Саопштење за јавност Епархијског Савјета и Епархијског Управног Одбора Митрополије Црногорско - приморске

У Цетињском Манастиру, сједишту Митрополије Црногорско-Приморксе, је у суботу 19. марта, након служења Свете литургије, одржана редовна сједница Епархијског Савјета (ЕС) и Епархијског Управног Одбора (ЕУО) као највиших црквено-самоуправних тијела Митрополије Црногорско-Приморске.

Овогодишње сједнице ЕС и ЕУО су, на првом мјесту, имале конститутивни карактер, с обзиром на обавезу коју предвиђа црквени Устав, да након мандата који траје шест година, дотадашње чланове ових тијела мијењају нови чланови. На почетку сабрања, присутнима су информисани о саставу Епархијског Савјета ( који броји 20 чланова и исто толико чланова-замјеника ). Састав ЕС је, на предлог  надлежног архијереја и архијерејских намјесништава, потврдио Свети Архијерејски Синод СПЦ. Чланство Епархијског Савјета се конституише из редова свештенства, монаштва и вјерника. Послије конституисања Епархијског Савјета, изабрано је и 13 чланова Епархијског Управног Одбора. ЕУО као извршно тијело ЕС, има мањи број чланова, састаје се чешће од ЕС - а основни задатак овог тијела је спровођење одлука Савјета.

Након конституисања ова два црквена тијела, Митрополит Црногорско-Приморски г. Амфилохије је поднио опширан извјештај о збивањима у Митрополији у току 2010. године. У извјештај је укључен и опис митрополитових активности, као и активности различитих црквених институција. Посебна пажња је посвећена и бројним богослужбеним и мисионарским активностима свештенства Митрополије. Послије тога се приступило усвајању извјештаја о финансијском пословању Митрополије у току прошле године, а затим је усвојен буџет за 2011.г. Констатована је прилично отежана ситуација у погледу црквених прихода и прилога везаних за јеванђелску мисију Цркве, што је, по мишљењу чланова ЕС и ЕУО, посљедица опште економске кризе у црногорском друштву, а и шире. Констатовано је да је и, поред свих материјалних потешкоћа, богослужбена, мисионарска и харитативна дјелатност Цркве обављана без прекида. Новопостављени секретар ЕУО, протојереј Обрен Јовановић је у извјештају посебно нагласио да Митрополија Црногорско-Приморска значајан дио материјалних средстава опредјељује за социјалну помоћ економски најугроженијим вјерницима и сиромашним дјеловима црногорског грађанства. Закључено је да оваква активност спада у природне и основне дјелатности Цркве Христове у свим временима, а поготово у овако тешком и нестабилном времену какво је наше.

Са великом радошћу је констатован напредак у остварењу планова који су важни за живот Цркве у Црној Гори. На првом мјесту, ријеч је о све већем броју вјерника који учествују у богослужењима, повећању броја свештенства и монаштва, школа вјеронауке при црногорским храмовима, као и о повећаном броју обновљених храмова. Посебна пажња је посвећена напретку изградње два велика саборна храма - Христовог Васкрсења у Подгорици и Светог Јована Владимира у Бару. Веома битан пројекат је и успјешан рад прве црквене народне кухиње, која је отворена при Саборном Храму у Подгорици, а наговјештено је и отварање још једног броја народних кухиња и у другим градовима Црне Горе. ЕС и ЕУО Митрополије су упознати са активностима око организовања црквених центара за бригу о старим и немоћним људима. Размотрен је и извјештај о отворању црквеног центра за одвикавање од болести зависности.

ЕС и ЕУО су примили извјештаје о животу и раду Цетињске богословије, ИИУ „Светигора", Радио „Светигора", Централног магацина Митрополије, поклоничке агенције „Одигитрија" и хуманитарне организације „Човјекољубље".

Послије свега, као једна од најважнијих тема овогодишњег сабрања ЕС и ЕУО Митрополије, расправљано је питање правне заштите имовине и статуса Православне Цркве у Црној Гори, који се налазе на удару различитих анти-црквених политичких и идеолошких група. Закључено је да је судска власт Црне Горе, у неколико досадашњих кривичних и управних потупака, одређене спорове ријешила у складу са правдом и позитивним правом, та да начелно постоје све правне претпоставке за заштиту имовине, назива и достојанства Православне Цркве од оних најбруталнијих напада анти-црквених организација. Међутим, уочен је проблем политичке и идеолошке иницијативе која долази из неких дјелова црногорске власти, по којој не само што се одуговлачи рјешавање питања повраћаја црквене имовине, него се преко појединих медија реституција, као међународна обававеза Црне Горе, смишљено релативизује кроз најаву покушаја бруталне и противправне отимачине преостале црквене имовине, под несхватљивим изговором њеног наводног „подржављења". Донијета је одлука да се Правни сајвет задужи да припреми радну групу правних експерата из свих традиционалних цркава и вјерских заједница како би се учинили позитивни и са међународним стандардима усклађени кораци ка припреми предлога законских пројеката у области регулисања односа цркава и вјерских заједница и државе, као и у области реституције одузете имовине цркава и вјерских заједница. Посебна пажња је посвећена питању здравственог и пензионог осигурања свештеника и вјерских службеника.

Наредна сједница Епархијског Управног Одбора је заказана за почетак љета ове године.