Audio by album predavanja

Празник-вријеме освећено вјечношћу

82:13 минута (14.12 МБ)

У недељу 06. децембра 2009. године у Манастиру Подмаине, парох кртољски отац Александар Брашанац одржао је предаванје на тему "Празник - вријеме освећено вјечношћу".

„Богословски значај изласка из Египта“

47:24 минута (8.14 МБ)

Богослов, постдипломац Јован Благојевић, у уторак 15. децембра, на Православном народном универзитету у сали Патријаршије у Београду одржао је предавање „Богословски значај изласка из Египта“. Предавање је одржано у организацији Верско добротворног старатељства Архиепископије београдско – карловачке. На занимљив начин Благојевић прати старозавjетну причу о изласку из Египта, стављајући је у конкретан географски простор и конкретан историјски оквир. Према Благојевићевом мишљењу тај догађај, излазак из земље гријеха, тираније и смрти у пустињу, десио се у тринаестом вијеку прије Христа.

„Патријарх Павле, прије и после“

69:33 минута (9.96 МБ)

На Факултету политичких наука у Београду у четвртак вече 17. децембра разговарало се о блаженопочившем Патријарху Павлу, о његовом значају у времену у коме је живио и о годинама које ће уследити после његовог одласка. Високошколци Факултета политичких наука окупљени око Лаократског удружења студената „Плус“ организовали су трибину „Патријарх Павле, пре и после“ на којој су говорили јереј Вукашин Милићевић, главни и одговорни уредник радија „Слова љубве“, др Мирољуб Јевтић, професор Факултета политичких наука и Јован Јањић, новинар „Нина“ и писац књиге „Будимо људи - живот и реч Патријарха Павла“ која је доживјела више издања.

„Родни проблеми у хришћанском браку“

95:34 минута (16.41 МБ)

На духовној трибини одржаној у сриједу вече 17. децембра у сали парохијског дома Вазнесењске цркве у Београду, разговарало се о једној изузетно занимљивој теми, о етичким и биоетичким дилемама које је наметнула савремена медицина, створивши могућност вештачке оплодње. Уводно предавање „Родни проблеми у хришћанском браку“ одржао је ђакон др Петар Дабић, иначе љекар, кардиолог интерниста, запослен у Институту за кардио - васкуларне болести на Дедињу. У свом излагању ђакон Петар Дабић указао је на ставове Светих Отаца, изречене пре много вјекова, о зачећу, ношењу плода и рађању који нису супротстављени вјештачкој оплодњи.

„Хришћанска врлина“

63:14 минута (10.86 МБ)

„Хришћанска врлина“ била је тема предавања мр Зорана Јелисавчића, одржаног на Православном народном универзитету у сали Патријаршије. Предавање, које је одржано у уторак вече 22. децембра, организовало је Вјерско добротворно старатељство Архиепископије београдско – карловачке. Мр Зоран Јелисавчић је предавач на православним богословским факултетима у Београду и Фочи, гдје предаје предмет Увод у богословље. Јелисавчић је прво говорио о поимању врлине у античким временима. Хришћанство је донјело ново учење о врлинама, када вјера постаје услов врлине, када се врлина јавља као саставни део вјере.

„Радост познавања Христа“

79:01 минута (13.57 МБ)

Гост Трибине „Духовни разговори“ у Манастиру Светога Архиђакона Стефана, метоху Хиландара, у Сланцима код Београда, у недељу 27. децембра био је Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Атанасије Ракита, који је одржао предавање „Радост познавања Христа“. После предавања, као што је то уобичајено на овој трибини постављана су предавачу питања на која је он одговарао.

Света Тајна Брака и Евхаристија

41:10 минута (7.07 МБ)

У организацији православне Епархије бачке, а у оквиру јесењег семестра 2009/10. године, гост Школе православне духовности, у недељу, 27. децембра 2009. године, био је протојереј - ставрофор др Владимир Вукашиновић. Пред бројним слушалоцима сабраним у свечаној дворани Гимназије „Јован Јовановић – Змај“ у Новом Саду, отац Владимир је одржао предавање на тему Света Тајна Брака и Евхаристија. Овим предавањем је окончан први циклус предавања који носи назив: Породица, Брак и Љубав.

„Црква као место изражавања љубави према ближњима“

43:12 минута (7.42 МБ)

На трибини у крипти цркве Светога Марка у Београду протојереј – ставрофор др Зоран Крстић одржао је у четвртак увече 24. децембра 2009. године предавање „Црква као место изражавања љубави према ближњима“. Др Зоран Крстић је предавач на Православном богословском факултету у Београду и ректор Богословије „Свети Јован Златоусти“ у Крагујевцу. У свом предавању протојереј ставрофор др Зоран Крстић пошао је, између осталога, од става да су држава и друштво изложени непрестаним мијенама, тако да и Црква мора да тражи своје мјесто и улогу у тим друштвима.

„Идеја хришћанске демократије“

57:01 минута (9.79 МБ)

На Трибини Православног народног универзитета у организацији Вјерско добротворног старатељства Архиепископије београдско краловачке у сали Патријаршије у уторак 9. фебруара разговарало се о односу демократије и хришћанства. Господин Петар Петковић, теолог и научни истраживач у Институту за међународну политику одржао је предавање „Идеја хришћанске демократије“. Предавача је представио јереј Владимир Марковић, секретар Вјерско добротворног старатељства Архиепископије београдско - краловачке.

"Проблем зла"

54:30 минута (9.36 МБ)

У Недјељу, 7. фебруара 2010. године, били смо почашћени љубављу Преосвештеног Владике Григорија који је на свој имендан, дан када прослављамо Великог Јерарха Григорија Богослова, дошао у Гацко и одржао изузетно предавање на тему "Проблем зла". Ово је већ четврти пут како Преосвештени Владика посјећује наше сабориште пригодним поукама и предавањима, а као и увијек сала је била препуна посјетилаца. Извор: Епархија ЗХиП.

Љубав и Крст

33:50 минута (4.85 МБ)

У свечаној дворани Змај-Јовине Гимназије у Новом Саду, презвитер Вукашин Милићевић, настојатељ параклиса Светог Јована Богослова у Студентском граду у Београду и уредник радија Слово Љубве, одржао je у недељу, 7. марта 2010. године, предавање на тему Љубав и Крст. Учешћa у Трибини узео је и Његово Преосвештенство Епископ бачки Господин др Иринеј. Извор: www.eparhija-backa.rs

"Дани Васкршњег поста"

39:18 минута (6.75 МБ)

У недјељу 14. марта 2010. године, у оквиру циклуса предавања под називом "Православни разговори" у организацији црквене општине Требиње, богонадахнуто на тему "Дани Васкршњега поста", говорио је ректор Цетињске Богословије отац Гојко Перовић. Предавање је било изузетно посјeћено, а сви присутни имали су прилику да се у току овога поста нахране духовном поуком. Извор: Епархија ЗХиП.

Света Тајна Брака по апостолу Павлу

25:47 минута (4.43 МБ)

У недељу, 25. априла 2010. године, у свечаној дворани Змај - Јовине Гимназије у Новом Саду, мр Владан Таталовић, асистент на Православном Богословском факултету у Београду, одржао je предавање на тему Света Тајна Брака по апостолу Павлу. Извор: Епархија бачка.

„Љубав и жртва“

64:20 минута (11.05 МБ)

„Љубав и жртва“ наслов је предавања које је у понедељак 31. маја у организацији београдске топчидерске Цркве Светога Трифуна одржао Протојереј - ставрофор Милорад Голијан, свештенослужитељ цркве Светога Георгија у сремском селу Хртковцима. Предавање је одржано у великој сали општине Вождовац. После предавања повео се разговор, оцу Милораду Голијану постављана су питања на које је он давао занимљиве одговоре. Једно од тих питања било је о самоубиству.

Литургијска заједница - индетитет Цркве

51:25 минута (7.37 МБ)

Предавање о. Димитрија Плећевића одржано 28. августа 2010. године у манастиру Денковцу на Литургијском сабору. Извор: Живе речи утехе.

 

"Хришћанство и рат"

37:00 минута (5.3 МБ)

У четвртак, 30. септембра 2010. године, у Светосавском дому у Футогу, ђакон Игор Игњатов је одржао предавање на тему Хришћанство и рат. Ово је прва у низу трибина које ће се одржати у Црквеној општини футошкој у току предстојеће јесени и наредне године.

„Духовни живот и психофизичко здравље човека“

54:55 минута (9.43 МБ)

Савремена психијатрија у свијету, а и код нас, ријешења за неке своје недоумице и помоћ тражи у вјери, а у дјелима светих отаца из времена ранога хришћанства налази одговоре на многа питања за која се у науци није знало да су ријешавана и да постоје. О овим чињеницама, поред осталог, говорило се на трибини „Духовни живот и психофизичко здравље човека“ одржаној у понедељак 13. децембра у Сали Парохијског дома Цркве Светога Саве на београдском Врачару. Повод за разговор била је књига „Сигуран ослонац, искуства православног психијатра“ Михаила Хасминског.

„Улога хришћанства у стварању модерне Европе“

43:16 минута (7.43 МБ)

Гост предавач на трибини Ђачког клуба „Светосавски венац“ који дјелује у Основној школи „Лазар Саватић“ у Земуну у уторак вече 21. децембра био је историчар др Предраг Марковић, који је одржао предавање „Улога хришћанства у стварању модерне Европе“. Предавача др Предрага Марковића представио је и најавио вјероучитељ Вук Матијашевић. Затим је Марковић, наводећи низ занимљивих примјера, са становишта једног историчара, изнио свој став како је хришћанство, посебно оно западно, утицало на европске историјске токове.

Лазарева субота - библијски и литургијски смисао празника

82:59 минута (14.25 МБ)

У петак, 26. марта 2010. године, у свечаној сали СКЦ „Свети Сава“ у Суботици, Његово Преосвештенство Епископ бачки Господин др Иринеј бесjедио је на тему „Лазарева субота - библијски и литургијски смисао празника“. Извор: Епархија бачка.

Достојевски: Љепота ће спасити свијет - Предавање Владимира Меденице

56:35 минута (9.72 МБ)

Философ и издавач Владимир Меденица, чест гост предавач на духовним вечерима које се сриједом увече одржавају у Великој сали Парохијског дома београдске Вазнесењске цркве, одржао је 8. јуна предавање „Достојевски: Љепота ће спасити свијет“. Владимир Меденица бави се проучавањем руске хришћанске философске мисли, а издавачка кућа „Логос“ коју он води објавила је на српском језику велики број дјела руских религиозних мислилаца.

Велике природне стихије – казна или опомена?

