Саопштење Епископа бачког Г. Иринеја о начину избора новог Патријарха

Све је протекло хармонично и брзо. Његова Светост нови Патријарх Иринеј, доскорашњи епископ нишки, изабран је брзо на преподневној седници Светог архијерејског сабора одржаног у Патријаршији 22. јануара.

О томе како је текао избор новинаре је, по благослову новог Патријарха Иринеја,  обавестио његово преосвештенство Епископ бачки Иринеј, који је задужен за информисање у Српској цркви. Светим архијерејским сабором преседавао је Епископ шабачки Лаврентије. У првом кругу гласања за једног од тројице кандидата изабран је његово високопреосвештенство Митрополит црногорско - приморски Амфилохије, у другом кругу изабран је Епископ нишки и будући Патријарх Иринеј, а у трећем кругу једнак број гласова добили су Епископ бањалучки Јефрем и Епископ бачки Иринеј. У четвртом гласању Епископ бачки Иринеј добио  је потребан број гласова, чиме је постао трећи кандидат.

Коверте са именима тројице кандидата стављена су у Јеванђеље, а једну од тих коверти извукао је отац Гаврило, игуман манастира Лепавине код Загреба. У коверти је било име Епископа нишког Иринеја.

Сутра, у суботу 23. јануара  у Саборној цркви у Београду биће служена света архијерејска литургија после које ће бити устоличен Његова светост Патријарх Иринеј.