Audio by title akademik_vladeta_jerotic

"Морал или религија"

Tagged:
102:48 минута (14.72 МБ)

На Православној трибини суботом у Невском академик Владета Јеротић одржао је 6. децембра 2008. г. предавање "Морал или религија". Ово је прво од три предавања академика Јеротића у организацији Првославне мисионареске школе која дјелује при храму Светога Александра Невског у Београду.

"Не тражите склониште већ прибјежиште"

Tagged:
83:07 минута (11.91 МБ)

"Не тражите склониште већ прибјежиште" – тема је другог предавања академика Владете Јеротића, одржаног 13. децембра2008. г. на Трибини суботом у Невском у Парохијском дому у храма Александра Невског у Београду. Поред тјелсеног склоништа и прибјежишта постоје, како подсјећа алкадемик Јеротић, и духовна склоништа и прибјежишта у самом човјеку где се могуће склонити од свакодневних животних искушења. Хришћански живот је, како каже Јеротић, стално узводно пливање, а ни у космосу ни у људском друштву не постоји трајно сигурно мјесто за склањање.

"Љестве Јаковљеве"

Tagged:
104:43 минута (15 МБ)

Завршен је циклус предавања које је академик Владета Јеротић држао на Парвославној трибини суботом у Невском. Ово треће и последње предавање "Љестве Јаковљеве" одржано је 20. децембра, такође у организацији Вјерске православне мисионарске школе која дјелује при храму Александра Невског у Београду. Сала у Парохијском дому у којој има око 150. сједишта била је пуна па се и овога пута стајало.

"Зашто нам је молитва неуспјешна?"

Tagged:
93:35 минута (13.4 МБ)

Предавач на Трибини "Суботом у Невском", која дјелује при Мисионарској школи Храма Светога Александра Невског у Београду, током цијелог фебруара, био је академик Владета Јеротић. Треће по реду предавање "Зашто нам је молитва неуспјешна?" одржано је у суботу вече 21. фебруара 2009. г. у великој сали Парохијског дома.

Да ли су дјеца крива због родитељског гријеха?

Tagged:
86:52 минута (12.44 МБ)

Предавањем "Да ли су деца крива због родитељског греха?" академика Владете Јеротића, одржаним 7. фебруара на трибини "Суботом у Невском", почело је друго полугодиште Мисионарске школе при храму Александра Невског у Београду. Ова школа, како је рекао њен управник протојереј ставрофор Вајо Јовић, ради већ 26. годину и кроз њу је прошло око 5.000 полазника међу којима је доста интелектуалаца. Неки од њих су данас значајне личности у јавном животу.

"Хришћанство и нормалност"

Tagged:
83:26 минута (11.95 МБ)

На трибини Православне мисионарске школе при Храму Светога Александра Невског у Београду, у великој сали Парохијског дома, 14. фебруара 2009. године академик Владета Јеротић одржао је друго по реду предавање под насловом "Хришћанство и нормалност".

"Свако жели да је неко, нико не жели да порасте"

Tagged:
99:38 минута (17.11 МБ)

Предавањем "Свако жели да је неко, нико не жели да порасте" академик Владета Јеротић завршио је у суботу 28. фебруара 2009. г. циклус предавања на трибини Суботом у Невском која је организована у великој сали парохијског дома београдске, дорћолске цркве Светога Александра Невског. Предавање је организовала Православна мисионарска школа која више од чевртине вијека дјелује при овом храму. Наслов предавања "Свако жели да је неко, нико не жели да порасте" је уствари Гетеова мисао, коју је предавач узео као полазиште, говорећи о неопходности духовног усавршавања и надрастања које би требало да траје цијелога живота.

