Audio by title akademija_u_niksicu

Академија поводом обиљежавања 200 година од рођења пјесника Петра II Петровића Његоша уприличена у Никшићу

Tagged:
33:48 минута (5.81 МБ)

У суботу 24. августа 2013. године, поводом обиљежавања 200 година од рођења пјесника Петра II Петровића Његоша, у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког у Никшићу, након што је, у организацији Голијског сабора културе, у пријеподневним часовима одржан Округли сто „Његош данас", уприличена је и свечана Академија.

Сабрање је благословио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, поздрављајући учеснике Округлог стола о Његошу, потом г. Милана Радмиловића, начелника општине Гацко као и бројну публику, која је испунила салу Црквено народног дома у Никшићу.

Академија поводом 160 година од рођења најблиставијег ума човјечанства

17:46 минута (8.14 МБ)

У Никшићу је у суботу вече, 23. јула 2016, на платоу испред Саборног храма Светог Василија Острошког, одржана академија поводом 160 година од рођења Николе Тесле.

Сабрање је благословио, обративши се пригодним архипастриским словом о Николи Тесли, великом уму нашег народа и наше Православне Цркве, Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије.

Духовну академију, поводом великог јубилеја - 160 година од рођења великана Николе Тесле, организовали су: Митрополија црногорско-приморска, Епархија будимљанско-никшићка, НВО Друштво „Никола Тесла" из Подгорице, Међународни центар за истраживање наслеђа „Никола Тесла" Београд, Москва, Институт за српску културу из Никшића.