Прва сједница Српске краљевске асоцијације академика, иноватора и научника

Једна нова, али и стара научна институција, која окупља врхунске научнике и иноваторе, до сада позната под називом Академија проналазача и научника кренула је од Крстовдана 27. септембра са новим именом, од сада се зове Српска краљевска асоцијација академика, иноватора и научника. Свој рад везује за Српску краљевску академију коју је 1866. године основао Краљ Милан, а која је угашена после Другог свијетског рата.  Чланови, сарадници и симпатизери ове нове научне институције окупили су се на Крстовдан у Великој свечаној сали Палате Србије (бивши СИВ) у Новом Београду гдје је одржана прва сједница Српске краљевске асоцијације академика и јубиларна стота трибина „Теслианум". На сједници су примљена и два нова академика, двије даме - љекар доцент др Љиљана Вујотић и биохемичарка проф. др Љуба Мандић. Приказан је документарни филм  „Пут Свете Породице", снимљен у Египту по идеји и сценарију академика Драгана Дамјановића. У програму је учествовао и Хор богослова Богословије Светога Саве из Београда и глумица Љиљана Недељковић, која је говорила једну пјесму у прози Светог Владике Николаја Велимировића.

Српска краљевска асоцијација академика, иноватора и научника, да вас подсјетимо, поред низа одбора за науку, технологију, има и Одбор за духовност у коме су наши познати теолози: Његово преосвештенство Епископ шабачки Лаврентије, који је почасни члан и редовни чланови протојереји ставрофори, професори Богословског факултета у Београду - Димитрије Калезић, Драгомир Сандо, Драган Протић и Љубивоје Стевановић. Сви су они присуствовали овој сједници.

Већ и на овој првој сједници Српска краљевска асоцијација академика, иноватора и научника показала је то да ће се бавити  свим важним питањима српског народа, а прије свега Косовом и Метохијом. Прво је дата ријеч госпођи Круни Каличанин, помоћнику министра у Министарству за Косово и Метохију која је говорила о најактуелнијим приликама у овој српској покрајини.

Извјештај: Јован Бајић