Епископ Јоаникије освештао крст за цркву Светог Евстатија Српског у селу Трепча код Андријевице

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије освештао је у недјељу, 2. октобра крст које је потом и постављено на цркву  Светог Евстатија Српског у селу Трепча код Андријевице. У чину освећења је саслуживало неколико свештеника архијерејског намјесништва беранско - андријевичког и монаха манастира Ђурђеви ступови, а свечаности организованој поводом постављања крсног знамења присуствовао је велики број мјештана овог краја, којима се пригодном бесједом обратио Преосвећени владика Јоаникије.

Његово Преосвештенство Епископ Јаоникије је овом приликом одликовао архијерејском граматом г. Миодрага-Боба Радуновића, министра здравља у Влади Републике Црне Горе, који иначе кума храма, а сада и приложник Часног крста. Радуновић је захвалио на указаној части и истакао да  се као хришћанин и као Васојевић, радује „овом велелепном храму вјечног трајања са оном исконском визијом да се бесконачно множимо и да траје љубав, срећа и благостање код свих."

 

Темељи храма Светог Јевстатија Српског, великог духовника и угледног јерарха наше Свете Цркве у Трепчи, мјесту између Берана и Андријевице, освештани су  14. маја ове године. У близини овог мјеста некад раније постојао је храм посвећен Светом Јевстатију, а народ је, из сопственог осјећаја, и самом мјесту дао име Јастаћ по Светом Јевстатију, односно Јестатију. Свети Јевстатије, родом из будимљанске Жупе, био је нешто млађи савременик Светог Саве

Одбор за изградњу цркве у Трепчи, са предсједником Славком Бабовићем на челу, за кратко вријеме урадио је значајан дио посла. На свечаности освећења и постављања Часног крста, у име Одбора, обратио се г. Славко Бабовић, који је истакао да се храм Светог Евстатија већ уврстио у светиње Божије, јер се поред њега до тог дана крстило око 55 људи, дјеце, жена, младости, а међу њима било је и крштење породица  Драгићевић.