42:04 минута (7.22 МБ)

Јесу ли велике природне катастрофе уопште, па и оне које су се у последње вријеме дешавале у свијету казна и опомена Божија, или нешто друго? - разговарало се у уторак вече 7. јуна на предавању на Православном народном универзитету у Патријаршији у Београду. Разговор је организовало Вјерско добротворно старатељство Архиепископије београдско - карловачке. Уводни дио предавања „Велике природне стихије – казна или опомена?“ изложили су отац Вукашин Милићевић, уредник Радија „Слово љубве“ и Јован Благојевић, теолог и вјероучитељ. Разговор је водио теолог Ратко Калнић.

Како читати и разумjети Свето Писмо данас

42:03 минута (7.22 МБ)

У новом циклусу предавања Школа православне духовности одржано је прво предавање под називом Како читати и разумjети Свето Писмо данас. Предавање је одржао презвитер Александар Ђаковац. Извор: Радио - телевизија Беседа.


Протојереј-ставрофор Милорад Голијан: О чојству и јунаштву

49:36 минута (8.52 МБ)

Дјело Марка Миљанова „Примјери чојства и јунаштва“ било је основа на којој је протојереј ставрофор Милорад Голијан засновао своје уводно предавање „О чојству и јунаштву“. Предавање је одржано 3. октобра у, по обичају, пуној великој сали општине Вождовац. Били су то 211. по реду духовни разговори у организацији београдског храма Светог Трифуна са Топчидера. На мислима Марка Миљанова, Његоша и на примјерима из српских епских пјесама градио се овај духовни разговoр, а тражени су примјери чојства и јунаштва и у нашем времену.

Митрополит Амфилохије: У почетку бјеше Логос

75:36 минута (10.83 МБ)

Предавање Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетинског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија на тему "У почетку бјеше Логос" које је одржао у суботу 8. октобра у манастиру Подмаине у Будви.

Говорећи о великом апостолу Христовом Светом Јовану Богослову и његовом ученику, ловћенском пророку Петру Другом Петровићу Његошу, Митрополит Амфилохије каже да мирне душе можемо рећи да је Владика Раде, на свој начин, један од тумача прве главе Јеванђеља по Јовану.

Духовне поуке оца Стефана игумана фрушкогорског манастира Велика Ремета

45:28 минута (13.01 МБ)

Звучни запис 212. духовне трибине у организацији храма Светог великомученика Трифуна на Топчидерском гробљу, одржане 10. октобра у сали београдске општине Вождовац. Духовне поуке бројним окупљенима упутио је игуман фрушкогорског манастира Велика Ремета, отац Стефан. Предавање је за наше слушаоце забиљжио Јово Бајић. Извор: Радио Слово љубве.

Теолог мр Јован Благојевић: Виноград Господњи

43:59 минута (12.59 МБ)

Виноград, винова лоза и вино јесу симболи који се срећу и у Старом и у Новом Завјету. О тим симболима говорио је теолог мр Јован Благојевић у уторак 8. октобра на трибини Православног народног универзитета, одржаној у сали Патријаршије у Београду. Предавање „Виноград Господњи“ засновано на јеванђељској причи о посленицима у винограду у Матејевом Јеванђељу организовало је Вјерско добротворно старатељство Архиепископије београдско – карловачке.

Протојереј ставрофор проф. др Драган Милин: Савремено тумачење Библије II

53:35 минута (15.33 МБ)

Друго по реду предавање, из циклуса предавања посвећених Библији, на духовној трибини у Храму Преображења Господњег у београдском насељу Видиковац одржао је у недељу вече 16. септембра протојереј ставрофор др Драган Милин, пензионисани професор Богословског факултета у Београду. Он је говорио о савременом тумачењу Библије.

Своје тумачење Библије отац Драган Милин засновао је на чињеници  да је Библија источњачка семитска књига настала на Блиском Истоку и да се не може буквално ишчитавати кроз наочари савременог европског човека. То је, пре свега, богочовечанска књига, која је саздана уметничким поступком, па и ако није у свему прецизна, она је дубоко истинита.

Свети Јован Кронштатски

37:08 минута (6.38 МБ)

Вјероучитељ и теолог Бранко Станишић одржао је у сриједу вече 1. децембра 2010. г. предавање „Свети Јован Кронштатски“. Своје предавање Станишић је углавном усмјерио према педагошком раду овог великог богоугодника Руске цркве и свеукупне Цркве православне, који је живио у другој половини деветнаестог и почетком двадесетог вијека. Свети Јован Кронштатски, поред осталог, био је вјероучитељ 32 године. Овога великога молитвеника Господ је обдарио дарима чудотворства, многи су после његове молитве оздравили. Канонизован је 1964. године. Предавање је одржано у оквиру Духовне трибине у пуној Великој сали Парохијског дома београдске Вазнесењеске цркве.

Свjедочанства о преподобном Порфирију Кавсокаливиту

87:17 минута (12.5 МБ)

На дан молитвеног спомена новоканонизованог угодника Божјег преподобног Порфирија Кавсокаливита, у недељу 15./2. децембра 2013. године, у свечаној дворани Гимназије Јован Јовановић Змај, о светом старцу Порфирију говорили су епископи бачки Иринеј и јегарски Порфирије.

Подсећамо да је Свети Архијерејски Сабор Цариградске Патријаршије, на свом заседању 27. 11. 2013. године, у диптих светих унео старца Порфирија Светогорца.

Извор: Епархија бачка.

Мати Макарија: "Духовништво православља"

69:42 минута (19.95 МБ)

Предавање мати др Макарије, игуманије манастира Соколица, на тему „Духовништво православља“. У препуном парохијском дому при храму Светог Јована Владимира у Медаковићу, у склопу духовних сусрета, Мати Макарија је своје излагање базирала на два велика духовника прошлог вијека старца Пајсија Светогорца и Светог старца Порфирија Кавсокаливита. Предавача је најавио свештеник Драган Шовљански, старјешина цркве. Извор: Радио Слово љубве.

