Изложба о обнови Хиландара у Галерији САНУ

Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј присуствовао је и бесједио на отварању изложбе „Обнова Хиландара, шест година након пожара“ која је отворена 24. марта у Галерији српске академије наука и умјетности. Изложбу је припремио руководилац пројекта обнове Хиландара архитекта проф. Мирко Ковачевић.

У пространој галерији изложени су панои са сликама здања која је прогутао пожар у ноћи између 3. и 4. марта 2004. године. Приказане су грађевине прије, у вријеме пожара, али и после обнове. Приказани су пројекти и разни цртежи, затим метални предмети који су одољели пожару, али и остаци дрвених предмета. Један дио паноа приредио је и грчки Центар за заштиту светогорског наслеђа „Кедак“ који такође учествује у обнови Хиландара. Обнову Хиландара финансирају српска и грчка држава, и Српска Православна црква. До сада је обновљено 35 одсто здања уништених у пожару и створена је основа да преостала обнова тече брже.

На отварању изложбе окупио се велики број Београђана. Поред Патријарха Иринеја говорили су академик Никола Хајдин, предсједник Српске академије наука и уметности, професор Мирко Ковачевић, руководилац пројекта обнове Хиландара и Небојша Брадић, министар за културу у Влади Србије чије је министарство задужено за Хиландар.

Његова светост Патријарх српски Господин Иринеј изразио је наду да ће српска држава и српски народ наћи снаге да обнови Хиландар који ће своју мисију наставити у следећем миленијуму.