Саучешће Патријарха Московског и све Русије Кирила

Његовом Високопреосвештенству

Високопреосвећеном Амфилохију,

Архиепископу цетињском, Митрополиту црногорско-приморском, предсједавајућем Светог Синода Српске Православне Цркве

Ваше Високопреосвештенство,

С жалошћу смо сазнали за упокојење Његове Светости Патријарха Српског Павла.

У вјечне обитељи отишао је један од најстаријих првојерараха свјетске православне породице, чије су име и лик милионима вјерних у цијелом свијету представљали символ јединства свете Српске Православне Цркве и њене непоколебивости пред искушењима.

Строг подвижник и молитвеник, милостиви отац народа Божјег, који је до краја смирено носио његово бреме, блаженопочивши Првојерарх је кротошћу и љубављу исцијелио растрзана људска срца и својим пожртвованим подвигом патријаршког служења стекао дубоко и искрено свенародно поштовање. Блаженопочивши Патријарх је имао велики ауторитет и у Руској Православној Цркви, чија чеда, заједно са српском браћом и сестрама, сада узносе усрдне молитве за покој душе новопрестављеног светитеља Божијег.

Ваше Високопреосвештенство, дијелећи жалост која је задесила осиротјелу братску Цркву услед тешког и ненадокнадивог губитка, учествујем у Вашим молитвама за блаженопочившег. Вјечан му спомен!  Молим Вас да моје саучешће пренесете члановима Светог Архијерејског Синода, архипастирима и пастирима Српске Цркве и свом српском народу.

С љубављу у Господу,

+КИРИЛ,

Патријарх Московски и све Русије