Саопштење Игумана Цетињског Манастира Архимандрита Луке (Анића)

Цетиње, 20. август 2009.г. - Као Игуман Цетињског Манастира којему као метох припада црква на Ивановим Коритима, некадашњи Преображењски Манастир са имањем и остала његова својина, дужан сам да поводом јучерашњих немилих догађаја обавијестим о следећем:

Никаквог договора о богослужењу свештеника Митрополије Црногорско-приморске ни са ким а најмање са тзв. ЦПЦ нити је било нити може бити. Исто тако никаквог сукоба између свештеника и вјерника Српске Православне Цркве и тзв. ЦПЦ јуче на Ивановим Коритима није било мада је ствар тако представљена у медијима.

Оно што се јуче догодило је јуриш руље на цркву Преображења у којој су били свештеници и дјеца, и сукоб те исте руље са Полицијом која је покушала да заштити вјернике од псовки, пљувања и каменица, једном рјечју од насиља. Полиција је у томе дјелимично успјела јер није имала овлашћења да ефикасно заштити вјернике и храм што је разуларена маса и знала и искористила.

Оно што се у нормалном свијету и правним системима назива насиље и зашто постоје казне и затвори, овдје се назива сукобом двије стране у којем су обје криве али много више Митрополија Црногорско-приморска која је прослављала, као и сваке године до сада, празник Христовог Преображења у храму који њој припада и хтјела да га сачува од упада хорде беспризорних људи којима су каменице, псовке и пљувања биле једина молитва. Они од Његуша који тврде да тобож бране његушки храм од туђинаца (педесеторо православне дјеце са Цетиња, Подгорице и др. - зар су насилници и странци?) нека погледају па ће видјети да је у петстогодишњој историји ове светиње ово најсрамнији чин учињен јој и то у име Његуша!

Медији који упорно навијају за ову новокомпоновану вјерску групацију и сматрају да посједују све ризнице знања па и литургијско, боравак рашчињених и ни од кога признатих лажних свештеника у цркви су прогласили за Литургију не знајући да ни сам Дедеић није планирао никакву литургију јер није носио литургијско одјејаније (што се и види на снимку) већ је резао некакав колач, уствари правио позоришну представу да би био виђен и да би се о њему писало.

Оно јурење дјеце мотком по изласку из цркве и њихово стрављење псовкама као и гађање полиције, свештеника и вјерника каменицама при чему је поред погођених полицајаца и један цетињски монах повријеђен, показује што све може у Црној Гори да се чини некажњено, ако се стави под плашт неке идеје, која собом оправдава безакоње.

 

Игуман Цетињског Манастира
Архимандрит Лука