„Путокази духа, од кога сам учио“

65:22 минута (11.22 МБ)

У четвртом колу сабраних дјела академика Владете Јеротића недавно се појавила нова књига „Путокази духа, од кога сам учио“. Она је наставак раније објављене књиге „Адресе времена“ у којој се Јеротић осврнуо на мислиоце и умјетнике који су на њега утицали. Ово дјело у издању Арс Либрија и Задужбине Владете Јеротића представљено је у уторак вече 29. децембра на београдском Божићном сајму који се одржава у бившој робној кући „Клуз“ у Београду.

Шта је брак? Жеља за посједовањем, страх од усамљености или хришћанска Света Тајна

119:21 минута (17.09 МБ)

У сриједу, 26. маја текуће године, у свечаној сали Градске куће у Сомбору, у организацији Српске Православне Црквене општине Сомбор и Дома здравља Др Ђорђе Лазић, академик Владета Јеротић одржао је предавање на тему Шта је брак? Жеља за посједовањем, страх од усамљености или хришћанска Света Тајна. Извор: Епархија бачка.

„Побједе и порази у животима појединаца и народа“

Tagged:
63:07 минута (10.84 МБ)

Академик Владета Јеротић одржао је 28. октобра предавање „Побједе и порази у животима појединаца и народа“. Предавање је одржано у Крипти храма Светог Марка у Београду. У свом приступу овој занимљивој теми академик Јеротић покушао је, користећи историјско искуство и примјере, да укаже на суштину пораза и побједа, подсећајући на то да понекада у животима народа и појединаца порази могу бити кориснији од побједа. Крипта Храма Светог Марка била је пуна у вријеме предавања. Предавача академика Владету Јеротића најавио је и поздравио протојереј ставрофор Трајан Којић, старјешина Храма Светог Марка.

„Шта са нашим незадовољствима?“

49:32 минута (7.09 МБ)

Почетак другог полугодишта Православне трибине Православне мисионарске школе при београдском Храму Светог Александра Невског у знаку је академика Владете Јеротића. Он је у суботу вече 19. фебруара одржао предавање „Шта са нашим незадовољствима?“ Ово је прво од три узастопна предавања. Следеће „Шта са нашом патњом?“ биће одржано у суботу 26. фебруара. Академика Владету Јеротића представио је уредник и водитељ трибине протојереј ставрофор Вајо Јовић, старјешина Цркве Светог Александра Невског.

„Молитва је потреба сваког човјека цијелог живота“

Tagged:
53:09 минута (9.13 МБ)

О молитви и снази молитве говорило се на духовној трибини у четвртак 24. фебруара у Крипти храма Светог Марка у Београду. Академик Владета Jеротић одржао је предавање „Молитва је потреба сваког човјека цијелог живота“, а после је услиједило неколико занимљивих питања на која је академик Јеротић одговорио. Академика Јеротића најавио је протојереј ставрофор Трајан Којић, старјешина Цркве Светог Марка.

„Шта је са нашим жељама?“

52:16 минута (7.48 МБ)

Предавањем „Шта је са нашим жељама?“ академик Владета Јеротић завршио је у суботу вече 5. марта циклус предавања на Духовној трибини у Парохијском дому београдске Цркве Светог Александра Невског. И за ово предавање, како и за претходна, владало је велико интересовање и готово да није било мјеста за стајање. Духовни разговор је водио протојереј ставрофор Вајо Јовић, старјешина Храма Светога Александра Невског.

„Религија и однос полова“

Tagged:
61:23 минута (10.54 МБ)

Предавање академика Владете Јеротића на тему „Религија и однос полова“

 

Aкадемик Владета Јеротић: "Када религиозност постаје забрињавајући проблем"

77:08 минута (13.24 МБ)

"Када религиозност постаје забрињавајући проблем" назив је предавања које је у крагујевачком Духовно - образовном центру, 31. октобра 2011. одржао академик Владета Јеротић. Послушајте о чему је причао… Извор: Радио Златоусти.

 

Академик Владета Јеротић: Утицај вјере на породицу

71:01 минута (12.2 МБ)

У емисији "Огледало", благодарећи сајту Епархије Нишке, доносимо предавање академика Владете Јеротића на тему "Утицај вјере на породицу" које је одржао у четвртак шесте седмице Васкршњег поста у Светосавском дому у Нишу.