Jеромонах Рафаилo (Бољевић): "Кандило вере"

93:22 минута (16.03 МБ)

Јеромонах Рафаило (Бољевић), настојатељ манастира Подмаине, одржао је у недјељу, 9. марта 2014. године  у Парохијском дому у Бару предавање на тему "Кандило вере“. Предавање је било изузетно добро посјећено, а уводничар сусрета био је протопрезвитер Ђорђе Кнежевић.

У Духовном центру у Никшићу предавање о Преподобном Симеону Мироточивом одржао књижевник Будимир Дубак

39:55 минута (6.86 МБ)

feb-2015-predavanje-budimira-dubaka-u-duhovnom-centru-6У Духовном центру Светог Исаије од Оногошта, у петак 20. фебруара 2015, предавање о Преподобном Симеону Мироточивом одржао је књижевник Будимир Дубак.

Дубак је на почетку свог излагања подсјетио да се Стефан Немања Преподобни Симеон Мироточиви родио 26. фебруара 1114. године у данашњем Немањином граду, на саставцима Рибнице и Мораче у Подгорици, јер је његов отац Завида морао да бјежи из Рашке у тадашњу Зету одакле је, према тврдњама историчара Владимира Ћоровића, поријеклом Немањина породица.

Све је било чудно са овим дивним и страшним мужем, како у житију Светог Симеона каже Свети Сава.

Предавање г. Чедомира Радусиновића о пчеларству у Цетињској Богословији

44:19 минута (7.61 МБ)

Са благословом Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија и Управе Богословије Светог Петра Цетињског, у четвртак 19. марта 2015. године, уприличено је предавање г. Чедомира Радусиновића о пчеларству у трпезарији Цетињске богословије.

Уваженог госта, чувеног пчелара и дугогодишњег предсједника пчелара Подгорице г. Чедомира Радусиновића, професорима и ученицима Цетињске богословије, представио је професор г. Душан Биговић.

Протојереј-ставрофор Гојко Перовић: „Свето Писмо Старог и Новог Завјета"

44:54 минута (7.71 МБ)

Ректор Цетињске Богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић одржао је у уторак 17. марта 2015. године у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици предавање ученицима Економске школе на тему „Свето Писмо Старог и Новог Завјета". Професори и ђаци (којих је било око 300) су са великом пажњом одслушали предавање.

Свето Писмо Старог и Новог завјета се изучава као методска јединица у средњој Економској школи „Мирко Вешовић"

Игуман манастира Подмаина Рафаило Бољевић у Херцег Новом одржао предавање „Глас Пастира“

87:38 минута (12.55 МБ)

Игуман манастира Подмаина Рафаило Бољевић је у Херцег Новом у недељу, 22. марта 2015. године одржао предавање на тему "Глас Пастира". У име домаћина све присутне је на самом почетку поздравио протојереј отац Никола Тодоровић.

 

Митрополит Порфирије одржао предавање у Паризу

55:54 минута (9.6 МБ)

На позив Његовог Преосвештенства Епископа западноевропског господина Луке и Црквене општине Светог Саве у Паризу, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин др Порфирије боравио је у тродневној посети у Паризу.

У суботу, 21. марта 2015. године, одмах по завршетку Васкршњег вечерњег богослужења, Митрополит Порфирије је одржао предавање на тему: Велики пост у животу Цркве. У име домаћина, сабрани верни народ Божји поздравио је високопречасни протојереј-стварофор Никола Шкрбић, старешина храма. Митрополит Порфирије је говорио веома поучно и надахнуто о значају, смислу и суштини Великог Васкршњег поста у животу Цркве.

Митрополит Амфилохије говорио у Тирани на Међународној конференцији „Мир је увијек могућ“

12:20 минута (2.12 МБ)

IMG_20150907_163032Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије говорио је данас на Међународној конференцији „Мир је увијек могућ", коју у Тирани од 6 - 8. септембра организује италијанска Заједница Светог Еђидија из Рима у сарадњи са Православном црквом Албаније и Бискупском конференцијом Албаније.

Митрополит Амфилохије је учествовао на панелу „Молитва као коријен мира".

Андреас Штал: "Помоћ пастира особама које су преживјеле тешке трауме"

62:23 минута (10.71 МБ)

Са благословом Митрополита Амфилохија у организацији Православне Богословије Светог Петра Цетињског, у сриједу 16. септембра 2015. године, уприличено је предавање у трпезарији богословије из Психологије и Пастирског богословља на тему "Помоћ пастира особама које су преживјеле тешке трауме".

Предавање је одржао Андреас Штал, магистрант Теолошког факултета Универзитета Лудвиг Максимилијан у Минхену.

Петка Станишић: "Како слушати, читати и примати Ријеч Светог Писма"

34:58 минута (6.01 МБ)

У четвртак, 29. октобра 2015. године, у организацији Богословије Светог Петра Цетињског на Цетињу, одржано је предавање на тему: "Како слушати, читати и примати Ријеч Светог Писма", предавач - Петка Станишић, студент четврте године Православног богословског факултета Универзитета у Београду.

 

Академик Зоран Лакић одржао предавање у Цетињској богословији О односима равногорског и партизанског покрета

115:11 минута (19.78 МБ)

У организацији Богословије Светог Петра Цетињског уприличено је предавање историчара проф. др Зорана Лакића, академика ЦАНУ у четвртак 07. априла 2016. године.

