Звоно за узбуну – ишчезавање српског језика

Глобализација озбиљно угрожава српски језик и ћирилицу, закључак је који се наметнуо после свих излагања која су се чула у уторак 16. фебруара у Клубу „Боготражитељ“ у Иван – беговој улици у Београду, гдје је у протекла два мјесеца организовано више разговора под заједничким насловом „Звоно за узбуну – ишчезавање српског језика“. Домаћин ових разговора је језикословац Живојин Стојковић који је на разговор позвао књижевника Нова Томића и телевизијског ствараоца Михаила Радосављевића.

Српски језик, као и остали језици малих народа, не може се сам заштитити од најезде латинице и туђица из енглеског језика. Ту мора притећи у помоћ и држава и на одређени начин штитити званични језик и писмо као што се штити територија и становништво. Наведен је пример Јерменије која је такође, као и Србија, преплављена страним фирмама, али ту је јерменском језику и писму пружила помоћ држава. Донесени су прописи који обавезују да се натписе фирми морају прво писати на јерменском језику, јерменским писмом, а тек онда на енглеском, или неком другом језику. Навођен је примјер како Француска и још неке земље штите свој језик.

Изнесени су и предлози да би држава издавачима, због тога што књиге и часописе штампају ћирилицом, морала да даје пореске олакшице, чиме би се, поред бољих уџбеника и боље наставе српског, чувао национални језик и национално писмо.