Парастос у Јајинцима

Tagged:

Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Атанасије (Ракита) у недељу 18. априла началствовао је Светом Архијерејском Литургијом у недовршеном храму Светога Ћирила и Методија у београдском насељу Јајинци. Овај храм подиже се недалеко од великог стратишта на коме су Њемци током Другог свјетског рата, од 1941. до 1944. године стрељали око 80.000 људи, које су доводили из београдских логора. Већину жртава чине Срби, а међу стрељанима било је више свештеника. Поред Срба овде су убијани Јевреји, Роми и други. Простор на коме је било ово губилиште са масовним гробницама је уређен и подигнут је велики споменик.

Свету Архијерејску Литургију саслуживао је протојереј – ставрофор др Димитрије Калезић, професор Богословског факултета у пензији и предсједник Одбора за изградњу храма Светога Ћирила и Методија, свештеници протојереј – ставрофор Милован Блажић, јереј Јован Стоиљковић и протођакон Стеван Воркапић, службеник у канцеларији Његове Светости Патријарха.

После Литургије служен је парастос јајиначким жртвама, а после парастоса бесједио је Епископ Атанасије. Затим се формирала литија која се упутила на стратиште у Јајинцима гдје је на гробницама испред споменика служен кратак помен. Присутнима се обратио јереј Владимир Калезић, старјешина храма Светога Ћирила и Методија. Ученици Основне школе „Милан Ђ. Милићевић“ извели су пригодан програм. Ученица осмог разреда Сашка Радовић рецитовала је „Крваву бајку“ Десанке Максимовић, а пјевао је и хор ове школе.

У својој бесједи Епископ Атанасије поменуо је, поред осталога, и невине жртве које почивају у оближњим хумкама нагласивши да је важно да их се сјећамо и да се за њих Богу молимо, јер када се за некога молимо излажемо га пред Бога. Жртве из Јајинаца Епископ Атанасије поменуо је и у контексту васкрсења Христовога и Христове побједе над смрћу.