Помен жртвама шестоаприлског бомбардовања, 6. април 2010

По благослову Његове Светости Патријарха Српског Господина Иринеја код спомен крста у порти београдске Вазнесењске цркве служен је помен жртвама њемачког бомбардовања настрадалим 6. априла 1941. године. Тога дана прије 69. година њемачки бомбардери, без најаве рата, обрушили су се на Београд. Њихови циљеви били су цивили, богомоље, али и културне установе од националног значаја као што је била Народна бибљотека на Косанчићевом вијенцу.

У порти Вазнесењске цркве била су два подземна склоништа у којима се склонило тридесетак људи, а међу њима су била два свeштеника овога храма. Бомбе су погодиле оба склоништа и побиле све оне који су се тамо затекли, и оштетиле и сам храм.

На том мјесту Српска Православна Црква подигла је мермерни крст пред кога се свакога 6. априла, али и у вријеме спасовданске литије врши помен жртвама.

Њемачке бомбе истога дана погодила су многа склоништа за цивиле а међу њима једно порти цркве Светога Александра Невскога, али и склоништа у Карађорђевом парку, где је такође било много жртава. Помен жртвама шестоаприлског бомбардовања служили су свештеници Вазнесењске цркве. Испред спомен крста положени су вијенци Владе Србије и Удружења грађана 6. април. Помену је присуствовао и господин Зоран Алимпић, један од челника Града Београда.

О овом страшном злочину и обиљежавању успомене на невине жртве страдале у порти храма говорио нам је јереј Арсеније Арсенијевић, старјешина Вазнесењске цркве.