Саопштење за јавност Митрополије Црногорско - приморске, 29. март 2011

Након непромишљеног и нетачног исказа протосинђела Никодима (Богосављевића) у емисији Радија Светигора „Питајте свештеника" о националном изјашњавању народа у Црној Гори на предстојећем попису становништва, Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије га је разријешио дужности настојатеља манастира Дајбабе.

Православна црква свуда у свијету, па и у Црној Гори, осим на Љубави Божијој почива и на слободи која из те Љубави проистиче и коју је Бог дао сваком човјеку, да би по њој ходио кроз свој земни живот, на путу ка вјечном спасењу. Ту слободу свако појединачно користи по својој савјести. Бог никога не присиљава ни на што, чак ни на добродјелање, а тако, по природи ствари, ни Црква. Митрополија Црногорско-приморска више пута је до сада  позивала народ у Црној Гори да се изјасни по својој савјести, без страха, не подлијежући притисцима који ових дана избијају на видјело. Управо то, и само то, је званични став Православне цркве у Црној Гори. Да попис становништва, који је у демократским земљама статистички чин, овдје није исполитизован, овај став не би требало ни износити.

Појединци, па и клирици Цркве, могу и јавно, да изнесу свој лични став о сваком животном питању, по слободи од Бога им датој, али ако он нарушава живот Цркве, дужни су да поднесу одговарајуће посљедице и призвани су на покајање.

Као и непромишљени чин протосинђела Никодима, тако нас је растужила  и злурадост са којом је он у дијелу црногорске јавности дочекан.

ИЗ МИТРОПОЛИЈЕ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКЕ