Из штампе је изашао нови број "Светигоре"

  • Наслов: Novi broj Svetigore
  • Албум: razgovori
  • Година: 2010
  • Величина: 7:57 минута (1.37 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

На духовну корист, уочи Великог поста, из штампе је изашао нови, 198. по реду број Светигоре, образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. На насловној страни је Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј, нови поглавар Српске православне цркве, чију биографију ћете наћи на сљедећим страницама часописа. Избор новог пастира Српске цркве је био централни догађај у њеном животу у протеклом периоду.

Неколико дана након избора новог поглавара, у Српској цркви у земљи и иностранству почеле су светосавске свечаности. Овај број вам преноси атмосферу прославе из Подгорице и Скадра.

Поводом празника Сретење Господње, када се и појавио овај број, објављена је бесједа Епископа диоклијског Јована Пурића, изговорена прије четири године. О празнику Богојављење, казује рубрика јеванђелско слово теолога Иване Јовановић, као и превод текста „Богојављење у Јакутији".

Из листа Печат Светигора је преузела предавање Митрополита Амфилохија, под називом „Опет смо на распућу и распећу".

„Тајна стварања - православље и еколошка криза" је тема из богословља о којој говори професор догматике Михаил Ставру.

У Црној Гори је недавно боравио појац византијске музике, архимандрит Никодимос Каваранос. Они који нијесу успјели да чују овај риједак харизматични глас, у Светигори могу прочитати интервју са њим.

О три велика јубилеја - 790 година Митрополије црногорско-приморске, 200 година цркве светог Николе у Котору и 170 година Српског пјевачког друштва Јединство, говоре репортаже Раја Војиновића.

Поред поменутих, у новом броју ћете наћи занимљиве текстове, као што су „Ходочашће - потреба за светим", путопис из Русије, текст о чудима из цркве у Сарајеву, чланак о мајци Михаила Пупина, стару народну причу из Црне Горе „Владика Стефан и Никола Голубов". Ту су и наставци текстова из претходних бројева: „О имену Петка", „Три приче из фашистичких мучилишта" , „Старац Мина из Црне Горе".

Нашло се мјеста и за медицину. Мр фармације Драгица Бојовић говори о несаници и терапији исте.

У рубрици реаговање прочитаћете примједбе на нацрт закона о заштити од дискриминације, Архиепископа цетињског, Митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија.

Догађаји из свијета, Помјесних и Отачаствене Цркве нашли су мјеста у хроникама часописа.