Митрополит Амфилохије: Историја Црне Горе у знаку Крста и Голготе

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2017
  • Величина: 22:42 минута (6.5 МБ)
  • Формат: MP3 Stereo 22kHz 40Kbps (CBR)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је на празник Зачећа Светог Јована Претече и Крститеља Господњег Свету архијерејску Литургију у цркви Успења Пресвете Богородице на Ћипуру, на Цетињу.

На крају Свете Литургије служен је помен упокојенима из владарске лозе Црнојевића.

У јеванђелској бесједи Високопреосвећени Митрополит Амфилохије је подсјетио да је од упокојења кнеза Ивана Црнојевића, ктитора и оснивача Богородичине цркве на Ћипуру, прошло 527 година и да су његови земни остаци похрањени у овој светињи.

-Није случајно што се ово мјесто зове Ћипур. Ријеч ћипур на јелинском језику значи башта – казао је владика Амфилохије и додао да је ова башта по много чему слична оној Гетсиманској башти.

-Ово мјесто је вјековима зрачило и свјетлило вјером у Христа Бога распетог, од Дјеве рођенога и распетога на Голготи. Отуда је ово мјесто и по много чему мјесто Васкрсења и васкрсавања вјековног душе ове државе, овога народа, а са друге стране и мјесто његове Голготе и његовог распећа – рекао је владика Амфилохије.

Митрополит је нагласио да служењем данашње Свете Литургије на празник Зачећа Светог Јована Крститеља и Претече и помена упокојеним члановима владарске лозе Црнојевића, започиње Међународни научни скуп посвећен благородној лози Црнојевића и свему ономе што је она изњедрила и што се догађало на овим просторима. Он је казао да није случајно што су три велике свехришћанске светиње стигле управо у Цетињски манастир и сјединиле се у ћивоту Светог Петра Цетињског.

Митрополит је подсјетио на пут три велике свехришћанске светиње и долазак Богородице Филеримске на Цетиње,рекавши да је њен долазак на Цетиње знак великог благослова.

-Било би безумље да се та икона, света икона, свети лик, свети образ Пресвете Дјеве, да се он ухапси, да се затвори у пећину која се ту налази између Цетињског манастира и данашње богословије, одакле избија гејзир. Сви цетињани се сјећају 80-тих година из те пећине је узаврело врело и поплавило читави град. Хоће ту да смјесте свету икону Свете Богородице. Даће Бог, ја се надам да ћемо ми у ово наше вријеме, заједно са свима тима, те три светиње похранити изнад Цетињског манастира, у храму који је започео да се гради у 1910. године у вријеме краља и господара Црне Горе Николе Петровића, који овдје почива, -закључио је Митрополит.

По одслуженој Светој Литургији, служен је помен упокојенима из владарске лозе Црнојевића, краљу Николи и краљици Милени. На Светој Литургији присуствовали су и учесници Међународног научног скупа “Зетски господари Црнојевићи и везири Бушатлије (XIV вијек – 1830. г. )”, који је данас отворен на Цетињу.

Оливера Балабан.