У ЦЕТИЊСКИ МАНАСТИР СТИГЛА ЧУДОТВОРНА ИКОНА БОГОРОДИЦЕ ПОРТАРТУРСКЕ

У ЦЕТИЊСКИ МАНАСТИР СТИГЛА ЧУДОТВОРНА ИКОНА БОГОРОДИЦЕ ПОРТАРТУРСКЕ

ЦЕТИЊЕ, 21. септембра (Светигора прес) – У току свечаног бденија у част и славу празика Рождества Пресвете Богородице које је синоћ у Цетињском манастиру служио Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије са свештенством, дочекана руска Чудотворна икона Торжества Пресвете Богородице Портартурске.

«У нашем народу, поготову у Црној Гори, чувена је битка код Порт Артура јер је један од великих витезова који је извојевао побједу у руско-јапанском рату 1903. године био и наш земљак генерал Јован Поповић Липовац из Грађана. Он је чувен, остало је записано његово име у историји Русије и у историји Црне Горе», казао је Владика Амфилохије.

«Мајка Божија се јавила једном морнару у вријеме тог стравичног рата. У том рату, великом и крвавом, који се одразио трагично на Русију, јер је био припрема за страшну бољшевичку револуцију, силом мајке Божије Портартурске извојевана је напослетку та побједа. Икона је касније нестала, па је сад поново пронађена, обновљена и та Света икона је кренула да посјећује Православне народе, да их утврђује у саборности, да у Богу прослављају Пресвету Дјеву и да се православни народи моле за побједу Божије правде, Божије Истине, Доброте, Мудрости, Чистоте и Целомудрености у овом свијету», рекао је он.

Икона је донешена у Србију прије два и по мјесеца. Поклоњена је српском народу да би се у овим тешким временима избавио милошћу Божијом.

Била је и на Косову, у Грачаници, Дечанима и Пећкој Патријаршији, а из Цетињског манастира наставиће пут по Црној Гори.