Уваженог академика Зорана Лакића професорима, ученицима и гостима школе представио је ректор Цетињске богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

У свом предавању академик Лакић говорио је o oдносима равногорског и партизанског покрета, о Другом свјетском рату, о личностима генерала Драгољуба Михаиловића и Јосипа Броза за преговарачким столом.

Игуман Јефтимије Шкулетић: "Тајна гријеха".

45:19 минута (7.78 МБ)

У склопу циклуса предавања o Васкршњем посту, у петак 08. априла у 20 часова игуман Пивског манастира, јеромонах Јефтимије Шкулетић је у Херцег Новом, у просторијама преко пута цркве Светог Спаса на Топлој, одржао предавање на тему "Тајна гријеха".

 

Проф. др Предраг Драгутиновић одржао предавање у Бијељини

62:07 минута (8.9 МБ)

У трећу недјељу Часног и Великог поста - крстопоклону, у бијељинском Центру за културу, у оквиру великопосног циклуса предавања који носи наслов "Покајање за васкрсење", одржано је предавање на тему "Сјећање на страдање Христово - пут ка покајању". Предавач је био професор Богословског факултета Универзитета у Београду др Предраг Драгутиновић.

Протонамјесник Синиша Шаренац, директор Мисијског фонда Епархије зворничко-тузланске, поздравио је и свима присутнима представио уваженог госта и предавача, захваливши му се на издвојеном времену и учешћу у овогодишњем великопосном циклусу предавања.

Предавање оца Веселина Сворцана у Блектауну "Пост и духовни живот"

64:25 минута (11.06 МБ)

У недјељу 10. априла 2016. године, након вечерње службе, у парохијској сали храма Светог Николе у Блектауну-Сиднеј одржано је предавање "Пост и духовни живот".

Предавање је одржао јереј мр Веселин Сворцан, парох српске англофоне парохије Светог Архангела Михаила из Хомбуша.

Отац Веселин је на свима разумљив начин објаснио учење Светих Отаца о природи човека прије и послије пада, те изложио учење о посту и свеукупном духовном животу, као средству и начину којим се људи враћају ка Богу и уздижу изнад своје пале природе не би ли се опет ујединили са Творцем, како би Његовом благодаћу кроз Цркву стигли до обожења..

Професор Предраг Миодраг: "Пост и молитва-пут ка спасењу"

50:22 минута (8.65 МБ)

Предавање професора Предрага Миодрага на тему "Пост и молитва-пут ка спасењу" које је одржао 17. априла 2016. године, на Недјељу Преподобне Марије Египћанке у манастиру Сланци код Београда.

 

Свештеник Драган Пешикан: "Хришћанство (православље) и подвиг"

70:10 минута (10.05 МБ)

У низу предавања која је парохија Светог Архангела Михајла у Херцег Новом организовала у току Васкршег поста у парохијском дому на Топлој, овог петка предавач је био свештеник Драган Пешикан, парох у Кутима у Зеленици. Отац је присутнима говорио на тему: Хришћанство (православље) и подвиг.

Предавање публицисте Биљане Живковић у манастиру Светог Спаса у Радовићима

72:58 минута (12.53 МБ)

У недјељу 12. јуна 2016. године у манастиру Светог Спаса у Радовићима код Тивта, одржано је духовно вече посвећено Светом Јовану Владимиру.

Предавање је одржала публициста Биљана Живковић а у културно - умјетничком дијелу програма наступила је етно група "Дарови Светог Јована Владимира" из Бара.

Игуман Рафаило (Бољевић): "Са свима Светима"

96:48 минута (13.86 МБ)

Поводом славе цркве Свих Светих на Великом Пијеску код Бара, игуман Рафаило (Бољевић), настојатељ манастира Подмаине, је у навечерје празника, суботу 25. јуна 2016, одржао предавање на тему "Са свима Светима".

 

У Бару одржана промоција књиге "Мајка дар Божији човеку"

67:54 минута (11.66 МБ)

У петак, 16. септембра 2016. године, у Дворцу краља Николе у Бару одржана је промоција књиге "Мајка дар Божији човеку - Савка Јевтић".

О књизи су говорили: Митрополит Амфилохије, епископ Атанасије (Јевтић), др Зорица Кубуровић и Оливера Балабан.

У умјетничком дијелу програма наступили су вокална солисткиња Даница Никић, пјевачка група "Дарови Светог Јована Владимира" а на хармоници се представио Петар Балабан.

Голготски пут кнеза Стефана Штиљановића до загрљаја са Христом

38:04 минута (6.54 МБ)

У понедељак 17. октобра 2016. године , након Свете Литургије, испред цркве Светог Томе у Бечићима предавање о Светом Стефану Штиљановићу под насловом "Голготски пут кнеза Стефана Штиљановића" одржао је монах др Павле Кондић.

 

Игуман Рафаило Бољевић: „Колијевка наде“

142:01 минута (16.26 МБ)

Игуман Рафаило Бољевић 25. децембра 2016. године у цркви Светог Ђорђа у Доњој Горици у Подгорици одржао предавање на тему „Колијевка наде“.

 

 

Др Милена Пророчић: „Савремена породица и проблеми одрастања“

25:21 минута (4.36 МБ)

Предавањем др Милене Пророчић „Савремена породица и проблеми одрастања“ завршен циклус предавања у сусрет Божићу у Херцег Новом.

