Audio by title akademik_matija_beckovic

Академик Матија Бећковић одржао је књижевно вече посвећено Косову и Метохији

7:53 минута (1.36 МБ)

Академик Матија Бећковић је одржао књижевно вече посвећено Косову и Метохији гостујући на традиционалној манифестацији Дани Светог Василија Острошког у Никшићу. Сенка Чоловић је разговарала са Бећковићем о Космету, друштвеној ситуацији у Црној Гори поводом стандардизације непостојећег језика и награди Извиискра Његошева.

Пјесничка вече академика Матије Бећковића у Никшићу

Tagged:
85:52 минута (12.3 МБ)

Запис са пјесничке вечери академика Матије Бећковића, којом је у Црквено - народном дому Светог Василија Острошког, 10. новембра 2008. у Никшићу почела вишедневна манифестација „Дани Његошеви“. Емисију припремила Сенка Чоловић.

Бесједа Матије Бећковића на Немањиној обали у Подгорици, 1. март 2014.

Tagged:
13:02 минута (2.24 МБ)

На немањином граду, на саставцима Морачи и Рибнице, Патријарх Иринеј је са архијерејима, свештенством и вјерним народом благосиљао славски колач, а онда је академик Матија Бећковић одржао Светосимеоновску бесједу.

Он је рекао да нас је Свети Симеон научио како се опстаје и побјеђује. „Он нам је издао прву забрану брбљања и дао идеју о светињи тишине, ћутања и тиховања. Он је доказ да најдуже траје оно што не престајемо да замишљамо, као што су његов лик, његов глас, његово време".

Промоција сабраних дјела Матије Бећковића

102:37 минута (17.62 МБ)

У крити Саборног храма Васкрсења Христовог у Подгорици првог марта промовисана су сабрана дјела академика Матије Бећковића.

Поштоваоцима Бећковићевог стваралаштва обратили су се Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, директор подгоричке издавачке куће „Октоих", која је објавила ово капитално издање, књижевник Радомир Уљаревић и аутор.

Митрополит Амфилохије је казао да је Бећковић достојно понио име апостола Христовог Матије и да је то име било знамење његовој мајци.

Матија Бећковић гостовао у Никшићу

87:44 минута (15.06 МБ)

Пјесничко вече академика Матије Бећковића, на задовољство бројних поклоника његове писане и усмене ријечи, организовали су Црквена општина Никшић, издавач Јумедиа монт и Удружење књижевника Црне Горе у чије име се обратила пјесникиња Милица Бакрач, уредник трибине „Свободијада".

Она је ријечима добродошлице поздравила Његово Преосвештенство Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, захваливши Црквеној општини Никшић и издавачу Матијиних сабраних дјела, који су помогли организовање ове пјесничке вечери, која је за УКЦГ од великог значаја.

Књижевно вече Матије Бећковића у Никшићу

85:58 минута (14.76 МБ)

Књижевно вече Матије Бећковића у Никшићу, које је, у петак 28. октобра  2016, организовано у оквиру књижевно-духовне манифестације „Дани Његошеви", била је још једна дивна прилика за пјесничко дружење са великаном српског пјесништва.

Његово Преосвештенство Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, бројне госте пјесничке светковине и публику, која је до последњег мјеста испунила салу Црквено-народног дома у Никшићу, са жељом да чује старе и нове стихове, поуке и опомене великог српског пјесника, поздравила је, у име организатора „Дана Његошевих", пјесникиња Милица Бакрач.

Aкадемик Матијa Бећковић: "Заборављене српске жртве"

79:20 минута (13.62 МБ)

Предавање академика Матије Бећковића на тему "Заборављене српске жртве" које је одржао у Врбасу, 26. марта 2017. године, у организацији Српске православне црквене општине врбашке.

 

Тр­г од ћи­ри­ли­це - Вече пјесника Мати­је Бећ­ко­ви­ћа

Tagged:
70:05 минута (12.03 МБ)

Пје­сник чи­је сти­хо­ве већ ви­ше од по­ла сто­ље­ћа ша­пу­ћу и мла­ди и ста­ри Ср­би, вр­хов­ник срп­ске по­е­зи­је, Ма­ти­ја Бећко­вић, без сум­ње јед­но од нај­зна­чај­них име­на са­вре­ме­не срп­ске по­е­зи­је, го­сто­вао је 11. aвгуста 2017. године, на Тр­гу од ћи­ри­ли­це у Хер­цег Но­вом.

„Мо­дер­ни кла­сик", ка­ко га че­сто на­зи­ва­ју, сми­о­ном ор­ги­нал­но­шћу отво­рио је но­ву стра­ни­цу срп­ске ли­ри­ке, овај пут књи­гом „Пра­ху оца по­е­зи­је". С про­дор­но­шћу по­гле­да и сна­гом из­ра­за и пу­бли­ци на Тр­гу од ћи­ри­ли­це го­во­рио је сво­је сти­хо­ве из књи­ге по­све­ће­не Пе­тру Дру­гом Пе­тро­ви­ћу Ње­го­шу Лов­ћенском Тај­но­вид­цу, а чи­јим пјеснич­ким и ми­са­о­ним ста­за­ва иде де­це­ни­ја­ма.