

90:10 минута (15.48 МБ)

У недјељу 10. јануара 2016. године гост емисије "Питајте свештеника" био је Јеромонах Петар (Драгојловић) Игуман Светониколајевског манастира на Врањини.

 

Питајте свештеника

93:31 минута (16.06 МБ)

У недјељу 17. априла 2016. године гост емисије "Питајте свештеника" био је Јеромонах Петар (Драгојловић) Игуман Светониколајевског манастира на Врањини.

 

Питајте свештеника

91:21 минута (13.08 МБ)

У недјељу 18. септембра 2016. године гост емисије "Питајте свештеника" био је Јеромонах Петар (Драгојловић) Игуман Светониколајевског манастира на Врањини.

 

Јеромонах Петар (Драгојловић): Благословени пут Деснице Светог Јована Крститеља по Светој Русији

Tagged:
84:05 минута (24.06 МБ)

Поводом прославе 220-годишњице преноса три свехришћанске светиње (Деснице Светог Јована Крститеља, честице Часног Крста и иконе Богородице Филеримске) које се коначно завршило на Цетињу, из архиве нашег Радија доносимо предавање јеромонаха Петра (Драгојловића) на тему "Благословени пут Деснице Светог Јована Крститеља по Светој Русији" које је 22. фебруара 2009. г. одржао у Парохијском дому на Тополици у Бару.

Десна рука Претече и Крститеља Господа нашег Исуса Христа кренула је на благословени пут по Светој руској земљи, по благослову Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско-приморског Г. Амфилохија а на тражење Његове Светости Блаженопочившег Патријарха Московског и цијеле Русије Алексеја Другог, 7. јуна 2006. године гдје је боравила четрдесет два дана.