Полиција спријечила свештенство и народ да уђу у храм Преображења на Ивановим Коритима

  • Наслов: Saopstenje MCP
  • Албум: Saopstenja
  • Година: 2010
  • Величина: 1:47 минута (1.63 МБ)
  • Формат: MP3 Stereo 44kHz 128Kbps (CBR)

Јутрос, око 7 и 30 часова, службеници испоставе цетињске полиције блокирали су улаз у храм Преображења Господњег на Ивановим Коритима, метоха Цетињског манастира и тиме спријечили свештеницима: протојереју Обрену Јовановићу, јерејима: Предрагу Шћепановићу и Бранку Вујачићу, ђакону Николи Пејовићу и вјерном народу Митрополије да уђе у Храм и одслуже Свету Литургију, како су то вјековима радили њихови преци да на дан храмовне славе.

Света Литургија је ипак одслужена испред древнога Храма, након које је обављена свечана литија, али овога пута без славске иконе, која је остала утамничена у Цркви.

Након Свете Литургије и по освештању грожђа, свештенство и вјерни народ су се у миру Божијем упутили ка Цетињском манастиру носећи у својим душама бол што нијесу могли ући у свој Храм, који је власништво Митрополије Црногорско-приморске, односно Цетињског манастира и одслужити на миру Свету Службу, како је то вјековима чињено у овом Преображењском храму.

Митрополија Црногорско-приморска по ко зна који пут апелује на све државне органе да у складу са законом заштите својинска права Митрополије, како би свештенство и народ неометано обављали своју црквену мисију и вјерске обреде.

Надамо се да се овакви немили догађаји више неће поновити, јер је то једини начин да се пред цивилизованим свијетом покажемо као друштво које поштује Божије и људске законе.

 

19. август 2010. г.

Цетиње


Митрополија Црногорско-приморска