Семинар о усавршавању предавача о холокаусту и геноциду

У просторијама Јеврејске заједнице у Београду у уторак, 2. фебруара одржан је семинар о методолошкој припреми свештеника да предају о холокаусту и геноциду. Семинар је припремио Одбор о Јасеновцу  Светога Архијерејског сабора Српске православне цркве. Семинару су поред представника Одбора за Јасеновац и наставника свих богословија Српске православне цркве, представника музеја из Србије и Републике Српске, који чувају артефакта о геноциду, присуствовали и стручњаци  Међународне школе Јад Вашем из Јерусалима, а они су развили посебне педагошке методе предавања о холокаусту и геноциду и постигли завидне резултате. Суштина тих педагошких метода, развијених у Јад Вашему, састоји се у томе што се излагање о холокаусту прилагођава узрасту ученика. Поред тога пажљиво се бира којим редом полазницима треба предочавати  аргументацију о геноциду.  У Израелу  холокауст као посебан предмет предају за то обучени наставници, за шта су припремљени посебни уџбеници. Јевреји се тиме нису задовољили него су кренули и по свету да објашњавају и говоре о трагедији која је њихов народ задесила током Другог светског рата.

На семинару је говорила и Ирена Солдат - Вујановић, помоћник Министра за просвету и културу Владе Републике Српске. Она је саопштила докле се стигло са уређењем дела усташког логора Јасеновац, Доња градина која се налази у  Републици Српској. Први говорник био је његова екселенција Артур Кол, амбасадор Израела у Београду, а о конкретним педагошким искуствима и методама  о холокаусту и геноциду говорили су стручњаци из Јад Вашема госпођа Хава Барух и Јифтах Ашкенази.

Семинар је водио протосинђел Јован Ћулибрк, координатор Одбора за Јасеновац, који је најавио и  поздравио и амбасадора Израела господина Артура Кола.

Његова екселенција амбасадор Артур Кол подсетио је да се сећања на холокауст могу успешно освежавати и причама о појединачним судбинама. Причао је о својим родитељима који су током Другог светског рата живели у Источној Европи,  и преживели  страхоте захваљујући срећи и случајности. Господин Кол је подсетио на једну нову појаву у свету где се антисемитизам замењује антиционизмом, и где неки говоре да немају ништа против јеврејског народа, али су против јеврејске државе. Говорио је и о приликама у којима живи јеврејски народ у Израелу и неразумевању света према његовом положају.

О новом приступу објашњавања настанка зла које је изњихало нацизам и холокауст, између осталог, говорио је  Јифтах Ашкенези из Јад Вашема.