Епископ Атанасије служио Св. Архијерејску Литургију у Приштини, 6. март 2010

Tagged:

Администратор Епархије Рашко-призренске и Косовско-метохијске Епископ Атанасије служио је данас Свету Архијерејску Литгургију у новообновљеном храму Св. Николе у Приштини уз саслужење Епископа Теодосија и више свештенослужитеља из помесне Епархије и других Епархија СПЦ. Међу служашчим били су настојатељ манаситра Трнава код Чачка, јеромонах Пајсије, секретар Епархије Бачке протојереј Владан Симић, јеромонах Герман из манастира Јежевица као и протојереј Радивоје Панић из Београда.

Ово је друга Литургија која је служена у храму Св. Николе од марта 2004. године, када је храм био запаљен. На Литургији је учесвовало и причестило се тридесетак верника из Приштине. У обновљеном приштинском храму Епископ Атанасије је говорио о значају Св. Николе за цео хришћански свет, као и за сваког хришћанина појединачно. "Сећам се да смо га ми који га славимо чекали као деку који треба да дође. Као наше дечје радовање Св. Николи тако је наша радост сада овде у овом светоме храму, да се окупљамо, да њега молимо да нас пред Господом штити, али и да искрено отварамо срце своје. Грешни смо људи, немојмо да се правдамо и говоримо да смо праведни, јер је Господ рекао у Јеванђељу - Ја сам дошао да спасавам грешне, а не праведне", рекао је владика Атанасије. Он је такође објаснио да је човек налик на крст и да док је жив на овој земљи треба да зрачи Јеванђељем (благовешћу). "Наш је пут, пут земљом ка небу - Земљом ходим, а неба се држим - каже српски песник. То је и наше косовско опредељење, наш Завет.

Викарни Епископ Теодосије се након Литургије обратио верницима из Приштине и захвалио им што су нашли снаге да по хладном времену дођу у храм. "Живимо у вери и нади да ће овај град поново постати место у коме се слави име Божије. Верујемо и молимо се да се Срби врате и да овај свети храм буде испуњен верницима, како би се у заједници молили Господу, прославлјајући име Божије, овде на земљи и припремајући се за Царство Небеско", казао је владика Теодосије.

У обновљеном парохијском дому након Свете Литургије пружено је послужење за све присутне. Извор:Епархија Рашко-призренска и Косовско - метохијска.