„Савремена породица и проблеми одрастања“ завршно је предавања у оквиру циклуса у сусрет Божићу које је синоћ у резиденцији Саватија Љубибратића на Топлој одржала педијатар докторка Милена Пророчић.Као и ранијих година потрудили смо се да људи чују ријеч монаштва и свештенства, али и ријеч угледних грађана Херцег Новог који се баве другим професијама, али живе животом цркве, истакао је парох староградски отац Никола Тодоровић.-Докторка је послије вишедеценијског искуства пренијела један озбиљан приступ проблему данашње породице и узрастања дјеце у односу на родитеље. Конкретније је говорила о проблемима који се често заташкавају и даје им се призвук нормалних цивилизацијских тековина.

Протојереј Предраг Шћепановић: "Заједница са Богом - истинска радост за човјека"

53:53 минута (9.25 МБ)

У недјељу 01. јануара 2017. године када Црква Христова, прославља празник Отаца у парохијској сали Цркве Светог Ђорђа у Доњој Горици одржано је последње у низу предбожићних предавања на тему: "Заједница са Богом - истинска радост за човјека". Предавање је одржао протојереј Предраг Шћепановић старешина Храма Светих Мученика Макавеја у Подгорици, директор Радија Светигора.

Јеромонах Сергије (Рекић): „Чуда Светог Василија Острошког Чудотворца“

76:32 минута (13.14 МБ)

Јеромонах Сергије (Рекић), намјесник манастира Острога, одржао је 31. децембра 2016. године у Парохијском дому у Страшевини у Никшићу предавање на тему „Чуда Светог Василија Острошког Чудотворца“. Предавању оца Сергија претходила је вечерња служба у храму Зачећа Светог Јована Крститеља коју је служио је протојереј Велимир Јововић, надлежни парох, а у којој је молитвено учествовао велики број вјерног народа.

Сабрани су, потом, били у прилици да у Парохијском дому одгледају документарни филм Такве вјере ни у Израиљу не нађох, сниманог у продукцији манастира Острога, чији је режисер Радисав Јеврић, који је, такође, присуствовао духовном разговору са оцем Сергијем.

Миланка Тешовић: "Значај и значење јеванђелске приче о царинику и фарисеју"

26:19 минута (4.52 МБ)

У организацији Црквене Општине Стари Град -Херцег Нови, уприличено је предавање на тему "Значај и значење јеванђелске приче о царинику и фарисеју" које је одржала вјероучитељица Миланка Тешовић, дипломирани теолог.

Предавање је одржано у петак 10. фебруара 2017. године у оквиру часова вјеронауке за одрасле (тумачење недељних јеванђеља) у галерији "Фреска" на Белависти.

Протојереј Предраг Шћепановић: Радост - пропаст туге

88:12 минута (15.14 МБ)

Предавање протојереја Предрага Шћепановића, које је одржао у Недељу Mесопусну у Манастиру Подмаине, у оквиру циклуса предавања Господ мој и Бог мој, на тему "Радост - пропаст туге".

 

Александра Нинковић–Ташић: „Божанско надахнуће историјe српске науке–Пупин, Тесла, Миланковић“

70:40 минута (12.14 МБ)

На иницијативу Црногорско-руског културног центра из Никшића, а у саорганизацији и уз помоћ Института за српску културу, Матице српске друштва чланова у Црној Гори и Духовног центра „Преподбног Исаије од Оногошта“ у Никшићу је, у четвртак 23. фебруара 2017, предавање „Божанско надахнуће историјe српске науке – Пупин, Тесла, Миланковић“ одржала историчарка науке Александра Нинковић – Ташић, иначе предсједник Образовно-истраживачког друштва „Михајло Пупин“ (Београд).

Аутор је изложбе у Историјском музеју Србије под називом "Пупин од физичке до духовне реалности" и изложбе "Тесла и Пупин на истом путу". Захваљујући Александри Нинковић-Ташић покренут је сајт "Виртуелни музеј Михајла Пупина". Недавно је у издању Матице српске и Карић фондације објављена Пупинова аутобиографија "Од пашњака до научењака" чији је Александра Нинковић-Ташић приређивач.

Предавање теолога Јована Васића у Херцег Новом

58:55 минута (10.12 МБ)

У склопу циклуса предавања "Вјеронаука за одрасле", у организацији Црквене општине "Стари град" Херцег Нови, овог петка предавач, који је одржао тумачење јеванђељске приче о страшном суду, је био социолог и теолог Јован Васић.

 

Протојереј Предраг Шћепановић: "Велики пост"

48:40 минута (8.36 МБ)

У Колашину је у парохијском дому Светог Димитрија у Недељу сиропусну – Бијеле покладе, 26. фебруара 2017. протојереј Предраг Шћепановић, парох толошки одржао предавање на тему "Велики пост".

 

Миланка Тешовић: "Kарактеристике Великог поста"

81:09 минута (13.93 МБ)

У Херцег Новом одржано четврто предавање из циклуса "Вјеронаука за одрасле", којa се одржаваju петком у 19. часова у галерији "Фреска".

На тему "Kарактеристике Великог поста" говорила је Миланка Тешовић, дипломирани теолог и вјероучитељ.

Миланка Тешовић: "Врт Пресвете Богородице - Света Гора Атонска"

30:19 минута (5.21 МБ)

Oвог петка, 10. марта 2017. године, у Херцег Новом у галерији "Фреска" дипломирани теолог и вјероучитељ Миланка Тешовић одржала је предавање, или час Вјеронауке за одрасле, на тему "Врт Пресвете Богородице - Света Гора Атонска".

