Јубилеј новосадске Гимназије „Јован Јовановић Змај“

Новосадска Гимназија „Јован Јовановић Змај“ ће овогодишњег Светог Саву прославити на врло свечан начин, обиљежавајући два вијека Основног писма, које је школи даровао Света Вуковић на овај празник, прије тачно 200 година. На основу овог, такорећи, оснивачког писма, али и значајног новчаног прилога, познатог новосадског трговца почиње са радом „Српска православна велика гимназија у Новом Саду“. Поводом обиљежавања овог великог јубилеја директор др. Радивоје Стојковић је најавио и програм свечаности.

Новосадска Гимназија „Јован Јовановић Змај“.

 

 

Саопштење за медије

 

„Два века Основног писма"


Новосадска Гимназија „Јован Јовановић Змај" ће овогодишњег Светог Саву прославити на врло свечан начин, обележавајући два века Основног писма, које је школи даровао Света Вуковић на овај празник, пре тачно 200 година. На основу овог, такорећи, оснивачког писма, али и значајног новчаног прилога, познатог новосадског трговца почиње са радом „Српска православна велика гимназија у Новом Саду".

 

1818. године Франц I подарио је Гимназији „право јавности" чиме је новосадска гимназија постала прва образовна институција са овом привилегијом у читавом српству. Та привилегија је значила да сви свршени ученици Гимназије имају право да упишу било коју академију, лицеј и универзитет у Хабзбуршкој царевини без полагања пријемних испита.

 

Први испит зрелости у овој школи положен је 1868. године, што представља јединствен пример континуитета у српском образовном систему.

Први директор гимназије био је др Павел Јозеф Шафарик. Садашња зграда је подигнута 1900. године, средствима барона Милоша Бајића (унука Милоша Обреновића), и других добротвора, а на месту првобитних здања у порти Саборног храма Светог великомученика Георгија. Гимназија је урађена у ренесансном стилу, по пројекту архитекте Владимира Николића.

И данас зграда Гиманзије, као значајно архитектонско дело, представља прави културни споменик и налази се под заштитом споменика културе.

Данашњи директор школе, др Радивоје Стојковић, поводом прославе овог великог јубилеја, је изјавио следеће:

„Гимназија „Јован Јовановић Змај" у Новом Сада чувар је вишевековне образовно-културне заоставштине Срба у Новом Саду. Објава Основног писма Српске православне велике гимназије у Новом Саду, Саве Вуковића племенитог од Берегсова на Савин дан 1810. године је племенити поступак, и данас као и онда достојан дивљења. Основати фонд Гимназије и њему завештати за оно време значајан новчани прилог за образовање генерација које долазе. Овај пример доброчинства следиле су генерације до данашњих дана. Стварала се Гимназија, која пружа врхунско образовање и васпитање својим ученицима, отварајући им могућности да буду признати и препознати где год оду. Ђаци наше Гимназије присутни су на државним и међународним такмичењима. Поносни смо на успехе и бројне награде наших ђака. Верујем да ћете бити са нама и свих ових дана када обележавамо велики јубилeј школе."

Гимназија је јединствена по много чему.

У Гимназији је 1821. године основана школска библиотека, као прва српска јавна библиотека у Новом Саду, а гимназијски хор, основан 1828. године, био је први српски хор. Гимназија је и први галеријски и сајамски простор у Новом Саду.

И данас се у Гимназији може видети вредна уметничка збирка: Уроша Предића, Петра Добровића, Павла Симића, Граовца, Алексића, Шербана и других српских сликара. Најзначајнија сликарска дела и најдрагоценије књиге из фонда школске библиотеке се чувају у Матици српској.

Кроз своје дугогодишње постојање Гимназија је оставила дубок и неизбрисив траг на развој интелигенције и образовање у Војводини као и у ширем региону, јер генерације и генерације ђака које су стасавале у гимназијским клупама довеле су до културног и националног препорода српског народа.

Од 1959. године Гимназија носи име великог српског песника и лекара из XIX века, Јована Јовановића Змаја.

У Гимназији се данас настава одвија на три смера: природно-математички, друштвено-језички, и смер за обдарене ученике у математичкој гимназији. Од школске 2007/2008. године Гимназија уписује и ученике у спортско одељење општег смера. Гимназија је позната и по огледним одељењима седмог и осмог разреда за талентоване ученике. Део наставног кадра Гимназије чине професори и асистенти са факултета Универзитета у Новом Саду.

Поводом овобележавања овог великог јубилеја директор Стојковић је најавио и програм свечаности.

„У уторак, 26. јануара биће одржана свечана Академија у Српском Народном позоришту, са почетком у 20 часова под називом „Завештање - два века Основног писма". Истог дана у 16 часова, биће отворена изложба у самој Гимназији са вредним историјским артефактима попут сведочанстава и повеља и део фонда библиотеке. Централно место на изложби имаће оригинално Основно писмо које ће бити и одштампано у фототипском издању. А 27. јануара, дакле, сам празник Светог Саве прославићемо у школи са нашим ученицима и професорима, када ће се обавити и чин освећења жита и сечења славског колача".

 

 

Гимназијски музеј.