Епископ хвостански Атанасије Ракита служио у манастиру Ваведење Пресвете Богородице у Београду, 13. јануар 2010

Tagged:

Његово преосвештенство Епископ хвостански Г. Атанасије (Ракита) у сриједу 13. јануара, на дан који је Српска Црква посветила успомени на Светога Доситеја Загребачкога Исповједника служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ваведење Пресвете Богородице у Београду.

У манастиру Ваведења Пресвете Богородице је и ћивот са моштима Светога Доситеја Загребачкога који се на данашњи дан 1945. године упокојио у овом манастиру. У манастир Ваведења Пресвете Богородице Свети Доситеј Загребачки пребачен је из Загреба, гдје је био на трону Митрополита загребачкога, где га је затекла и страшна 1941. година и усташки погроми Срба. Хрватске усташке власти, заједно са његовим ђаконом Лазаром Живадиновићем, су га ухапсиле. Мучен је у затвору, а онда је пребачен у загребачку болницу милосрдних сестара. Дат је онако измучен у руке милосрдних сестара које су га бичевале и мучиле, почупавши му браду, што је на њега страшно дјеловало. У бесвјесном стању пребачен је у Београд у коме је рођен 1878. године, гдје је одрастао и започео школовање.

О светом Доситеју Загребачком, о његовим подвизима и страдањима за вјеру Христову, од оних који су се такође издавали за хришћане, бесједио је Епископ Атанасије.