Митрополит Амфилохије борави у Бразилу у наставку своје посјете Епархији за Јужну Америку

У наставку свог обиласка православних црквених заједница новоосноване Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке Српске Патријаршије, Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије ових дана борави у Бразилу.

Најприје се 24. и 25. новембра састао са неколико наших исељеника у највећем бразилском граду Сао Паолу и започео прве договоре о оснивању Црквене општине, која се у овом граду планира већ тридесетак година. У Сао Паолу више од пола вијека постоји Српско-бразилски клуб (основан 1949.), који је деценијама окупљао све исељенике православне вјере са подручја бивше Југославије. Посљедњих година је клуб у извјесној финансијској кризи, због чега је Управа клуба била принуђена да прода посљедњу клупску зграду.

Ова заједница је годинама била опслуживана од стране свештеника Руске заграничне цркве, која, као и неке друге Помјесне Цркве, има своје парохије у Сао Паолу. Наша заједница у Сао Паолу је, нажалост, данас прилично неорганизована, па је Господин Митрополит, у сусрету са нашим људима, подсјетио на то да се, гдје је год била црквена заједница са редовним парохом и парохијским животом, везаност, прије свега, за свету Православну Цркву, али и за своје народне коријене, много боље очувала. Ипак, по ријечима 97-годишњег Драгише Павличића, рођеног у Бјелопавлићима и нешто млађег Синише Војводића из Бенковца, клуб, ни у вријеме своје највеће бројности, није имао више од 160 чланова.

Заједница је мала, али с обзиром на муњевити развој овог града и долазак млађих, већином високо образованих људи, у наредном периоду ће свакако имати потребу за бољом организацијом и чвршћим међусобним везама. У ту сврху договорен је састав првог Црквеног одбора мисионарске парохије Св. Петра и Павла.

Митрополит се у Сао Паолу састао и са г. Хозеом Гиљермом де Годој Пињеиром, почасним конзулом Републике Србије у овом граду.

Иако је имао намјеру, Митрополит Амфилохије се није срео са Митрополитом Дамаскином, Архиепископом Сао Паола и цијелог Бразила Антиохијске Патријаршије, због његовог одсуства из Јужне Америке ових дана.

Након Сао Паола, Митрополит је у суботу, 26. новембра, допутовао у Ресифе, двомилионски град на сјевероистоку Бразила, у којем постоје двије православне парохије са три свештеника наше Српске Патријаршије, а свештеници из Ресифеа се старају и о двије православне мисије у градовима Бело Жардим и Каруару.

Митрополита су на аеродрому дочекали сви свештеници, на челу са протојерејем-ставрофором др Алексис Пења-Алфаром, универзитетским професором и архијерејским намјесником бразилским, као и протојереј Рафаел Карлос Фредерико Сантос, пензионисани свештеник Илија Нед Кавалканти Лима, игуман Педро Сигуеира и монах Јован, Бразилац, недавно замонашен у Црној Гори, као и неколико вјерника. Заједница у Ресифеу се састоји од православних вјерника Бразилаца. У самом граду Ресифеу је Парохија Успења Пресвете Богородице, а у оближњем мјесту Алдеиа је Парохија Свете Тројице при којој живи и игуман Педро, гдје ће се у будућности основати и манастир. Митрополит је исте вечери обишао цркву Свете Тројице, која је изграђена на имању овдашњег свештеника Илије. Господин Митрополит ће током свога боравка у Ресифеу обићи све заједнице везане за овдашње парохије.

Прошле седмице, у сриједу, 23. новембра, Митрополит је посјетио Митрополита аргентинског и јужноамеричког Московске Патријаршије Господина Платона, у катедралном храму Благовијести Пресвете Богородице у аргентинској престоници Буенос Аиресу, којом приликом су Архијереји разговарали о црквеном животу у Аргентини и Јужној Америци, пастирским и организационим изазовима, као и могућностима будуће сарадње на заједничком свједочењу Православне вјере на овом континенту. Митрополит Амфилохије је овом посјетом завршио обилазак свих православних Епископа са сједиштем у Буенос Аиресу.

Извјештај: Игор Балабан