Духовно вече је поздравном ријечју отворио отац Никола Тодоровић, старјешина храма светог Архангела Михајла у Херцег Новом, који се и на крају обратио публици. У току предавање су говорили и присутни из публике који су били на Светој Гори, а одржана је била и пројекција документарног филма.

Протојереј-ставрофор Момчилo Кривокапић: "Молитвена припрема за Свето причешће"

46:27 минута (7.98 МБ)

Предавање Протојереја-ставрофора Момчила Кривокапића, Архијерејског намјесника бококоторског које је одржано у Будви 11. марта 2017. године на тему "Молитвена припрема за Свето причешће".

 

Свештеник Дражен Тупањанин одржао предавање у Херцег Новом

68:04 минута (27.27 МБ)

У пуној сали парохијског дома на Топлој, у Херцег Новом,  у недјељу 12. марта 2017. године, одржано је предавање на тему  Васкршњег поста.

Предавање је одржао требињски парох, свештеник Дражен Тупањанин.

Након уводног излагања, отац Дражен је одговорио на бројна питања присутних. У прилогу доносимо тонски запис предавања.

Владика Атанасије: Теологија и Икономија

90:43 минута (15.58 МБ)

Дана 13. марта 2017. године, у амфитеатру Православног богословског факултета Универзитета у Београду, на позив Студентског парламента ПБФ-а и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке, одражао је предавање епископ Г. Атанасије Јевтић, умировљени херцеговачки, професор-емеритус Православног богословског факултета Универзитета у Београду, на тему Икономија и Теологија.

Предавање др Миодрага Чизмовића: "Пролазност и тајна вјечности"

54:47 минута (9.41 МБ)

У организацији Црквене општине Никшић, у недјељу 19. марта 2017, предавање на тему "Пролазност и тајна вјечности" у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког одржао је др Миодраг Чизмовић.

Свештенство, монаштво и бројну публику поздравио је, у име органиозатора, протојереј Миодраг Тодоровић.

У веома занимљивом, инспиративном и душекорисном излагању др Миодраг Чизмовић је, између осталог, казао да сама грчка ријеч парастост (parastasis), значи стајати уз неког, бити увијек уз неког. „Оног кога суштински волимо, ми смо увијек уз њега. Смрт је само тренутни раскид. Када говоримо о љубави, морамо знати да права истинска љубав никада неможе престати. Треба вољети вјечном љубављу, међутим, ми врло често поистовјећујемо осјећања и љубав. Осјећања бораве у човјеку док човјек борави у својој љубави. Осјећања на извјестан начин сугеришу непостојаност, више су ствар симпатије и антипатије. Љубав је на свом врхунцу жртвовање до смрти“, рекао је Чизмовић.

Протојереј-ставрофор Гојко Перовић у Котору одржао предавање „Зашто су хришћани срећни људи“

37:01 минута (6.36 МБ)

”Пост је сретање са Богом и човјека са самим собом, док је сусрет са Богом оно најважније због чега постоје Црква и наша вјера”, казао је ректор Цетињске богословије, протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

У оквиру циклуса предавања током Великог поста у организацији Српске православне црквене (СПЦ) општине Котор, Перовић је 16. марта 2017. године у црквеној ризници одржао предавање под називом “Зашто су хришћани срећни људи”.

Српска православна црквена (СПЦ) општина Котор у оквиру циклуса предавања током Великог поста, најавила је предавање и наредног четвртка. Како је речено, ускоро ће у Котору гостовати и пјесник Матија Бећовић.

Игуман манастира Подмаина Рафаило Бољевић у цркви Светог Ђорђа у Доњој Горици у Подгорици одржао предавање „Мисаони фронт“

125:30 минута (21.55 МБ)

У суботу 18. марта 2017. године, у Саборној Цркви Светог Ђорђа у Доњој Горици, одржано је треће у низу предавање, у склопу другог циклуса духовних предавања, која се одржавају током Васкршњег поста.

Предавање је одржао игуман манастира Подмаине, Рафаило Бољевић. Овог пута на тему „Мисаони фронт“.

У свом уводном излагању Отац Рафаило је говорио о значају теме „Мисаоног фронта“, за савременог човјека, рекавши да је управо она носилац Православне и спасоносне практичне духовности.

др Предраг Драгутиновић: Еванђелско утемељење поста у хришћанској Цркви

79:10 минута (13.59 МБ)

Са благословом и у присуству Епископа шумадијског г. Јована, 19. марта 2017. године одржано је друго у циклусу Васкршњих предавања у Манастиру Дивостину. Предавање под насловом Еванђелско утемељење поста у хришћанској Цркви одржао је др Предраг Драгутиновић, ванредни професор на Катедри за Нови Завет на Православном богословском факултету Универзитета у Београду. Предавача је представио проф. др Зоран Крстић, шеф катедре за Канонско право на ПБФ УБ и ректор Богословије Светог Јована Златоустог у Крагујевцу.

Протојереј Жељко Ћалић у Саборној Цркви Светог Ђорђа у Доњој Горици одржао предавање „Свјетлост Христова посвећује све“

63:48 минута (10.96 МБ)

У суботу 25. марта 2017. године, у Саборној Цркви Светог Ђорђа у Доњој Горици, одржано је четврто у низу предавање, у склопу другог циклуса духовних предавања, која се одржавају током Васкршњег поста.

Предавање је одржао протојереј Жељко Ћалић на тему „Свјетлост Христова посвећује све“.

 

др Растко Јовић: Пост: како смо стигли довде?

