Крај вијека или сусрети са Европом

Tagged:

На трибини која је, у организацији Православне мисионарске школе, одржана у суботу 13. фебруара у сали Парохијског дома београдског Храма Светога Александра Невског говорило се о Европи, тачније о односу Срба и Европе. Тема о којој се разговарало гласила је „Крај века или сусрети са Европом“. Повод за овај разговор била је нова књига Срђана Воларевића „Извештај из земље Лотофага“. Наслов је преузет из Одисеје. У земљи Лотофага, на коју је на својим путовањима, наишао Одисеј људи једу лотосов лист, који дјелује као опијум и брише сјећања на поријекло, породицу, дом. Земља Лотофага је, за Воларевића. у ствари Србија.

У времену од 1995. до 1998. године Срђан Воларевић је писао редовне прилоге за једну емисију Другог Програма Радио Београда гдје је на есејистички начин реаговао на догађаје који су се тада збивали. Тако је настало 168 записа, медаљона језичке, филозофске садржине, који уједно представљају и једну врсту љетописа духовног живота. Сви ти записи чине цјелину, занимљив мозаик, где се највише промишља о Србима и Европи, и о захтјевима које Европа испоставља Србима. О књизи Срђана Воларевића, и уједно о Србима и Европи, говорио је проф. др Милан Радуловић, бивши министар Вјера у Влади Србије, затим аутор Срђан Воларевић, а своје ставове о појединим темама, које је покренуо овај разговор, изнијели су и неки од присутних.

Иако је тога дана, када се разговарало о Европи и Воларевићевој књизи, Београд био окован снијегом, у сали је било доста људи. Као што је уобичајено на трибинама у Невском, разговор је почео наступом младих талентованих, а још неафирмисаних умјетника. Ана Ристивојевић, ученица Музичке школе „Корнелије Станковић,“ отпјевала је двије пјесме о Богородици, уз пратњу гитаре њеног друга из школе Јована Јовића. Ана је својом пјесмом започела и завршила ово вече.