Празник Воздвижења Часног Крста молитвено прослављен у храму Светог архангела Михаила у Андријевици

Tagged:

Празник Воздвижења Часног Крста молитвено је прослављен, у сриједу 27. септембра 2017. у храму Светог архангела Михаила у Андријевици.

Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије уз саслужење свештенства беранско-андријевичког намјесништва и монаштва Епархије.

Како се у овом светом храму налази крст, који је донијет из Јерусалима, а на којем се, прије неколико година, пројавила слава и милост Крста Христовог, уобичајило се, благословом Преосвећеног Епископа Јоаникија, на овај празник служење свете Литургије.

Сабраном народу ријечима архипастирске бесједе обратио се Његово Преосвештенство, који је казао да je Крст Господњи, чије Воздвижење данас прослављамо, знак славе Божје. Иако је Господ Исус Христос, додао је Владика, на Крсту доживио највеће понижење, крсно страдање и смрт, био изложен порузи, пљувању и ругању, али, Његова смрт је била животворна, oна смрт која божанским дејством даје нови живот.

Много пута Крст се пројавио као знак славе Божје, а на овај свети дан Света царица Јелена, мајка Светог цара Константина, открила је Крст Христов, који је био бачен у провалију, поред храма у Јерусалиму, и ту био затрпан.

Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије је истакао да са нарочитом љубављу долазимо у храм Светог архангела Михаила у Андријевици, у којем се милост и благодат Божјапројавила преко крста, који је донесен из светог града Јерусалима.Крст је, према Владикиним ријечима, источио свето мирозаслугом оних који су пострадали за Крст Часни и слободу златну, нарочито оне дјечице која пострадаше у Велици, на правди Божјој, само зато што су били православни Срби и православни хришћани. Бог их прослави и уврсти у своје Свете мученике, а точење мира на крсту у Андријевици је био знак њихове светости.