Aкадемик Владетa Јеротић: Сјећање и заборављање

Tagged:
82:46 минута (14.21 МБ)

Предавање академика Владете Јеротића на тему "Сјећање и заборављање" које је одржао у децембру 2011. године у сали Коларчеве задужбине у Београду у оквиру циклуса трибина "Традиција и предање".

 

Академик Владета Јеротић: Да ли и шта учимо једни од других

Tagged:
57:21 минута (9.85 МБ)

Предавање академика Владете Јротића на тему "Да ли и шта учимо једни од других" које је одржау у септембру 2011. године у опера - театру "Мадленијанум" у Земуну.

 

Академик Владета Јеротић: Човек путник, а усавршавалац

54:08 минута (7.75 МБ)

Предавања и духовни разговори у Мисионарској школи при београдском храму Светог Александра Невског настављени су и у децембру. На трибини „Суботом у Невском"  1. децембра академик Владета Јеротић одржао је предавање „Човек путник, а усавршавалац".

Као и увјек када је предавач Владета Јеротић, Велика сала Парохијског дома Цркве Александра Невског била је пуна слушалаца, а неки су се  после предавања укључили у разговор. То није ни чудо, на овој трибини која непрекидно траје 27 година, Јеротић је прво предавање одржао прије четврт вијека.

Aкадемик Владета Јеротић: „Слово убија, а Дух оживљава"

47:46 минута (13.67 МБ)

На Трибини „Суботом у Невском", 8. децембра академик Владета Јеротић одржао је предавање „Слово убија, а Дух оживљава". Предавање је одржано у великој сали Парохијског дома београдске Цркве Свети Александар Невски у оквиру Мисионарске школе која траје близу три деценије. Припремио: Јован Бајић.

Академик Владета Јеротић: Можемо ли учити да волимо

94:45 минута (16.26 МБ)

Један од најистакнутијих балканских интелектуалаца данашњице, изузетно теоријски и емпиријски утемељен лекар психијатар, књижевник и свестрани ерудита, проф. др Владета Јеротић био је гост трибине „Православље и млади“, приређене 11. априла ове године у ваљевском Центру за културу.

Проф. др Владета Јеротић: "Непознато у људском животу"

Tagged:
78:43 минута (13.52 МБ)

У уторак 11. новембра, у сали Светосавског дома у Нишу, академик професор доктор Владета Јеротић одржао је предавање на тему "Непознато у људском животу".

Предавње је наишло на велики одзив Нишлија те је сала Светосавског дома била мала да прими све оне који су желели да чују Г.Јеротића. Предавању је присуствовао и Епископ нишке дијецезе Г.Јован који је након предавања поздравио професора Јеротића и захвалио му се на упућеним ријечима.

Академик Владета Јеротић гостовао у емисији "Духовни изазови" ХРТ

17:08 минута (2.95 МБ)

Током посјете Митрополији Загребачко-љубљанској, академик Владета Јеротић говорио је у емисији "Духовни изазови" на ХРТ-у о томе колико су духовност и религиозност важни за психијатријску струку, као и колико су за лични идентитет важни вјера и нација.

Aкадемик Владете Јеротић: "Вјера као темељ породице"

Tagged:
39:48 минута (6.84 МБ)

Предавање академика Владете Јеротића на тему "Вјера као темељ породице" које је одржао 18. октобра 2014. године у Грацу.

 

Aкадемик проф. др Владетa Јеротић: „Страх и религија“

Tagged:
88:06 минута (15.13 МБ)

Предавање академика проф. др Владете Јеротића на тему „Страх и религија“ које је одржао, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког Господина Иринеја у препуној дворани Биоскопа „Југославија“ у Врбасу 3. октобра 2016. године.

Професор Јеротић је указао на неколико облика религијског страха са посебним освртом на страх од судбине.