Саопштење за јавност Епархијског савјета и Епархијског управног одбора Митрополије Црногорско - Приморске, 13. март 2010.г.

У Подгорици је, сходно древном црквеном предању и црквеним правилима, одржано редовно засиједање Епархијског савјета и Епархијског управног одбора Митрополије Црногорско-Приморске. Свету Архијејерску Литургију у Цркви Светог Ђорђа под Горицом служио је Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-Приморски г. Амфилохије са свештенством.

Епархијски савјет и ЕУО изражава радост због избора Архиепископа Пећког, Митрополита Београдско-Карловачког и Патријарха Српског г. Иринеја и упућује молитвене поздраве са увјерењем да ће, попут својих претходника на трону Светога Саве, очувати јединство Цркве и правилно управљати ријечју Истине Божије.

Чланови највиших црквено-управних тијела Митрополије саслушали су и са задовољством усвојили садржајне извјештаје о раду архијереја, материјалног живота у Епархији, као и извјештаје о раду у Богословији Св. Петра Цетињског, Издавачке установе и Радио Светигоре, Централног црквеног магацина, поклоничко-туристичке агенције, Одигитрија", добротворне организације „Човјекољубље", Правног, Економског и Архитектонског савјета. Изражено је задовољство оствареним резултатима у бројним активностима у испуњавању мисије Митрополије у протеклој години.

Изражено је задовољство и радост због великих духовних потреба које, саме по себи, изискују све већи број свештеника и монаха као дјелатеља на њиви Господњој. Духовна обнова у Митрополији се наставља, а број свештеника и вјерника превазилази чак и онај из времена Књажевине и Краљевине Црне Горе. У прилог томе свједоче и Саборни Храмови Христовог Васкрсења у Подгорици и Светог Јована Владимира у Бару, који су у изградњи. Такође, са радошћу је констатовано да је за протеклих двадесетак година обновљено преко 300 православних храмова и манастира.

Посебна пажња је посвећена оснивању митрополијског Духовног центра за лијечење болести зависности. Митрополија ће у наредном периоду приступити стварању неопходних услова за почетак рада овог центра како би се, на основу благодатних јеванђелско-црквених метода, помогло младим људима који се налазе у озбиљним проблемима, а нарочито наркоманије.

С обзиром да још није ништа учињено по питању регулисања правног положаја Митрополије и других вјерских заједница, као и реституције одузете црквене имовине, Митрополија ће у најскоријем времену уз помоћ правних експерата из Црне Горе, окружења и међународних правних организација, предузети све мјере како би се, на основу међународних докумената и праксе из земаља чланица Европске уније што прије израдили правни акти о регулисању правног положају цркава и вјерских заједница и о реституцији одузете црквене имовине.

Епархијски савјет и ЕУО изражавају забринутост због најављене изградње система великих хидроакумулација на ријеци Морачи. Забринутост је још већа с обзиром да још увијек не само да не постоји мултидисциплинарни консенсус експерата него и директна противљеања таквом пројекту од стране експерата из разних области. Епархијски савјет и ЕУО су ставили у дужност Митрополиту и члановима стручних тимова Митрополије да приликом дефинисања става по овом питању морају водити рачуна о максималној заштити древних манастира Мораче, Дуге и других храмова и потапању црквене имовине која је предмет реституције, а која још није враћења њиховим власницима.

Поводом учесталих атака на слободу вјероисповијести и правни субјективитет Митрополије Црногорско-Приморске, а посебно атаке на обновљену Цркву Свете Тројице на Румији, као и противуставне и противзаконске амбиције појединих државних адреса да се као ненадлежни директно мијешају у унутрашња црквена питања и манипулишу вјерским осјећањима и идентитетским питањима православних хришћана у Црној Гори, још једном подсјећамо да је Црква одвојена од државе те да световним властима нигдје у Европској Унији и Америци такве надлежности не припадају.

Митрополија Црногорско-Приморска ће ове године обиљежити 90. годишњицу од упокојења Митрополита Митрофана (Бана), 60. годишњицу од упокојења Патријарха Гаврила Дожића са посебним црквено-правним и историјско-правним освртима на положај Митрополије у вријеме ове двојице врлих јерараха Црне Горе, а посебно њиховог доприноса и улоге приликом проглашења Црне Горе за Краљевину и васпостављање јединства Пећке Патријаршије.

Све православне хришћане и све људе добре воље поздрављамо радосним поздравом

 

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!