Митрополит Иларион (Алфејев) гостовао на Богословском факултету, 31. март 2011

Његово Високопреосвештенство Митрополит волколамски Господин Иларион (Алфејев), предсједник Одбора за спољње послове Московске Патријаршије, који борави у Србији, био је гост професора и студената Православног богословског факултета Београдског универзитета, гдје је у четвртак вече 31. марта у Великом амфитеатру одржао предавање. Говорио је о актуелним односима и духовно - богословским токовима у савременом православљу, у хришћанској васељени уопште и у равни међурелигијског дијалога. Митрополита Илариона поздравио је домаћин,  Његово Преосвештенство Епископ Иринеј Буловић, декан Богословског факултета.

За ово предавање владало је велико интересовање. Велики амфитеатар са галеријом био је пун. Међу онима који су дошли да чују Митрополита Илариона били су њихова преосвештенстава викарни Епископ јегарски Порфирије и викарни Епископ Моравички Антоније, старјешина Подворја Московске  Патријаршије протојереј ставрофор Виталиј Тарасјев,  његова екселенција амбасадор Русије у Београду Александар Конузин, бројни свештеници, студенти и професори Богословског факултета.

У веома концизном излагању Митрополит Иларион изнио је став Руске цркве о међуправославној сарадњи, али и о контактима са римокатолицима и протестантима. Говорио је и о расколима и изнио је став о „случају" бившег Епископа Српске Православне Цркве Артемија, а на крају је као закључак саопштио став Руске Православне Цркве према сестринској Српској Православној Цркви.

Излагање Митрополита Илариона преводили су др Ксенија Кончаревић, професор Богословског факултета и  Епископ проф. др Иринеј Буловић.