Божићни сусрети у руском дому

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја у руском дому у понедељак 25. јануара почели су Шести божићни сусрети, руско - српски духовни дијалог који ће се завршити у петак 29. јануара. Као и претходних година организатори су припремили веома занимљив програм. Програм је почео благословом протојереја – ставрофора Виталија Тарасјева, старјешине руске цркве Свете Тројице у Београду и госта из Русије протојереја Игора Бичкова из града Колумна из Московске епархије.

Првога дана отворена је изложба руског мајстора фотографије Александра Кузњецова „По реци Светога Тихона“, где је изложено педесетак фотографија. Изложба се бави једним манастиром Светога Тихона, селом и ријеком Лухом, притоком Волге, удаљеном од Москве три – четири сата вожње. У овом необичном прелијепом простору који одише руском бајковитошћу је село чији су житељи везани за ријеку и манастир и у чијем се начину живота кућама, предметима којима се сачувао одсјај оног старинског начина живота. У наставку програма наступао је хор „Свети Роман Слаткопојац“ из Новог Сада, основан 2006. године при храму Светога Апостола Павла. Хором диригује Јевгенија Којић, рођена и школована у Русији.

О томе како ће се одвијати Божићни сусрети, шта ће се све дешавати говорио је господин Владимир Васиљевич Кутирин, директор Рускога дома који је најавио изложбу о животу и раду архитекте академика Николаја Петровича Краснова који је пројектовао многе зграде у Београду, најавио филмове „Цар“ Павела Лунгина, наступ хора младих „Јован Дамаскин“ из Санкт Петербурга, округли сто „Балкански изазови и улога религије“, а биће представљена и књига „Руских билина“, руских народних пјесама која се недавно појавила у српском преводу.