Промоција књиге Јанка Јелића у Никшићу

  • Наслов: Janko Jelic
  • Албум: izvjestaji
  • Година: 2017
  • Величина: 81:22 минута (13.97 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Даровити писац Јанко Јелић привукао је пажњу јавности са двијема својим књигама: збирком пјесама „Побуна ствари" и романом „Биљежница из преображаја", о којој је писао академик Миро Вуксановић, а Издавачка кућа „Чувари" из Београда објавила је ово дјело.

Јелић је рођен је 1979. у Шавнику. Дипломирао на Филозофском факултету у Никшићу, на Одсјеку за српски језик и књижевност. Пише поезију, прозу, драме и есеје. Објављивао радове у више часописа. Члан је Матице српске - Друштва чланова у Црној Гори, као и Удружења књижевника Црне Горе.

Његова нова књига „Златни човјек: Приче испред сеоске продавнице", која је изашла у издању Матице српске - Друштва чланова у Црној Гори, представљена је недавно у Никшићу.

Промоција је организована у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког, а пред бројном никшићком публиком говорили су: проф. др Јелица Стојановић, која је написала поговор за промовисану књигу, и професор Иван Луковац. Вече је водила Марија Јањушевић, а након што је захвалио свима који су му били подршка за писање и објављивање новог дјела, аутор Јанко Јелић је своје прозно остварење представио читањем одломка који носи наслов управо „Златни човјек".

Јелићева књига, по ријечима Јелице Стојановић, представља својеврсни каталог јунака чији се узор може тражити у нашем усменом, фолклорном, насљеђу, али и у токовима најбоље европсле књижевности од Сервантеса до Дина Буцатија и Бруна Шулца.