28:17 минута (4.86 МБ)

Предавање под насловом Пост: како смо стигли довде? одржао је др Растко Јовић, доцент на Катедри за Канонско право на Православном богословском факултету Универзитета у Београду. Предавач је указао на проблем отуђености између идеала поста и реалног живота људи. Примеру како су оци Цркве такав проблем икономијски решавали у 7. веку, он супротставља савремене оце који ову отуђеност идентификују, али не нуде решење. Поставља се питање да ли имамо суштинску веру у Бога када се плашимо да такнемо у нешто што је Црква током векова без проблема мењала, као и да ли Црква доживљава верни народ као свој конститутивни део.

Ђакон Павле Љешковић: "Канони о посту"

34:48 минута (5.98 МБ)

Предавање ђакона Павла Љешковића професора Цетињске Богословије на тему "Канони о посту" које је одржао у Ризници Српске православне Црквене општине Котор у четвртак 30. марта 2017. године.

 

Aкадемик Матијa Бећковић: "Заборављене српске жртве"

79:20 минута (13.62 МБ)

Предавање академика Матије Бећковића на тему "Заборављене српске жртве" које је одржао у Врбасу, 26. марта 2017. године, у организацији Српске православне црквене општине врбашке.

 

Отац Славко Зорица: Молитва, пост и покајање

63:48 минута (10.96 МБ)

У недељу Свете Марије Египћанке 02. априла 2017. године у парохијском дому на Топлој у Херцег Новом, у склопу циклуса духовних предавања током Васкршњег поста, овог пута предавач је био протојереј - ставрофор Славко Зорица из Дубровника, дугогодишњи професор и инспектор свих просвјетних институција наше цркве. Тема предавања је била Молитва, пост и покајање.

Јеромонах Јефтимије Шкулетић: „О страху“

50:06 минута (8.61 МБ)

Јеромонах Јефтимије Шкулетић одржао је, 1. априла 2017. године, у цркви Светог Ђорђа у Доњој Горици у Подгорици предавање на тему: „О страху“.

 

др Гордана Драгић: "Утицај мисли на људски живот"

26:41 минута (4.59 МБ)

У организацији Богословије Светог Петра Цетињског уприличено је предавање др Гордане Драгић која је говорила на тему "Утицај мисли на људски живот".

Гошћу је ученицима и професорима представио протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Богословије.

Почела традиционална манифестација „Дани Светог Василија Острошког“

58:56 минута (10.12 МБ)

Предавањем „Идентитет у кризи" које је, у Никшићу,у недјељу 7. маја 2017, одржао проф. др Богољуб Шијаковић, почела је традиционална културно-духовна манифестација „Дани Светог Василија Острошког".

Његово Преосвештенство Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија и публику, сабрану у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког, поздравио је, у име Епархије будимљанско-никшићке и Црквене општине Никшић - организатора манифестације, ђакон др Никола Маројевић.

Предавање др Алека Ј. Рачића: Здравствене последице Нато бомбардовања 1995-1999. г. - Босна и Херцеговина, Србија и Црна Гора

49:00 минута (14.02 МБ)

У организацији Манастира Савина и Црквених општина Топла и "Стари град", 07. маја 2017. године у 20 часова у Парохијском дому на Топлој у Херцег Новом Примаријус доктор Алек Ј. Рачић, максилофацијални хирург Клиничког центра у Београду присутнима је одржао предавање на тему "Здравствене последице Нато бомбардовања 1995-1999. године - Босна и Херцеговина, Србија и Црна Гора".

Митрополит Амфилохије: Личност и Саборност

41:07 минута (5.89 МБ)

Поводом одржавања редовног засиједања Светог архијерејског сабора СПЦ из архиве нашег радија доносимо излагање његовог високопреосвештенства архиепископа цетињског, митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија одржано са почетка последње деценије XX  вијека.

 

Професор Драгиша Бојовић: „Доментијанов опис преноса моштију Светог Саве у светлу Христових празника“

79:28 минута (13.65 МБ)

У навечерје празника Преноса моштију Св. Саве у Дому културе у Пријепољу предавање на тему „Доментијанов опис преноса моштију Св. Саве у светлу Христових празника“ одржао је проф. Драгиша Бојовић, професор србистике на Филозофском факултету Универзитета у Нишу. Предавање је организовала ЦО Пријепоље. Професора Бојовића и студенте из Ниша поздравио је о. Игор Ерић, старешина Саборног храма Св. Василија Острошког у Пријепољу.

Предавање јерођакона Силуана - Стицање благодати

54:08 минута (9.3 МБ)

Сабрат светогорског манастира Григоријат јерођакон Силуан одржао је предавање у манастиру подмаине на тему "Стицање Благодати".

Оца Силуана најавио је игуман овог манастира Рафаило а уважени гост је говорио о значају свете врлине послушности.

Чедомир Антић: Принципов пуцањ мотивисан најплеменитијим побудама свог времена

17:54 минута (8.2 МБ)

На данашњи дан прије 103 годинe Гаврило Принцип је упуцао аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда у Сарајеву, што је Бечу послужио као изговор за војну инвазију на Србију, што је био повод за Први свјетски рат, који се, поред осталог, окончао нестанком Аустро-угарског царства. О овоме издвајамо дио из излагања историчара Чедомира Антића на тему: "Србија у Првом светском рату".

Протојереј-ставрофор Гојко Перовић: Дјела апостолска

44:01 минута (12.6 МБ)

У данашњем дневном програму емитовали смо предавање протојереја-ставрофорa Гојка Перовића, ректора Цетињске богословије на тему ”Дјела апостолска” које је одржао у 18. јуна 2017. године у манастиру Подмаине.