Митрополит Амфилохије завршио канонску посјету православној заједници наше Помјесне Цркве у Бразилу

Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, Епископ-администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке Српске Патријаршије, завршио је јуче, 29. новембра, своју посјету православним заједницама у Бразилу које припадају нашој Помјесној Цркви.

Посљедњег дана посјете, у уторак, 29. новембра, Господин Митрополит се најприје, у јутарњим часовима, у Метрополитанској курији у Ресифеу, сусрео са Његовом Еминенцијом Дон Антониом Фернандом Сабуридом, римокатоличким Надбискупом Олинде и Ресифеа. У пријатељском хришћанском разговору Митрополит Амфилохије је упознао Надбискупа Фернанда са оснивањем нове Епископије наше Помјесне Цркве за Јужну Америку, плановима и циљевима мисије и живота Православне Цркве у Бразилу, изразивши своје задовољство посјетом Надбискупу и заинтересовавши се за живот ове Надбискупије.

Надбискуп Фернандо је Господину Митрополиту пожелио добродошлицу у Ресифе и пожелио успјешан рад на унапређењу живота Православне Цркве у Бразилу. Упознао је Митрополита са чињеницом да је Надбискупија Олинде и Ресифеа једна од најстаријих у Бразилу и уопште на јужноамеричком континенту. Говорио је Митрополиту и о проблемима с којима се сусрећу због изразите секуларизације бразилског друштва и мноштва протестантских и нарочито неохаризматичких покрета који постоје у Бразилу, уједно нагласивши да, с друге стране, Римокатоличкој Цркви не представља проблем дјеловање  традиционалних и апостолских хришћанских Цркви, каква је Православна, изразивши своју спремност на сарадњу у промоцији хришћанских вриједности у Бразилу.

Митрополит је Надбискупу подарио Крст из манастира Острога, рад острошких монаха, као и двије књиге православног богословља на португалском језику овдашњег архијерејског намјесника протојереја-ставрофора Алексиса Пење-Алфара, који је иначе и предавач на Римокатоличком универзитету у Ресифеу.

Истог дана Митрополит је обишао двије православне заједнице у истој бразилској држави - Пернамбуко, о којима се старају свештеници из Ресифеа.

Најприје Мисионарску парохију Св. Антонија Великог у Бело Жардиму, граду од 75000 становника, на око 180 километара од Ресифеа, а потом и Мисионарску парохију Св. Јована Златоустог у граду Каруару, који је од Ресифеа удаљен 120 километара, у којем живи око 315000 становника.

У Бело Жардиму, православни вјерници су се сакупили у дому архитекте Вање, која ради при градској власти Бело Жардима и веома је заинтересована за Православље. Након разговора са вјерницима у њеном дому, Митрополит је посјетио локацију у Бело Жардиму, добијену за градњу Православне Цркве, чији ће пројектант бити госпођа Вања. Господин Митрополит је благословио да црква буде посвећена Преображењу Господњем, као једном од централних догађаја нашег домостроја спасења. У близини ове локације налази се језеро, а црква ће се налазити у будућем великом стамбеном насељу.

У дому Жаира Карлоса Јуниора, православног ипођакона и докторанта теологије, предавача на двије богословске семинарије, англиканској у Ресифеу и римокатоличкој у Каруаруу, Митрополит се упознао и са православним вјерницима града Каруаруа и плановима за напредак ове мисионарске парохије.

Митрополит је посјетама овим малобројним, али чврстим у вјери, православним заједницама у сјевероисточној бразилској држави Пернамбуко, завршио своју прву посјету Бразилу, као први Епископ-администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке Српске Патријаршије са сједиштем у Буенос Аиресу у Аргентини.

Парохије у Јужној Америци су раније биле дио Архијерејског намјесништва за Јужну Америку Источноамеричке Епархије наше Цркве са сједиштем у Марсу, Пенсилванија у Сједињеним америчким државама.

И.Б.