Саопштење за јавност Митрополије Црногорско-приморске

Цетиње, 7. октобра (Светигора прес) - Поводом пресуде за скрнављење џамије у Тивту, не улазећи у конкретне околности самог догађаја, Митрополија црногорско-приморска исказује подршку сваком заустављању насиља и ширења мржње на вјерској и било којој другојоснови, ма од кога долазило и ма против кога било упућено.

Ипак, не можемо да не укажемо на очигледне двоструке стандарде правосудног система Црне Горе у односу на сличне догађаје у Православној Цркви.

Митрополија црногорско-приморска поднијела је више десетина пријава за скрнављење православних храмова у Црној Гори и, осим у једном случају, већ годинама пред судовима у Црној Гори није могуће доћи до праведне и правоснажне пресуде. Ако су двоје људи у Тивту осуђени на вишемјесечне затворске казне „за изазивање расне, националне и вјерске мржње" скрнављењем исламског вјерског објекта на начин на који су то урадили, на колике би казне суд морао осудити обијаче храмова у Бајицама, у Загреди, на Ивановим Коритима и другдје по Црној Гори, а колико би тек времена у затвору провели они који су срушили Храм Св. Петра Цетињског на Ловћену и који непрестано позивају на рушење (црква Св. Тројице на Румији), на отимање црквене имовине, на узурпирање цркава и њихово претварање у музеје и маузолеје (примјер је црква на Ћипуру)?!

На какву казну би било праведно да буду осуђени они који Српској православној цркви, најстаријој установи у Црној Гори, поричу право постојања, право на име и достојанство и на најгрубљи могући начин, игноришући савремена начела секуларности, имају амбицију да, из позиције властодржаца, утичу на унутрашње уређење Цркве, уз то ширећи клевете о њеним свештеницима и јерарсима, а неке и прогонећи из Црне Горе (случај свештеника Синише Смиљића)?!

Одговори на ова питања су јасни сами по себи. Сви који се на такав неприличан начин односе према Српској православној цркви морају једном бити позвани на одговорност за своја (не)дјела. До тада, остаје само нада да ће се ти појединци на вријеме исправити и испунити макар људску правду и испоштовати законе које су сами донијели.

ИЗ МИТРОПОЛИЈЕ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКЕ