Освећење темеља Саборног храма Светог Макарија Соколовића у Плужинама

Tagged:

На празник Успенија Пресвете Богородице, у понедјељак 28. августа 2017, нарочита духовна радост била је у Плужинама, гдје је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, уз саслужење више свештеника и свештеномонаха, у послеподневним сатима, осветио темеље будућег Саборног храма, посвећеног Светом Патријарху Макарију Соколовићу.

Свечаном чину освећења присуствовао је и учестовавао у молитвеној и духовној радости вјерни народ пивског краја и многи гости празничног сабрања са којима и Мијушко Бајагић, предсједник Општине Плужине, који је и предсједник Црквеног одбора задуженог за изградњу овог Саборног храма.

О значају подизања цркве за једно мјесто говорио је у својој бесједи Владика Јоаникије, а изградња Саборног храма, који ће бити посвећен Светом Патријарху Макарију Соколовићу, знаменитој личности наше историје, представља догађај од значаја не само за град Плужине, већ и за Епархију будимљанско-никшићку и читаву нашу Цркву православну.

У чину освештања и полагања камена темељца саслуживали су: протојереј-ставрофор Душан Михаиловић, старјешина Саборне цркве у Сјеници,  протојереји: Миливоје Јововић, Велимир Јововић, Василије Брборић и Војко Михаиловић, свештеник Епархије жичке, јеромонах Јефтимије (Шкулетић), игуман Пивског манастира, јеромонах Лазар (Стојковић), игуман манастира Заграђе, јереји: Данило Зиројевић, Остоја Кнежевић и Мирослав Михаиловић, парох плужински. Радост почетка градње Саборног храма увеличало је присуство и чинодејствовање проте Душана и оца Војка, рођене браће свештеника Мирослава Михаиловића, који служе у Епархијама милешевској и жичкој.

По завршеном освећењу уприличен је пригодан културно-умјетнички програм.