Саопштење са састанка Митрополита Амфилохија са старјешинама храмова и манастира Митрополије Црногорско-приморске

Саопштење за јавност
Цетиње, 7. фебруар 2011.

У суботу, 5. фебруара 2011. године, у просторијама Богословије Св. Петра Цетињског на Цетињу одржан је састанак старјешина храмова и манастира Митрополије Црногорско-приморске са Господином Митрополитом, на којем је разматрано више актуелних тема из живота Митрополије и Цркве у Црној Гори.

Поред унутрашњих питања црквеног поретка, материјалног пословања и црквене мисије, нарочито је разматран положај Цркве у савременом црногорском друштву и проблеми са којима се сусреће Црква у својој свакодневној комуникацији са државним и локалним институцијама власти и у остваривању својих основних права и слобода.

Присутни свештеници, свештеномонаси и сестре монахиње, на челу са Господином Митрополитом и викарним епископом Јованом исказали су благодарност Богу на непрестаном унапријеђењу и обнављању духовног и литургијског живота Цркве у Митрополији и поред скромне материјалне ситуације и потешкоћа с којима се Црква сусреће у свом мисионарском и еванђелском дјеловању.

Са невјерицом и изненађењем је констатована најновија антицрквена кампања у Црној Гори у којој учествује један број медија и појединаца из врха власти. Сматра се потпуно несхватљивим из којих разлога је малена Црква Св. Тројице на Румији постала једна од главних политичких, друштвених и медијских тема у Црној Гори данас, а заједно са њом и погрешно и злонамјерно протумачена брига коју је Митрополит исказао језиком одговорног упозорења, а не мржње ни према коме, у циљу очувања и одбране овог храма од неразумних напада и позива на незапамћено скрнављење и рушење освештаног храма Божијег. Не спада ли у још једно безумље наших дана - проглашавање позива за рушење храма за „језик љубави" и тражење од Митрополита да благослови то рушење, како би говорио тим језиком! Општи је утисак да је ова црквица само повод за покушај много озбиљнијег и свеобухватнијег „обрачуна" са Црквом, од стране појединаца, заслијепљених идеолошком мржњом према Цркви, мржњом наслијеђеном из времена тоталитарног комунистичког режима. Такође, намеће се закључак да је, поред скретања пажње народа са виталних проблема црногорског друштва, опет из недовољно јасних разлога, најновија кампања против Цркве, такође у извјесној вези са предстојећим пописом становништва у Црној Гори. Митрополит је подсјетио све присутне на зачетак идеје и начин остварења древног народног предања о обнови Цркве на Румији и нагласио да ни у примисли није било нити има лоше или зле намјере према било ком народу или вјерској заједници подрумијског краја у коме већ вјековима заједно живе људи различитих етничких и вјерских опредјељења. Неистинито је и злонамјерно тврдити да Православна Црква српска позива на мржњу и све такве оптужбе су одбачене као клеветничке и лажне.

У вези са пописом изражен је саборни став Цркве да је немогуће, на било који начин, доводити у везу резултате пописа становништва и питања црквеног учења и поретка. Црква је послата без изузетка и ограничења свим народима у свим земаљским крајевима да проповиједа Христово Еванђеље - Еванђеље љубави, мира, истине, заједништва свих и спасења. Државе и границе се мијењају, укидају се и стварају се; мијења им се устројство, често и однос власти према Цркви. Црква је послата овом и сваком другом народу, ма како се звао он или држава у којој народ или народи живе. Црква се не бави признавањем или непризнавањем држава и њихових институција, већ спасењем људских душа. Не бори се ни против које државе, нити било ког народа. Велика је неистина да је у Црној Гори она на било који начин укључена у дестабилизацију или рушење данашње Црне Горе. Митрополија је вјековима, па и данас, својом историјом и мисијом везана за ове просторе и није никаква увезена или окупаторска Црква како је поједини идеолошки острашћеници нетачно приказују у својим неодговорним јавним иступима.

С друге стране, као своју обавезу, Црква има свједочење истине и ослобађање људи од лажи и страха. Нажалост, све чешће допиру до нас, као до људи који живе у народу и раде са њим, жалбе о систематском насиљу и пропаганди по школама и предузећима у корист „црногорства", а против Срба и „српства" на следећем попису. При томе се користи власт и несумњиво фашисоидна идеологија неких од странака на власти. Стога је са овог састанка послата и шаље се порука православним вјерницима и свим грађанима Црне Горе да се слободно и без страха изјасне на, већ је очигледно, исувише исполитизованом предстојећем попису. Свако има право да се слободно, по савјести и са одговорношћу према прецима, али и потомцима, изјасни о свом националном, језичком и вјерском идентитету. Уколико постоје, а извјесно је да постоје са многих адреса, притисци за овакво или онакво изјашњавање, дужни смо и као Хришћани и као одговорни људи, чувати и своје и достојанство другог, као и достојанство Црне Горе.

Градити будућност Црне Горе, која себе сматра грађанском државом, на подјелама, распрама, поготово на националној мржњи, и застрашивању људи несумњиво је пут у деструкцију и земљу Недођију. Стремљење према Европској унији, које заузима све капацитете наше државне власти, има смисла само ако нам помогне да будемо бољи, одговорнији, желећи добра и напретка себи и свима другима.

У читавом процесу је нарочито важно да се одлуке доносе најширим могућим консензусом, да се поштује воља грађана ове земље, расуђивање здравог разума, угледање на добре примјере других, ослањајући се притом на прошлост, мислећи о будућности, без присиле (која се отворено спроводи по питању прогона српског језика и ћирилице), без вријеђања најдубљих вјерских осјећања већине грађана ове земље (какво смо чули ових дана од неких високих државних званичника и међународних представника), без застрашивања и подјела на родољубе и издајнике.

Страх, дубоко укоријењен у нашем народу, нарочито од времена послије Другог свјетског рата, може се једино превазићи прихватањем слободе која нас је створила и за коју смо створени; и свједочењем истине - Истине Христове, Истине непролазне и препорађајуће, коју Црква Божија Православна свједочи већ хиљадама година.

ИЗ МИТРОПОЛИЈЕ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКЕ