Митрополит Амфилохије служио у Парохији Свете Тројице у Алдеи

Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, Епископ-администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке Српске Патријаршије, служио је, у понедељак, 28. новембра, Свету Архијерејску Литургију у Парохији Свете Тројице у Алдеи, која ускоро постаје и манастир, у близини Ресифеа у држави Пернамбуко на сјевероистоку Бразила, уз саслужење протојереја-ставрофора Алексиса Пење-Алфара, архијерејског намјесника бразилског, протојереја Рафаила де Кеирез Сантоса, игумана Педра Сикеире Бароса, презвитера Илије Кавалканти Лиме и ђакона Игора Балабана.

Током Свете Литургије, Митрополит је одликовао правом ношења напрсног Крста - чином протојереја-ставрофора, Рафаила де Кеиреза Сантоса, пароха ове Парохије.

У својој литуругијској бесједи, Митрополит је нагласио одговорност који православни вјерници ове Парохије имају пред људима и пред Богом, као свједоци истините вјере Христове, позвавши их да, у складу са евенђелским учењем, буду со земљи и имају мир и љубав једни међу другима, свједочећи православну вјеру пред другим Хришћанима, који немају пуноћу хришћанске вјере и живота Православне Цркве.

Иако традиционално сматрано за римокатоличко, данашње бразилско друштво је увелико секуларизовано, а у исто вријеме хришћански протестантски и харизматички псеудохришћански покрети (као пентекосталци и неопентекосталци) привлаче велики број људи из Римокатоличке Цркве.

Након Службе Божије Господин Митрополит је са свештеницима одржао састанак, у којем се анализовао досадашњи живот Православне Цркве и разматрала се питања од значаја за његово будуће унапређење. На састанку је било ријечи и о другим пастирским и духовничким изазовима с којима се православни свештеници сусрећу у традиционално неправославном друштву, као и о организационим питањима довршетка оснивања манастира Пресвете Тројице у Алдеии.

У вечерњим часовима истог дана, Господин Митрополит се сусрео са Епископом Ресифеа Амвросијем из Православне Цркве Пољске, која такође има своју парохију у Ресифеу. Митрополит Амфилохије се раније, на сабрању канонских православних епископа Јужне Америке, почетком новембра у Буенос Аиресу, сусрео и са Високопреосвећеним Архиепископом Рио де Жанеира и Олиндо-Ресифеа Господином Хрисостомом, који је првојерарх Православне Цркве Пољске у Бразилу.

И.Б.