Audio by title istoricar_predrag_vukic

Двадесетогодишњица устоличења Митрополита Амфилохија

15:12 минута (2.61 МБ)

Историчар Предраг Вукић са Цетиња говори о 20-огодишњој Архипастирској служби Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија на трону Митрополита Цетињских.

„Црна Гора на размеђу између истока и запада од IX до XX вијека“

Tagged:
51:19 минута (8.81 МБ)

Предавање историчара Предрага Вукића са Цетиња на тему „Црна Гора на размеђу између истока и запада од IX до XX вијека“ које је одржао 23. јануара 2011 године у Духовном центру Црквене општине Подгорица.

 

"Српска народносна мисао у дјелима Светог Петра Цетињског"

Tagged:
37:55 минута (6.51 МБ)

Предавање историчара са Цетиња Предрага Вукићиа на тему "Српска народносна мисао у дјелима Светог Петра Цетињског" које је одржао у недјељу 24. октобра у Духовном центру Црквене општине Подгорица.

 

На данашњи дан изашао први број недељника "Црногорац"

13:06 минута (2.25 МБ)

23. јануара 1873. године, на Цетињу је штампан први број часописа "Црногорац".Овај недељник се бавио алтуелним дешавањима из области политике, културе и књижевности на простору српских земаља али и свијета. О историјском значају листа "Црногорац" разговарали смо са историчарем Предрагом Вукићем.

На данашњи дан 1913. године почео напад на Скадар

15:42 минута (2.7 МБ)

Црногорска војска и српски Приморски одред су у Првом балканском рату 7. фебруара 1913. године, почели напад на Скадар који су држали Турци. У априлу је Есад паша присиљен да преда град, али се црногорска војска морала повући под притиском великих сила, које су условљавале ратом уколико Скадар не припадне Албанији.

О историјским чињеницама везаним за ову битку разговарали смо са историчарем Предрагом Вукићем.

Ново звоно на Влашкој цркви

20:40 минута (3.55 МБ)

Благословом Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија, у петак 17. фебруара 2017. године, постављено је ново, средње звоно на Влашку цркву.

Ново звоно на цетињском храму је купљено захваљујући добровољним прилозима, које је неколико година уназад брижљиво прикупљао историчар Предраг Вукић.

Господин Вукић се годинама труди да сличним акцијама помогне обнову и градњу храмова Мотрополије црногорско-приморске.