Распоп Мираш Дедејић поглавар тзв. „ЦПЦ“ удаљен са састанка (РЕКОМ)-а у Сарајеву

Распоп Мираш Дедејић поглавар тзв. „ЦПЦ“, јуче је у Сарајеву, на захтјев Предсатавника Српске Православне Цркве и Римокатоличке Цркве, удаљен са састанка Иницијативе за оснивање регионалне комисије за утврђивање чињеница о ратним злочинима (РЕКОМ). Тим поводом издао је саопштење за јавност и говорио за наш Радио Протојереј - ставрофор Момчило Кривокапић Архијерејски намјесник Бококоторски.

 

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

Већ неколико посљедњих година Православни архијерејски намјесник бококоторски прозиван је због бојкота пријема црквених великодостојника код предсједнице општине Котор поводом Дана општине а због позивања на исти скуп лажног свештеника, представника тзв."ЦПЦ". Бискуп которски прошле године такође није присуствовао пријему па је предсједница општине умјесто црквених великодостојника примила само лице које се лажно представља свештеником, па чак и архијерејским намјесником бококоторским.

Најновији догађај у Сарајеву када је на инсистирање представника Српске православне цркве уз солидарисност представника Католичке цркве, монсињора др Андрије Копиловића са званичног скупа регионалних консултација са представницима вјерских заједница о Иницијативи за оснивање регионалне комисије за утврђивање чињеница о ратним злочинима и другим тешким повредама људских права у бившој Југославији (РЕКОМ), удаљен Мираш Дедејић који се лажно представља митрополитом канонски непостојеће тзв."ЦПЦ", даје основа да се преиспита политика општине Котор према канонским црквама у Боки. Тим прије што је чињеница да једино которска општина од свих локалних управа у Боки и једна од ријетких у Црној Гори на званичне пријеме позива представника неканонске вјерско-политичке организације непризнате у православном свијету.

Драгоцјено је објашњење разлога удаљавања Дедејића са скупа од стране монсињора Копиловића; „Јер смо у врло добрим односима са Српском православном црквом, а како ја знам за сада 'Црногорска православна црква' није канонска. И онда по том питању ја не бих могао представљати у скупу гдје једна организација цивилна признаје канонизитет једне православне цркве, а матична црква не."

Васељенски патријарх Вартоломеј још 2002. године написао је писмо г. Милу Ђукановићу у коме га је упознао са канонским статусом рашчињеног свештеника Мираша Дедејића. Монсињор Копиловић је поступио у духу канонског права и општих црвених начела, посебно начела немијешања у организацију Православне цркве. То би требало да буде опште начело и за представнике локалних управа. И не само њих.

 

 

АРХИЈЕРЕЈСКИ НАМЈЕСНИК БОКОКОТОРСКИ

Протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић

У Котору, 5.новембар 2010.г.