Представници Скупштине заједнице општина КИМ о разговору са Борисом Тадићем

  • Наслов: Press KiM
  • Албум: izvjestaji
  • Година: 2008
  • Величина: 39:49 минута (6.84 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Представници Скупштине заједнице општина Косова и Метохије у четвртак 20. новембра у Међународном прес – центру у Београду саопштили су новинарима о чему су разговарали са председником Србије Борисом Тадићем који их је тога дана примио у свом кабинету. Новинарима су се обратили Радован Нинчић, председник Скупштине заједнице косовско – метохијских општина и делегати: Љубомир Краговић, Марко Јакшић и Драгомоир Павловић.

Председник Србије Борис Тадићем примио је тога дана тринаесточлану делегацију косовско метохијских Срба и осталих нелбанаца. У делегацији је био и Абдија Лиу, председник општине Гора. Челници косовско – метохијских Срба обавестили председника Тадића да располажу са податком да су се предсатвници неких албанских партија и организација са Косова и Метохије тајно састали 7. новембра. На томе састанку договорено је да се врло брзо, 25. новембра, организује нови 17. март из 2004. године, нови егзодус Срба. Сутрадан је о овом састанку био обавештен и Риза Хаљими, посланик у Скупштини Србије и челник Албанаца са југа Србије. Од њга се очекује да ће да организује албанске немире на југу Србије којима ће се Србија бавити док Албанци не сврше свој посао на Косову и Метохији. Поново су изашли из илегале униформисани војници Албанске националне армије који на путу Вучетрн - Косовска Митровица пресрећу путнике и претресају возила. Десетак дана раније Тадићу је предата петиција са потписима 70.322 косовско – метохијских Срба у којој се они залажу да се одбије свака помисао о присуству мисије Еулекса на Косову и Метохији. Ако би се Србија са тим сложила, дала би легитимитет албанској држави на територији Србије. Ова петиција предата је тада и председнику Скупштине Србије, Славици Ђукић – Дејановић и руској амбасади у Србији.

У разговору са председником Тадићем представници Срба са Косова и Метохије изнели су своје незадовољство што их нико није питао за мишљење о шест тачака које је Србија прихватила и којима би се омогућило присуство Еулекса на Косову и Метохији. Њима чак није познато шта је садржано у тих шест тачака. Пожалили су се председнику Тадићу да нова Влада Србије са њима није успоставила сарадњу, да је Србија на граници Косова и Метохије поставила царине и да не финансира рад општина, формираних после последњих демократских избора када су највеће поверење стекли представници Српске радикалне странке и Демократске странке Србије. Ако Влади Србије не одговара тај састав, они су Тадићу понудили и ту могућност да се на Косову и Метохији распишу нови избори. Представници косовско – метохијских Срба нису изашло ведра лица од Босриса Тадића. Он им ништа конкретно није рекао, изузев тога да Србија помно прати шта се дешава на Косову и Метохији и да ће, када устреба, предузети одговарајуће мере.

Први се новинарима у Међународном прес – центру обратио Радован Нинчић, птрдседник Скупштине заједнице општина Косова и Метохије. Затим је говорио Љубомир Краговић, посланик у Скупштини Србије и делегат Скупштине заједница општина.Говорио је и доктор Марко Јакшић, делегат Скупштине заједница општина. Претходне говорнике допунио је Драгомир Павловић, делегат Скупштине заједнице општина Косова и Метохије.