Монографија "Храм Сабора српских светитеља"

На београдском Божићном сајму у бившој робној кући „Клуз“, у петак вече 2. јануара, представљена је књига о Храму Сабор српских светитеља, подигнутој пре двије деценије у београдском насељу Карабурми. Ова богомоља занимљива је, колико по свом дводеценијском постојању, толико и по временима која су претходила градњи. Довољно је само рећи да је то први православни храм који је подигнут у Београду после Другог свијетског рата.

На крају су тадашње атеистичке власти дале плац за цркву на једном клизишту у Улици Пере Ћетковића, где је црква подигнута, па дограђивана. Занимљива је по неким архитектонским решењима која су наметнуле политичке прилике, а још више по раскошном византијском живопису са композицијом Сабора српских светитеља.

Монографију „Храм Сабора српских светитеља, 1989 – 2009“ написао је књижевник Александар Лабан, а издавач је Издавачка установа Српске православне Цркве. О књизи су говорили протојереј – ставрофор Живадин Протић, новинар Радмила Мишев, протођакон Радомир Ракић, ђакон Јово Каленић и Растко Јевтовић, професор књижевности у петој београдској гимназији.