Епископ Јован (Ћулибрк): Косово и Метохија и повратак на Гору Храма: Балканска епика и државност Израела

Tagged:

Владика Јован: „Култура сјећања има смисла онолико колико ствара будућност.”

У "Катедри" слушамо предавање Његовог Преосвештенства Епископа Пакрачко-славонског Г. Јована (Ћулибрка) на тему „Косово и Метохија и повратак на Гору Храма: Балканска епика и државност Израела."

У свом излагању, Владика Јован је истакао да је Косово и Метохија главна тема балканске епске поезије, српске епске поезије. Култура сећања има смисла онолико колико ствара будућност, а будућност коју је стварала епска поезија било је нешто што се у поезији називало освета Косова. Освета Косова значи повратак на Косово, значи повратак на заветну земљу, повратак завету, повратак оном месту где је један народ формулисао своје историјско биће, поручио је Епископ Јован.

Будући да је магистарске студије из јеврејске културе похађао у Спомен-установи „ Јад Вашем" и на Јеврејском универзитету у Јерусалиму, да је 2007. године у Израелу учествовао у припреми и реализацији конференције Косовски проблем на БЕСА центру за стратешка истраживања, а да је у тој земљи боравио и као члан државне делегације СР Југославије јануара 2001. године и том приликом сведочио о Косову и Метохији, владика Јован је изнео занимљиве податке и поделио са присутнима чињенице које су мање познате и доступне јавности.

По завршеном предавању, г. Горан Леви, председник Јеврејске општине Нови Сад захвалио је Епископу Јовану на гостовању, динамичном и интересантном излагању, и уручио Преосвећеном пригодан дар.